BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

26

May 2014

38

COMMENTS

“Nu mai avem nevoie unii de altii.” Interviu cu una dintre cele mai in voga scriitoare ale Europei: Dorota Maslowska!

Written by , Posted in Diverse, Teatru

E nascuta in 1983, a scris desrpre drama unei generatii din care face parte si a avut success in toata lumea. Primele sale carti si piese de teatru fiind deja traduse si publicate din Marea Britanie pana in  Statele Unite.In 2002 a iesit pe piata primul ei roman –  “Razboiul polono-rus sub steagul alb-rosu” . Romanul, vandut in peste 130 de mii de exemplare in Polonia, afost publicat in același an la editurile Atlantic Books și Grove Press cu titlul “Alba ca Zapada și rosu bolsevic”.

O carte in care se vorbeste despe drama unei generatii care nu stie pe ce drum sa mearga. O generatie care isi gaseste “scaparea” in droguri. La fel ca si Antonin Artaud, Jean Cocteau in Opium. Jurnalul unei dezintoxicari , Thomas de Quincey sau Aldous Huxley – Dorota Maslowska incearca sa descrie experienta drogurilor.

“Orasul in care se desfasoara toate aceste tribulatii alcohoolice si halucinogene este unul tipic pentru atmosfera antiruseasca din Polonia postcomunista. Conspiratii economice, marginalitate rebela si maturizare postcomunista: iata profilul unei culturi estice care se zbate intre fatalism si inovatie. Un roman indraznet, comic si sumbru deopotriva, scris de o autoare care si-a castigat faima internationala.”

Ajutat de Institutul Polonez Bucuresti au reusit sa fac un interviu cu Dorota Maslowska. Ocazia este una foarte importanta: Polonia, țară invitată la Bookfest 2014.

Am 3 exemplare din “Alba ca Zapada si rosu bolsevic” pe care le pun la bataie impreuna cu Institutul Polonez. Trebuie sa raspunzi la o intrebare simpla: “Cate Premii Nobel pentru Literatura a castigat Polonia pana acum?” Castigatorii ii aleg prin tragere la sorti.

Dorota MaslowskaX „Alba ca Zapada și rosu bolsevic”

Facem parte din aceeasi generatie..si eu sunt nascut in 1983;si cred ca inteleg problemele oamenilor din generatia mea; ai relatat experiente legate de droguri. Care sunt motivele pentru care tinerii ajung sa consume droguri?

In societatile primare, momentul trecerii din copilarie la varsta majoratului era marcat cu ritualuri de trecere care, deseori, erau  niste experiente extreme, probe de rezistenta fizica si psihica. Viata noastra sociala nu are un astfel de ritual. Cred ca oamenii tineri se apuca de droguri tocmai pentru cautarea – prin instinct – a unor astfel de experiente incitante, periculoase. Iar drogurile reprezinta pentru unii cea mai simpla cale prin care pot trai aceste experiente.

Care sunt problemele cu care se confrunta tinerii care locuiesc in tari in care comunismul a fost la putere multa vreme? Crezi ca au un handicap in fata tinerilor din vest?

Cred oamenii precum cei din generatia mea, cei care in copilarie au trait experienta saraciei, care mai tin minte cozile la magazine, uniformele scolare din stilon – un material plastic hidos – si educatia data la nivel scazut mai au inca unele complexe, se simt educati mai prost si sunt mai putin expansivi. Iar cei nascuti in anii ’90 reprezinta deja generatia noua, care nu difera deloc de colegii lor din occident. Sunt consumatori constienti, se educa constient si tintesc mai sus. La ei nu exista niciun fel de urma de trauma istorica.

Dorota MaslowskaX „Alba ca Zapada și rosu bolsevic”

Tineretul are o grava problema. Suntem rataciti, fara busola, nu avem  orizonturi. Multi dintre tineri sunt nemultumiti de conditia umana, mullti nu se regasesc, multi nu stiu ce le place, ce vor sa faca;ai vorbit despre resemnare si despre fatalism; care crezi ca este solutia cea mai viabila in momentul de fata? Ce sfaturi le dai tinerilor?

Prin toata creatia mea incerc sa descriu toate aceste procese insa niciodata nu m-am simtit competenta sa caut solutii la ele. Oricum, mi se pare ca in momentul de fata este foarte usor sa fugi din mizeria  existentei tale si tocmai asta este problema cea mai grava. Lumile fictive, virtuale si relatiile in care poti sa functionezi fara niciun  fel de durere, fara sa intri in contact cu realitate; compulsive consumption, atrofierea legaturilor umane – asta sunt probleme pe care poti sa le enumeri la nesfarsit – dar eu vad rolul meu mai mult in denumirea lor, in regasirea sindroamelor lor in limbaj. Altcineva trebuie sa le rezolve, eu pot cel mult sa le numesc.

“O cometa pe cerul literaturii poloneze.” Le Monde.

Dorota MaslowskaTraim intr-o perioada in care virtualul ne-a invadat realul. Nu crezi ca suntem o generatie dependenta de prea multe lucruri? De la telefoane mobile la televizor, internet. Care crezi ca sunt motivele pentru care s-a ajuns aici?

E mai simplu sa le ai decat sa existi.

Tu cum vezi iubirea? Crezi in suflete pereche, in oameni care se cauta si se gasesc apoi imbatranesc si mor alaturi? Crezi ca mai  exista asa ceva intr-o societate care ne dezumanizeaza la fiecare secunda?

Cred ca independenta economica si organizatorica a barbatilor fata de femei si a femeilor fata de barbati ar putea fi un motiv: nu mai avem nevoie unii de altii. In legatura cu asta, dragostea va fi o idee si un vis din ce in ce mai greu de atins. Cu siguranta din ce in ce mai putin permanent.

Dorota MaslowskaX „Alba ca Zapada și rosu bolsevic”

Personajele din scrierile tale sunt epuizate fizic si mai ales psihic;acum imi veneau in cap Gina si Parha. Crezi ca sunt stari specifice tinerilor din zilele noastre? Care sunt motivele pentru care ajung aici?

Nu stiu de ce personajele din scrierile mele sunt atat de epuizate. Poate pur si simplu starea acestei oboseli apare in acel moment in care ne oprim sa mai “vrajim” si sa cochetam: reusim sa ajungem la o sinceritate cruda fata de noi insine. Si asta sunt conditii optime pentru a pune in gurile personajelor niste chestii importante.

Ce iti place sa faci cel mai mult? Care sunt lucrurile care te fac fericita?

Imi place foarte mult sa fiu la mare, cea rece si intunecoasa, din Polonia.

Dorota MaslowskaX „Alba ca Zapada și rosu bolsevic”

Am 3 exemplare din “Alba ca Zapada si rosu bolsevic” pe care le pun la bataie impreuna cu Institutul Polonez. Trebuie sa raspunzi la o intrebare simpla: “Cate Premii Nobel pentru Literatura a castigat Polonia pana acum?” Castigatorii ii aleg prin tragere la sorti.

castigatori

Raspuns corect: 4 Premii Nobel pentru literatura a castigat Polonia pana acum.

Castigatorii sunt: oana, The Mindful Tree, Ramona Gabriela. Castigatorii o sa fie contactati in cel mai scurt timp.

Mister D., photo by Jacek Kołodziejski


38 Comments

 1. Luca Ana -Marina
 2. Ramona
 3. Claudia
 4. Claudia
 5. Ioana
 6. Ana
 7. Mirela
 8. Ana-Maria
 9. Valentin
 10. Roxana
 11. Anton Petruta
 12. Ramona Gabriela
 13. Vlad
 14. Vlad
 15. Cristian
 16. Costel
 17. Silvia
 18. rodica
 19. raul
 20. Tania
 21. Alexandra Leu
 22. Borovina Alexandra
 23. Mihaela
 24. Ana Grigore
 25. Ioana
 26. Pavel Catalina
 27. Geanina
 28. Evelyn
 29. Andreea
 30. Andrei Silvia-Adelina
 31. Claudia
 32. Răzvan Bogză
 33. nicolae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.