BLOGU LU' OTRAVĂ

Tuesday

2

December 2014

8

COMMENTS

Marea seducatoare a literaturii romane: “Am fost fericita. Stiu sigur ca am baut din aceasta licoare vrajita.”

Written by , Posted in Diverse

Nina Cassian s-a nascut intr-o familie de origine evreiasca (tatal Ninei, I. Cassian-Matasaru, era un traducator cunoscut). Primele ei incercari literare au fost  incurajate de Tudor Arghezi si Ion Barbu, ultimul fiind chiar indragostit de Nina.

In 1985, Nina Cassian este invitata in America ca “visiting professor”, in cadrul unei burse Soros, pentru a sustine un curs la New York University. Dupa numai 1 luna, ea afla de arestarea si uciderea in inchisoare a lui Gheorghe Ursu, unul din prietenii apropiati. Gheorghe Ursu, care a fost arestat de Securitate, tinea un jurnal ce continea cateva poezii scrise de Nina Cassian, în care aceasta satiriza regimul comunist. Securitatea a considerat aceste poeme ca fiind “subversive”. Cassian a ramas in America in timp ce in Romania securitatea a confiscate toate bunurile ce ii apartineau iar cartile i-au fost interzise si retrase din biblioteci, pana la caderea regimului comunist. In UK ii apare volumul de versuri “Call Yourself Alive” si, in State, “Life Sentence“, traduceri reusite ale volumelor din tara, precum si volumele inedite “Take My Word for It!“, “Blue Apple” si “Lady of Miracles“.Nina a fost “muza lui Ion Barbu”, fiind iubita si de alti scriitori celebri,iîntre care Marin Preda.

Memoria ca zestre – Nina Cassian. Cartea o gasesti aici

Cassian a fost casatorita cu Vladimir Colin, autor de basme pentru copii, cu Al. I. Stefanescu, pe care l-a numit “marea sa dragoste”, cei doi fiind impreună pentru 36 de ani, pana la decesul acestuia. La New York, Nina Cassian s-a casatorit, pentru a treia oara, cu muzicianul Maurice Edwards.

Confidente fictive – Nina Cassian. Cartea o gasesti aici

Nina Cassian

Am gasit zilele trecute un interviu dat de Nina Cassian in emisiunea Nocturne realizata de Marina Constantinescu.

“Eu cu varsta si cu trecerea anilor am o problema. Eu nu simt nicio deosebire. Este exact ca maestrii la sah cand dau un simultan. Adica am si 16 ani, am si 31, am si 48, am si 59…si varsta mea de azi. Dau un simultan. Viata mi se pare prea scurta ca sa o segmentam. Copilarie, adolescent, tinerete 1, tinerete 2, tinerete 3, maturitate, batranete.”

“Amorezata am fost toata viata. Mai ales fiind eu ratuca cea urata…si mi se parea ca nu  o sa ma iubeasca nimeni niciodata si o sa ajung fata batrana. Am jinduit sa fiu iubita si sa iubesc. Si asa s-a si intamplat. Am iubit si am fost iubita. A fost o constanta a vietii mele.”

“Eliade si mai apoi Nichita Stanescu spuneau ca limba e patria. Aveam o buna prietena care spunea ca pentru ea Romania inseamna natura si limba. Cu oamenii a terminat.”

Spectacol in aer liber. O alta monografie a dragostei – Nina Cassian. Cartea o gasesti aici

“Am avut iubiri fericite si iubiri nenorocite. Adica iubiri care m-au lasat, m-au parasit, m-au tradat. Sau dupa ce m-au iubit mi-au spus “esti atat de grozava si ADIO”…si m-au lasat. Pasiunea este devastatoare. Iubire este minunata insa pasiunea este foarte periculoasa. In relatia cu un barbat, Marina, iti doresc sa ai parte de fericire.  Care e un cuvant atat de mare ca e chiar gol. Ce e aia fericire? In ce consta fericirea? Cine a dobandit fericirea? Poate ca o ai si nu iti dai seama de asta. E complicat. Eu am fost fericita. Stiu sigur ca am baut din aceasta licoare vrajita.

Foto: Eamonn McCabe si Chris Harris


8 Comments

  1. Mioara
  2. A
  3. Cornelia
  4. Ana
  5. Giany

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.