“Nu exista bine sau rau, exista doar efecte ale deciziilor conducatorilor si influente directe asupra cetatenilor.”
Written by Otrava, Posted in Teatru
L-am descoperit la Green. Pe vremea cand se fuma pe rupte si doar in timpul piesei se facea pauza. M-am ras tare la (Cu)Cuie-n Frunte si Ziua fututa a lui Nils. L-am tot urmarit. Mega talentat actor. Apoi vezi ca incepe timid sa se bage la regie. Nici nu vreau sa ma gandesc ce comentarii apar in lumea lor. E un soi de antrenor-jucator. Incepe sa scrie. Il roade. Iese Carpathian Garden. Bomba. Casa cu pisici….Apoi ma cheama Andreea Vasile sa vad POLITIK.ON. Genial.
La final de 2016 vad “O interventie”. Plec cu 1000 de intrebari in cap si la fel de multe ganduri. Acum ma cheama sa vad ceva nou. “Viata si moartea lui Richard al II-lea” este un spectacol pe care nu ai absolut niciun motiv sa nu il vezi. Un Richard incaltat in Adidas Originals x Pharrell Williams Tennis Hu mai viu si mai colorat decat orice alt Shakespeare montat in maniera moderna. O scenografie incredibila (Tudor Prodan), niste actori mega talentati Ionut Visan, Tudor Aaron Istodor, Cristi Iacob, Andrei Seusan…Alexandru Voicu – esti foarte bun si un om modest…aflat in staga mea…pe jos..plin de emotii . Cred si eu ca ai emotii cand e Ducu Darie in sala. Radu Iacoban, esti mare! Poate sa confirme si colegul Sorin Dobrin.
Cea dintâi premieră a Teatrului Mic în 2018 și a zecea în decursul unui an de zile, spectacolul Viața și moartea lui Richard al II-lea de William Shakespeare, în regia și versiunea scenică a lui Radu Iacoban, are premiera miercuri, 7 februarie, ora 18:30, în Sala Atelier a Teatrului Mic.
Publicul spectator va fi martor al tragediei detronării ultimului rege legitim al Angliei, Richard al II-lea, unsul lui Dumnezeu, moment care a coincis cu instaurarea unei noi dictaturi în persoana renumitului Henry al IV-lea, conducător iubit de popor.
Uite cum joc eu mai multe roluri și niciun personaj nu-i mulțumit. Uneori sunt rege, dar trădarea mă face să-mi doresc să fiu un biet tâlhar. Și atunci devin tâlhar. Apoi mizeria mă convinge că-mi era mai bine înainte, ca rege. Și în momentul ăla devin rege, dar mă gândesc că-s detronat de Bolingbroke și iar nu sunt nimic. (Richard al II-lea)
Fascinanta poveste a lui Richard al II-lea, încoronat la doar 10 ani, atunci când a murit bunicul său, Edward al III-lea, devine o metaforă a instabilității politice actuale, dar și a ideii că „nu există bine sau rău, există doar efecte ale deciziilor conducătorilor și influențe directe asupra cetățenilor”, așa cum punctează regizorul Radu Iacoban.
Tragedia Richard al II-lea a fost aplaudată de publicul vremii și a reprezentat un succes încă de la publicarea în edițiile in quarto din 1597.
Premiera națională a acestui titlu celebru avea loc chiar pe scena Teatrului Mic, în anul 1966, sub semnătura regizorală a lui Radu Penciulescu, pe atunci director al instituției, cu Victor Rebengiuc în rolul monarhului detronat și cu Ion Marinescu în rolul lui Henry Bolingbroke. A fost catalogată, chiar de către regizor, drept „un fenomen colectiv, care solicită, prin subiectivismul interpretării de pe scenă, sutele de subiectivisme din sală.”
Următoarele spectacole: 8, 28 februarie și 1 martie, ora 18:30. Biletele sunt disponibile online pe Bilet.ro (http://www.bilet.ro) și la Casa de Bilete a Teatrului Mic (Strada Constantin Mille, Nr. 14-16).
VIAȚA ȘI MOARTEA LUI RICHARD AL II-LEA de William Shakespeare
Regia și versiunea scenică: Radu Iacoban
Scenografie/costume/video design: Tudor Prodan
Light design: Bogdan Gheorghiu
Traducere: George Volceanov
Distribuție:
Richard al II-lea: Ionuț Vișan
Henry Bolingbroke, duce de Hereford: Tudor Aaron Istodor
Gaunt, York, Episcopul Carlisle: Cristi Iacob
Aumerle: Vlad Logigan
Mowbray, Bushy, Northumberland: Alexandru Voicu/Lucian Iftime
Ducesa de Gloucester, Regina Isabel, Ducesa de York: Gabriela Iacob
Green, Willoughby, Grădinar: Cezar Grumăzescu
Bagot, Ross, Grădinar: Andrei Seușan
Fotografii de Adi Bulboacă