BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

23

January 2015

2

COMMENTS

Lucrurile trebuie facute la timpul lor.

Written by , Posted in Diverse

“Sunt bine fiul meu. E 12 si astept sa se faca 15 ale lunii si sa vina postasul cu pensia. Nu mai am bani de la inceputul lunii. A venit cam mult intretinerea. Mama voastra e bine acum si va multumim pentru banii de medicamente. Nu stim ce ne faceam fara ajutorul vostru. Sper ca sunteti bine si aia mici sunt si ei in regula.

Noi nu mai avem nevoie de nimic. Ne descurcam. A venit factura la lumina si pentru ca am folosit mai rar masina de spalat avem mai putin de plata. Ne descurcam noi pana la urma. Important e sa fim sanatosi…in rest nu prea ne dorim mare lucru. Sigur ca era frumos sa merg si eu cu mama voastra un weekend la mare…nu am mai vazut marea de 15 ani. Dar ce vorbim noi despre mare ca nici la film nu am mai fost de mai bine de 10 ani. Dar pana la urma noi am vazut destule la vremea noastra…acum e cazul ca voi, astia tineri sa va bucurati de lucrurile care va fac placere. Noi o lasam mai moale. Nu ne mai trebuie mare lucru. Speram sa ne vina mai putin la intretinere, la lumina si avem speranta sa ne mareasca pensia…macar am ramas cu speranta. Va multumim pentru ca ne ajutati si va iubim tare pe toti. Sa aveti un an mai bun si speram sa fim sanatosi si sa ne vedem cat mai des. Asta daca mai primim bilete gratuite pe CFR de la stat ca in anii trecuti.”

Asa arata scrisoarea pe care o trimit la fiecare inceput de an fiului meu. Si povestea mea nu este unica. Multi batrani de varsta mea isi duc traiul de pe o zi pe alta. Multi batrani de varsta mea sunt dependenti de ajutorul material oferit de copiii lor. Bine ca avem copii buni care nu au uitat de parinti. Ca exista multe cazuri de genul asta.

Cand esti tanar alergi dupa tot si toate, esti dispus sa faci aprope orice, ai entuziasm, ai rezistenta, te poti inhama la aproape orice, nimic nu ti se pare greu, ai o tona de curaj si multa inconstienta. Cand esti tanar ai aproape tot ce iti doresti: putere si dorinta. Cand ai 20 de ani orice om care are 35 ti se par un veteran. Cu cat inaintezi in varsta cu atat lucrurile se schimba.“Cat ai? 45. Esti in floarea varstei.” Fiecare varsta vine la pachet cu momentele ei. Vorba lui Tolstoi “Daca cei tineri ar sti daca cei batrani ar putea.” Cred cu tarie ca unul dintre cele mai importante lucruri in viata este sa faci lucrurile la timpul lor. In tinerete faci lucrurile pe care la batranete ajungi sa le povesteti. Acesta este cursul firesc al lucrurilor.

Tineretea este o masina de viteza, un bolid rosu aprins cu multi cai putere pe care il incerci pe un circuit de Formula 1. Batranetea este o masina sigura si comoda cu care vrei sa faci o plimbare cu 50 la ora pe Promenade des Anglais.

Esti batran, e timpul sa te odihnesti. E timpul sa te bucuri de fiecare clipa alaturi de familie. Sa ai siguranta a zilei de maine si confortul zilei de azi. Nu trebuie sa te faci DJ la 80 de ani pentru ca nu mai ai bani de intretinere. Nu te baza pe ideea ca statul va avea grija de tine, nu merge nici pe ideea ca copiii vor avea grija de tine si mai ales nu uita ca viata este doar in controlul nostru. Daca nu iti pasa de banii tai, s-ar putea sa fii nevoit sa muncesti chiar si la pensie. Eu stiu foarte bine ca vreau la pensie liniste si sa ma pot bucura in tihna de lucrurile care imi fac placere. Sa nu am grija zilei de maine, sa am grija de nepoti si sa am o siguranta care pleaca de la bani si confort. Ceea ce va doresc si voua.

Cat conteaza pensia privata?

Daca iesi la pensie maine trebuie sa te descurci cu aproximativ o treime din venitul de pana acum. Aceasta va scadea treptat, specialistii estimand ca pana in 2032 rata de inlocuire a salariului cu pensia de stat va ajunge la 24%. Cum e sa iti functioneze inima la 36% din potentialul ei? Asa o sa se intample si cu tine daca nu ai grija. Pana la urma vorba aia romaneasca “cum iti asterni…asa dormi” este foarte adevarata.

Intrebarile sunt multe. Cat conteaza pensia privata? Cum investesc banii? Care este diferenta Privat vs. Stat? Cum vad cat am pana acum in cont? Ce se intampla cu banii mei de pensie? Toate raspunsurile la aceste intrebari le gasesti pe pensiopedia.ro.

Sursa foto: www.siluk.ro


2 Comments

  1. justme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.