Marea seducatoare a literaturii romane: “Am fost fericita. Stiu sigur ca am baut din aceasta licoare vrajita.”
Written by Otrava, Posted in Diverse
Nina Cassian s-a nascut intr-o familie de origine evreiasca (tatal Ninei, I. Cassian-Matasaru, era un traducator cunoscut). Primele ei incercari literare au fost incurajate de Tudor Arghezi si Ion Barbu, ultimul fiind chiar indragostit de Nina.
In 1985, Nina Cassian este invitata in America ca “visiting professor”, in cadrul unei burse Soros, pentru a sustine un curs la New York University. Dupa numai 1 luna, ea afla de arestarea si uciderea in inchisoare a lui Gheorghe Ursu, unul din prietenii apropiati. Gheorghe Ursu, care a fost arestat de Securitate, tinea un jurnal ce continea cateva poezii scrise de Nina Cassian, în care aceasta satiriza regimul comunist. Securitatea a considerat aceste poeme ca fiind “subversive”. Cassian a ramas in America in timp ce in Romania securitatea a confiscate toate bunurile ce ii apartineau iar cartile i-au fost interzise si retrase din biblioteci, pana la caderea regimului comunist. In UK ii apare volumul de versuri “Call Yourself Alive” si, in State, “Life Sentence“, traduceri reusite ale volumelor din tara, precum si volumele inedite “Take My Word for It!“, “Blue Apple” si “Lady of Miracles“.Nina a fost “muza lui Ion Barbu”, fiind iubita si de alti scriitori celebri,iîntre care Marin Preda.
Memoria ca zestre – Nina Cassian. Cartea o gasesti aici
Cassian a fost casatorita cu Vladimir Colin, autor de basme pentru copii, cu Al. I. Stefanescu, pe care l-a numit “marea sa dragoste”, cei doi fiind impreună pentru 36 de ani, pana la decesul acestuia. La New York, Nina Cassian s-a casatorit, pentru a treia oara, cu muzicianul Maurice Edwards.
Confidente fictive – Nina Cassian. Cartea o gasesti aici
Am gasit zilele trecute un interviu dat de Nina Cassian in emisiunea Nocturne realizata de Marina Constantinescu.
“Eu cu varsta si cu trecerea anilor am o problema. Eu nu simt nicio deosebire. Este exact ca maestrii la sah cand dau un simultan. Adica am si 16 ani, am si 31, am si 48, am si 59…si varsta mea de azi. Dau un simultan. Viata mi se pare prea scurta ca sa o segmentam. Copilarie, adolescent, tinerete 1, tinerete 2, tinerete 3, maturitate, batranete.”
“Amorezata am fost toata viata. Mai ales fiind eu ratuca cea urata…si mi se parea ca nu o sa ma iubeasca nimeni niciodata si o sa ajung fata batrana. Am jinduit sa fiu iubita si sa iubesc. Si asa s-a si intamplat. Am iubit si am fost iubita. A fost o constanta a vietii mele.”
“Eliade si mai apoi Nichita Stanescu spuneau ca limba e patria. Aveam o buna prietena care spunea ca pentru ea Romania inseamna natura si limba. Cu oamenii a terminat.”
Spectacol in aer liber. O alta monografie a dragostei – Nina Cassian. Cartea o gasesti aici
“Am avut iubiri fericite si iubiri nenorocite. Adica iubiri care m-au lasat, m-au parasit, m-au tradat. Sau dupa ce m-au iubit mi-au spus “esti atat de grozava si ADIO”…si m-au lasat. Pasiunea este devastatoare. Iubire este minunata insa pasiunea este foarte periculoasa. In relatia cu un barbat, Marina, iti doresc sa ai parte de fericire. Care e un cuvant atat de mare ca e chiar gol. Ce e aia fericire? In ce consta fericirea? Cine a dobandit fericirea? Poate ca o ai si nu iti dai seama de asta. E complicat. Eu am fost fericita. Stiu sigur ca am baut din aceasta licoare vrajita.”
Foto: Eamonn McCabe si Chris Harris
Ma bucur ca cineva mai scrie si despre oameni de cultura. Imi e dor de niste cuvinte intelepte, care sa ne incurajeze sa mergem mai departe. Felicitari!
O ador pe Nina Cassian!! 🙂
Pentru a avea o imagine mai realistă despre această doamnă, ar trebui să se știe că dumneaei era fericită și pe vremea lui Georghiu Dej scriind poezii de laudă pentru regimul dictaturii proletariatului în timp ce Lucian Blaga era interzis, Vasile Voiculescu era în închisoare, Nicolae Steinhardt la fel și mulți, mulți alții care nu au făcut nici un compromis artistic. Nu luați de bun chiar tot ce scrie dânsa în jurnale. N-o spun cu răutate, ci pentru că sunt din generația celor care au fost obligați să învețe la școală o mulțime de aberații (ca, de exemplu, că cibernetica și genetica sunt științe REACȚIONARE, că Stalin e cel mai mare lingvist) și care a terminat Facultatea de Filologie în 1963 fără să-l studieze pe Blaga care era încă interzis.
Ne gândim ca poate o vreme a crezut, apoi a înțeles? Am terminat tot filologia. După aceea am tot învățat din viața!
Big Like Ana!
Te intelegem Cornelia ….. Sti cu siguranta ca asta se cheama adaptabilitate. Unii se pot alinia sau adapta cu realitatii construite de altii. Unii refuza sau efectiv nu sunt compatibili. Suntem toti diversi, cum sunt si alegerile noastre. Pasarea nascuta si crescuta in colivie nu stie ce este zborul, picajul, inaltarea…. Multa sanatate!