Mai bine sa stii cum sa pastrezi decat cum sa castigi.
Written by Otrava, Posted in Teatru
“Teatrul este poezia ce se desprinde din carte si devine omeneasca.” Sunt vorbele lui Garcia Lorca care semnifica fix puterea pe care o are teatrul asupra oamenilor. Pentru mine nu exista mai mare placere decat sa iesi dintr-o sala de teatru incarcat de emotie si cu o gramada de intrebari legate de ceea ce s-a intamplat pe scena. In fata ochilor tai. Nu cred ca exista tip de emotie mai puternica si mai autentica decat emotia pe care o transmit actorii care joaca in piesa respectiva. Cand scriu despre teatru ma simt cel mai in largul meu. Si postarea de astazi porneste de la pasiunea asta a mea. Principala mea pasiune.
Am tinut un seminar in fata unor studenti si o fata m-a intrebat asta. “Te ambitionez sa faci articole despre teatru si despre filmul romanesc. De ce faci asta?” Mi s-a parut o intrebare buna. O fac pentru ca mi-ar placea sa atrag cat mai multi oameni in salile de teatru sau in salile de cinematograf unde ruleaza filme romanesti. Daca macar un om a mers la teatru dupa ce am recomandat o piesa…pentru mine misiunea este indeplinita. Sunt cel mai bucuros cand primesc un mesaj privat in care cineva imi multumeste pentru ca am recomandat piesa de teatru X. Un om in plus in sala de teatru este un castig enorm pentru toata lumea. Teatrul este si a fost intotdeauna un barometrul cultural.
Tu cand ai fost ultima data la o piesa de teatru? Dar la o piesa de teatru despre ecomomii cand ai fost ultima oara? Va invit la un teatru experimental. Un teatru altfel. O experienta complet diferita dacat cea pe care o stiti deja. Teatrul ING – adica o masina, doi actori si-o piesa de teatru despre economii. Ce legatura are teatrul cu economiile si traficul din Bucuresti? La prima vedere, niciuna. Dar odata ce te-ai urcat pe bancheta din spate, totul capata sens si ai parte de o experienta pe care cu greu te vei abtine sa n-o povestesti. Hai la o plimbare cu masina ca sa afli dintr-o piesa de teatru parerile si sfaturile oamenilor despre cum poti sa economisesti mai bine. E o discutie intreaga legata pe tema asta. Omul ala care pune bani deoparte si care imi permite mereu sa isi faca tot felul de bucurii cu ei si cel care nu pune nimic deoparte si mereu se plange ca nu are. Am experimentat ambele variante. E ca la mersul la sala. Cauti motive sa nu mergi. Ba e sala departe de casa, ba e departe de job, ba e nasoala sala, ba merge fosta acolo, ba nu ai destul timp si pentru sala. E totul legat de vointa. In viata chiar e timp pentru toate. Revenind.
Am trecut prin prima varianta si apoi am decis sa o incerc si pe a doua. Asta pentru ca vedeam la prietenii mei ca au un fond din care isi permit sa faca tot felul de lucruri. Ca la bloc. Fondul de rulment. In caz de ceva…apelezi la el. Asa e si cu ecomomiile. Pui niste bani deoparte si la un an vezi ca ai strans o suma frumusica. E ca faza aia cu gasitul banilor in diverse buzunare. Nu te astepti sa ii gasesti si te bucuri tare cand se intampla asta. Poti face destul de simplu treaba asta. Mai faci ceva de mancare acasa, o lasi mai rar cu iesitul in oras si cumperi cand sunt reduceri. Nu mi se pare aiurea. Ba dimpotriva. Mi se pare o treaba mega smart. Pentru unii doar un chitros pentru altii un om calculat. Un om care stie ce vrea. Aici discutia e lunga. Insa cand eram genul care nu puneam bani deoparte mereu ma suparam pentru ca aveam colegi care plecau in vacanta in tot felul de locuri exotice, isi luau placa, unii chiar masina…si eu mereu eram doar in oras. Pe termen scurt..avantaj eu. Pe termen lung..avantaj doar ei.
Acum am trecut la categoria a doua si e mult mai bine asa. Chiar va recomand. Nu e drama sa mananci acasa. Ba din contra. Asa ca va invit sa economisiti, sa va uitati la o piesa de teatru intr-o masina care face cat o mie de filmulete si mai ales sa va inscrieti pentru un loc la piesa de teatru jucata intr-o masina si, daca esti unul din cei 4 norocosi, pornim intr-o plimbare prin Bucuresti in care o sa afli si cateva moduri interesante de a economisi. Mai multe detali gasiti AICI. Un tip cheltuitor si unul econom se aseaza pe bancheta din spate. Nu, nu e un banc, e o piesa de teatru jucata intr-o masina. Va las clipuletul mai jos. O sa va placa tare.