BLOGU LU' OTRAVĂ

Tuesday

17

March 2015

2

COMMENTS

Oamenii sunt sarea pamantului.

Written by , Posted in Film

Acum ceva vreme am dat peste un clip in care Sebastiao Salgado povestea cum s-a apucat de fotografie. Sebastiao Salgado a intreprins peste 30 de expeditii in cei 8 ani dedicati acestui proiect si a cautat sa surprinda frumuseatea bruta a planetei, in regiuni nealterate de interventia omului modern.

Motto: “Singurul lucru pe care il stiam deja despre acest Sebastiao Salgado era ca-i pasa cu adevarat de oameni”. Regizorul Wim Wenders

Le Sel de la terre / Sarea pamantului (The Salt Of The Earth, titlul in engleza), filmul biografic despre fotograful Sebastiao Salgado, in regia lui Wim Wenders (Pina, Buena Vista Social Club, Faraway, So Close!) si Juliano Ribeiro Salgado, fiul fotografului, va intra in cinematografe din 20 martie 2015, distribuit in Romania de Independenta Film. Pelicula a fost nominalizata la Oscar 2015 pentru “Cel mai bun film documentar”, a luat Premiul Cesar 2015 pentru aceeasi sectiune si a obtinut Un Certain Regard – Premiul Special al Juriului la Cannes 2014.

Le Sel de la terre / Sarea pamantului este un documentar biografic, portretul lui Sebastiao Salgado, cunoscutul fotograf brazilian, vazut prin ochii a doi regizori: Juliano Ribeiro Salgado, fiul fotografului, care in ultimele calatorii l-a si insotit pe tatal sau, ca sa afle motivele pentru care acesta a fost mai mult plecat de-acasa, si Wim Wenders, celebrul regizor german triplu nominalizat la Oscar pentru filmele sale documentare, el insusi fotograf si mare admirator al operelor lui Salgado.

Le_Sel_de_la_Terre_SS3_6763__c_Donata_Wenders

Filmul are un scor de 91% pe Rotten Tomatoes si nota 8,2 pe IMDb. Este o coproductie Franta – Italia – Brazilia. Durata: 110 min.

Interviurile cu artistul au avut loc in Paris. Locatiile din care provin inregistrarile video si o parte din fotografii sunt: tribul Yali din Yalimo, Papua (Indonezia), Wrangel Island (Russia), orasul de bastina al fotografului Aimores, Minas Gereis (Brazilia), Vitoria, Espirito Santo (Brazilia) si tribul Zo’e din Para (Brazilia).

The Salt of the Earth_bloguluotravaThe Salt of the Earth_bloguluotrava

Un documentar filmat intr-o maniera speciala

Regizorul Win Wenders recunoaste ca ii stie opera lui Salgado de aproape 25 de ani. In urma cu mult timp a cumparat doua fotografii care l-au miscat, le-a inramat si le-a asezat deasupra birolui sau, unde sunt si azi. Inspirat de aceste fotografii, Wenders i-a vizitat ulterior o expozitie a lui Salgado (cea numita “At Work” – n. red.). Insa personal cei doi se cunosc doar de 5-6 ani.

“Ne-am cunoscut la atelierul sau din Paris”, spune Win Wenders. “Mi-a facut turul studioului si in special mi-a prezentat ultimul si cel mai mare proiect al sau: Genesis. La urmatoarea noastra intalnire am descoperit ca amandoi suntem mari microbisti. Am discutat si despre fotbal, dar si despre fotografie, in general. Intr-o zi, m-a intrebat daca n-as vrea sa-l insotesc pe el si pe fiul lui intr-o calatorie, ceva fara un scop precis, dar pentru care ar fi avut nevoie de un punct de vedere obiectiv de la cineva neimplicat.”

The Salt of the Earth_bloguluotravaThe Salt of the Earth_bloguluotravaThe Salt of the Earth_bloguluotrava

Regizorul german, acum in varsta de 70 de ani, hotarase sa-i insoteasca pe cei doi, tata si fiu, in cel putin doua “misiuni” mari: in nordul Siberiei si intr-o expeditie cu balonul in Namibia. Din pacate, Wenders n-a mai putut calatori, din motive de sanatate, astfel incat interviurile au fost realizate in Paris. Insa folosind o metoda speciala: Win Wenders l-a filmat pe artistul fotograf printr-un ecran semitransparent pe care a proiectat cele mai importante fotografii ale brazilianului. Astfel, acesta vorbeste din interiorul propriilor opere de arta, adresandu-se atat spectatorilor cat si imaginilor create de el.

Le_Sel_de_la_Terre_SS3_6623__c_Donata_Wenders

“In timpul primelor interviuri am aparut si eu in cadru”, spune Wenders. “Dar pe masura ce avansam, mi-am dat seama ca eu ar cam trebui sa dispar si sa las tot spatiul lui Sebastiao si, nu in ultimul rand, fotografiilor. Opera trebuie lasata sa vorbeasca de la sine. Fotografiile le-am ales impreuna, pe masura ce Sebastiao isi depana povestirile din calatoriile sale. Au fost ore intregi de selectie…”

Le_Sel_de_la_Terre_SAR_4273__c_Sara_Rangel

Una din caracteristicile fotografiilor lui Sebastiao Salgado este ca foloseste mereu metoda alb-negru. Regizorul Win Wenders a folosit si el alb-negrul in cateva din filmele sale. “Ma identific total cu modul in care Salgado foloseste albul si negrul. O parte din film chiar l-am tras special alb negru, ca sa se potriveasca cu fotografiile lui. La un moment dat am atins acest punct intr-unul din interviuri. In final insa, am hotarat sa nu introducem in film acea discutie. Eu am simtit ca latura aceasta a operei sale poate fi inteleasa si fara a necesita explicatii suplimentare”, spune Wenders.

Sinopsis

In ultimii 40 de ani, Sebastiao Salgado a strabatut continentele in cautarea umanitatii in continua schimbare. A fost martorul catorva evenimente majore ale istoriei noastre recente: conflicte internationale, foamete si exod. De data aceasta, el pleaca in descoperirea unor teritorii virgine, a unei faune si flore salbatice, si a unor peisaje grandioase, ca parte a unui proiect fotografic tribut pentru frumusetea planetei.

The Salt of the Earth_bloguluotravaSebastiao Salgado – Genesis

Genesis reprezinta unul dintre cele mai impresionante elogii pe care fotografia ca mediu artistic le-a adus naturii. Sebastiao Salgado a intreprins peste 30 de expeditii in cei 8 ani dedicati acestui proiect si a cautat sa surprinda frumuseatea bruta a planetei, in regiuni nealterate de interventia omului modern. Imaginile lui Salgado rivalizeaza in detaliu si profunzime cu Ansel Adams, insa la scara planetara. Umanismul cu care Salgado ne-a obisnuit in proiectele anterioare se manifesta in Genesis intr-o noua dimensiune, pe care o puteti descoperi in paginile albumului. Cartea o gasesti AICI.

GenesisAfrica – Sebastiao Salgado

Albumul Africa grupeaza intr-o prezentare grafica de exceptie, fotografii reprezentative din cele peste 40 de reportaje axate pe teme sociale, de mediu sau pe efecte ale colonialismului, pe care Salgado le-a realizat in Africa. Imaginile sunt grupate in trei parti: prima parte se concentreaza pe regiunea sudica a continentului (Mozambique, Malawi, Angola, Zimbabwe, South Africa, Namibia), partea a doua pe zona central vestica (Congo, Rwanda, Burundi, Uganda, Tanzania, Kenya), iar a treia pe Africa Sub Sahariana (Burkina Faso, Mali, Sudan, Somalia, Chad, Mauritania, Senegal, Ethiopia). Cartea o gasesti AICI.

Ashoka_book_covers_0006Salgado-Africa


2 Comments

  1. Miruna
  2. florin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.