BLOGU LU' OTRAVĂ

Sunday

14

January 2018

3

COMMENTS

O lectie de viata primita in tara in care oamenii zambesc mereu si sunt calzi.

Written by , Posted in Travel

Stand mereu conectat, cu Facebook-ul deschis sa mai vad ce a mai zis cel mai vocal prieten din lista mea, cu telefonul in mana in timp ce citesc un email – care “arde”si e mega important – nu imi dau seama de multe. Cred ca toata smecheria e sa raspunzi la email cat mai repede, sa vezi absolut toate parerile oamenilor despre subiectul X, sa te informezi mereu si mereu, sa faci mai multe, sa ajungi mai sus, sa vrei sa faci si aia si cealalta. Sa nu vina intrebarile peste tine si sa nu cunosti raspunsurile corecte. “Nu o stiai pe asta?”, “Ai vazut ce a zis X despre Y?”.

In dementa noastra de a incerca sa fim cat mai competitivi, sa gasim mereu solutii, sa rezolvam problemele fix in secunda in care apar uitam ce e mai important. Cand bucuriile noastre sunt cand primim like si dramele cand suntem vaduviti de el…undeva…la mii de kilometri distanta de cladirea de birouri din sticla si aluminiu in care ne ducem luptele cu minutele, deadline-uri, excel-urile cineva zambeste si se bucura ca poate sa aduca zambete si altora. Experienta Thailanda este una pe care merita sa o incercati. Pentru ca dincolo de luxul unui resort din Krabi sta altceva. Sunt niste oameni care iti arata ca in viata asta este vorba despre altceva. Thailanda te socheaza in primul rand prin oameni.

       Cand tu injuri ca inca mai ai de raspuns la un e-mail …POM zambeste!

La fiecare colt de strada din Bangkok este cineva care vinde ceva. Si nu o face agresiv ca in alte locuri ale lumii. O face in primul rand printr-un salut, un dat din cap in semn de respect si un mare zambet pe chip. Pe strazile orasului vezi batrani cu masina de cusut in strada care iti cos tot felul de lucruri. Acolo pe loc. Cizmari care iti repara pantofii pe strada si tu asisti la treaba asta si mai si schimbi o vorba cu ei. Pe strazile orasului gasesti comercianti care iti vand orice. Si care au un lucru in comun: o fac cu respect si cu zambetul pe buze. Te face pe tine sa te simti prost pentru ca tu nu esti atat de darnic cand vine vorba de zambet. Nu esti dispus sa il oferi atat de des.

Cu toate ca in orice loc din lumea asta zambetul e gratis. Thailanda iti da o lectie de modestie si de bun simt. Thailanda e plina de cultura si de oameni blanzi care au invatat cum se fac lucrurile. Cum se construieste un mare brand de tara la capitolul turism. Cum zambetul si felul in care te porti cu cel care iti este oaspete poate sa insemne totul. Thailanda iti arata ca oamenii pot sa fie calzi si sa iti zambeasca chiar daca nu o duc usor si nu isi permit nici macar 5% din lucrurile pe care ni le permitem noi. Insa la ei conteaza altele. Am fost pe o barca sa vizitam niste insule in Krabi. 3 oameni ne-au preluat si ne-au facut acest tur cam jumatate de zi. “Seful” echipajului s-a recomandat dupa ce ne-a salutat pe toti cu mult respect. “Numele meu este POM si azi o sa va fiu ghid in excursie.”

Dupa jumate de zi in preajma lui POM mi-am dat seama ca eu nu am entuziasmul, cheful de viata, exuberanta pe care POM o avea. Facea asta zi de zi si cu toate asta de fiecare data isi gaseste energia aia sa arate cum sunt locurile alea si sa explice cu lux de amanunte tot ce gaseam pe acolo. Cand cineva intarzia pe insula POM mergea sa il recupereze. Dadea din cap, zambea si intreba daca totul e ok. Cand era nevoie de ceva in barca doar iti ridicai provirea catre POM si privirea lui era acolo. POM este un exemplu pentru toti dintre noi. POM a invatat ca in viata nu are absolut nicio treaba cu lucrurile materiale, cu agonisirea, cu schimbarea masinii cu una cu un motor mai mare, cu cariera, cu numarul de like-uri de la o poza, cu faptul ca lumea nu te priveste asa cum vrei tu sa te priveasca, cu oamenii care sunt mereu porniti pe hatereala si care orice ai face nu e bine, cu lucrurile superficiale cu care ne hranim in fiecare zi. Paradoxul este – ca desi POM are mult mai putine decat noi – el chiar traieste.


3 Comments

  1. Andreea
  2. Ioana Craciunescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.