Nu lasa sa i se intample asta copilului tau
Written by Otrava, Posted in Diverse
Imi amintesc de momentele din copilarie in care colegii de clasa se fereau cand plecau de la scoala sa poarte sapca pe cap. Pur si simplu erau niste baieti “binevoitori” care ii “scapau” de sapca si pe langa asta ii faceau dinadins sa sufere, erau hartuiti, loviti, impinsi, tachinati. Imi aduc aminte cum profu’ de sport din clasele 5-8 ii lovea pe colegii mei cu un manunchi de chei in cap pentru ca nu faceau exercitiile cum trebuie. Lucrurile astea lasa urmari pe parcursul vietii si chiar nu mai trebuie sa lasam sa se intample asa ceva.
Ieri am fost cu Inna la Radisson unde a avut loc conferinta de presa legata de aceasta campanie. Inna, s-a alaturat celei de a doua editii a campaniei „CN Clubul Prieteniei”, derulata de televiziunea pentru copii Cartoon Network impreuna cu Asociatia Telefonul Copilului. Initiativa isi propune sa incurajeze in continuare copiii si tinerii din Romania sa spuna stop fenomenului bullying si se desfasoara sub sloganul „Fii prietenos, nu rautacios!”. Inna si cu mine am convenit ca suntem prietenosi si ca ne place foarte tare aceasta campanie.
- Aproape 500 de copii din România au beneficiat de consiliere în urma apelului la 116 111, în cadrul campaniei naţionale CARTOON NETWORK CLUBUL PRIETENIEI derulate anul trecut
- Numărul cazurilor de bullying semnalate de băieți în 2015 la Telefonul Copilului a crescut de 20 de ori comparativ cu 2014
- Majoritatea celor afectaţi de fenomenul bullying este formată din copii cu vârsta între 12 – 17 ani
Fenomenul bullying inseamna sa fii jignit, lovit, ranit, exclus sau umilit. Se poate intampla oricui, la orice varsta si in orice loc: la scoală, in parc, in timpul antrenamentului, pe strada si chiar on-line. Deoarece fenomenul bullying afecteaza copiii din intreaga tara, Cartoon Network colaboreaza cu Asociatia Telefonul Copilului, unul dintre cele mai importante ONG-uri din Romania, care abordeaza problemele acestora. Asocierea are scopul de a informa despre bullying si de a oferi consiliere si ajutor celor care au nevoie. Bullying-ul ramane una dintre cele mai importante probleme in randul copiilor cu varste cuprise intre 12-17 ani, iar numarul cazurilor de bullying semnalate de baieti in 2015 la Telefonul Copilului a crescut de 20 de ori comparativ cu 2014, de la 25 de cazuri in anul 2014 la 534 de cazuri în anul 2015.
Hărţuirea nu este acceptabilă. Dacă eşti hărţuit, nu este vina ta.
Ce poti face?
Spune cuiva ce se intampla.
Nimeni nu trebuie să sufere vreodată în tăcere din cauza hărţuirii. Spune-i imediat cuiva de încredere – fie că este un prieten, un profesor, un mentor sau un adult în care ai încredere. Nu eşti singur şi este important să spui cuiva dacă eşti hărţuit sau dacă vezi alţi copii care sunt hărţuiţi.
Fii prietenos
Cineva care este hărţuit sau care îi hărţuieşte pe alţii are nevoie la rândul său de un prieten şi de sprijin. Creează ocazii pentru a-ţi arăta prietenia faţă de toţi.
Ai curaj si vorbeste
Ai încredere în cine eşti şi încurajează-ţi prietenii să se împotrivească hărţuirii şi să treacă la acţiune pentru a o opri, fie că ţi se întâmplă ţie sau altora. Faptul că spui cuiva nu înseamnă că eşti un turnător sau un pârâcios. Faci un bine, ajutând pe cineva. Chiar dacă ai impresia că hărțuirea e doar în glumă, copiii hărţuiţi se simt speriaţi şi supăraţi. Dacă te supără sau te enervează ceva, nu te răzbuna, spune-i unui adult.
“Stim cu totii ce inseamna sa fii agresat. Se intampla copiilor peste tot in lume in fiecare zi. Nu esti singur, exista oameni care vor sa te asculte si sa te ajute! Dar trebuie sa ai curaj! Spune parintilor, unui profesor, suna la 116 111 sau scrie online! Fii cine vrei tu, fii propria ta inspiratie! http://clubulprieteniei.cartoonnetwork.ro
Fii prietenos, nu rautacios! #ClubulPrieteniei #CartoonNetwork
Nu cred ca acest fenomen poate fi oprit sau impiedicat sa se manifeste. Lucrand cu copii am putut observa ca in perioada de dezvoltare a acestora apar niste manifestari razaboinice, ca la animale, ca la lei, in care unii sunt mai agresivi si instinctual se iau si ii agreseaza pe cei mai mici si mai vulnerabili. La fel si la fete, unele se manifesta mai violent decat celelalate, dar numai intre ele, rar ajung sa se manifeste violent sau agresiv fata de baieti. Totusi se pot lua masuri si se pot proteja cei vulnerabili.