BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

4

May 2022

1

COMMENTS

O lume plina de erectii si mai putin de reactii

Written by , Posted in Film, Teatru

Discursul lui Andrei Serban- degajat si natural, povestea Vioricai Voda si reactiile ciudate ale celor din jur, discursul echilibrat, just si puternic al Dorinei Chiriac si parerea pertinenta a Katiei Pascariu. Asta a fost aseara la Gopo. Dar dincolo de asta raman niste momente ciudate pe care le-am trait.

“N-a fost ușor să abordez o tipologie de personaj din această zonă a frivolității pentru că din punct de vedere mental și al experienței mele de viață și al educației mele, sunt din Basarabia, deci veneam dintr-o zonă în care noi nu am avut educație în sensul ăsta. Cu atât mai mult nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost.

Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine. Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună. Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare”, sunt cuvintele actriței Viorica Vodă pe scena Premiilor Gopo.

Momentul e greu de digerat. Habar nu ai de unde sa il apuci. Prezentatorul face o remarca bizara: “aplauze pentru asta”. Lumea rade si totul se duce in derizoriu. Apoi urmeaza capacul pus pe oala incinsa care dadea semne ca fierbe. Actrița Mara Nicolescu, care a interpretat rolul Mirunei în Filantropica și care fost căsătorită cu regizorul Nae Caranfil, a reactionat cu urmatoarele cuvinte: “Îmi pare rău să aud povestea atât de tristă a Vioricăi, pe mine nu m-au confundat” A urmat apoi o gluma ca totul a fost minunat la Filantropica.” Apoi iar liniste si intervine Viorica Voda. “Da, dar tu erai iubita lui Nae și pe mine m-au cofundat cu tine, de aceea m-au abordat”. Nu inteleg nimic. Pare un film prost. Si mai trec cateva minute. Si urca pe scena Katia Pascariu care cumva spune ce incercam si eu sa zic in minte.

“Cred că au fost niște lucruri memorabile în seara asta, nu ce zic eu, și cred că s-a trecut cam repede peste ceea ce a zis doamna Viorica Vodă. Și aș vrea să ne gândim la lucrurile pe care le-a zis, aș vrea să mulțumesc că le-a zis, îmi pare rău că a durat 20 de ani să spună ce a spus. Și îmi pare foarte rău pentru reacțiile pe care le-am văzut, pe care le vedem în fiecare zi, dar în seara asta le-am văzut pe scenă, de la colegii din jurul ei și a fost oribil. Dar foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi. Și îi mulțumesc încă o dată. Și felicitări!”.

Suntem inca nepregatiti, inca bananieri la capitolul empatie, intelegere. Facem repede o gluma si trecem peste. Suntem departe de lumea aia in care doar declarativ ne dorim sa traim. E atitudinea parintelui care nu crede copilul care incearca sa povesteasca ceva. “Tu esti copil…nu iti baga nasul ca nu e de tine.” Fix asa a fost si aseara. Si mai trist e ca a venit de la o alta femeie. Apropos de toata nebunia asta pe care o aud in jurul meu cu femei care se sustin intre ele. Unde? Pe Facebook? Like si share?

Reactiile apar greu. Putini oameni din breasla vorbesc despre asta.

Apoi mai am doua enigme. Nu am inteles nici de ce o sala intrega aplauda un primar care nu a facut nimic pentru tot ceea ce inseamna cultura in orasul asta, apoi aceeasi sala rade la glumele de mana a treia ale unui ministru al culturii care nu prea a miscat nimic pana acum.

Dar nu am cum sa nu remarc discursul natural, din suflet, simplu si curat avut de Andrei Serban in cinstea celor doi imensi actori ai Romaniei, apoi mesajul Dorinei Chiriac care vorbeste despre smerenie. Ce cuvant minunat si cat de departe e el de oamenii din lumea asta in care traim. Si am sa inchei cu momentul magic, unic..momentul piele de gaina.

Despre decenta si bun simt, despre simplitate, profesionalism si smerenie. Despre normalitate, despre dorinta de a invata…mereu, despre entuziasm. Despre tot ce uitam noi sa fim si sunt ei. Cel mai frumos cuplu din Romania: Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc.

Foto: Miluta Flueras


1 Comment

  1. MIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.