“Omul ajunge astfel sa fie ca un produs frumos ambalat, dar atat de stricat pe interior.”
Written by Otrava, Posted in Diverse
“Libertatea nu este decat o iluzie in zilele noastre. Cred ca societatea asta de consum este, de fapt, cea mai puternica forma de sclavagism dezvoltata vreodata in istorie. Suntem o specie de dependenti care ne-am dat libertatea de bunavoie.
Si, o data cu inaintarea in varsta, se mai adauga o pereche de catuse, un plasture la gura. Nu suntem incurajati sa facem bine, nu suntem lasati sa aducem frumos. Suntem, in schimb, incurajati sa fim falsi, sa ne imbolnavim, sa vindem si sa ne vindem. Omul ajunge astfel sa fie ca un produs frumos ambalat, dar atat de stricat pe interior.” Alexandra.
Scriam cu ceva vreme in urma despre fardul asta pe care zilnic il aruncam pe chipuri. Despre falsitatea asta pe care o avem, despre rolul asta pe care il jucam. Ne place sa me mutilam unii pe altii, ne place sa vedem oamenii din jurul nostru cum se tarasc in genunchi. Avem “calitatea” asta sa ne bucuram de raul celui de langa, sa ne frece grija ce face vecinul de palier. Suntem mereu in concurenta cu altii, vrem mai mult…si mai mult…si pentru asta ne antrenam la campionatul mondial de calcat cadavre in picioare. Suntem cei mai buni la sportul asta.
Pentru multi dintre noi nu conteaza cum ajungem in loculul ala….ci ca ajungem acolo. Suntem gata sa ne tradam mama, sa uitam de familie, de prieteni, sa ne lepadam de tot ce aveam mai de pret pentru a ne atinge obiectivele. Ne vorbim de rau unii pe altii fara sa stim cine e cel de langa noi, fara sa stim ce vrea, vrem doar sa aruncam cu rahat. E inca un sport pe care ne face placere sa il practicam.
Nu oina este sportul nostru national..ci calcatul pe cadavre pentru a ne atinge scopurile si improscatul cu rahat. Hai sa ne vedem felia de paine alba cu gem din farfurie sis a nu mai comentam atat felia de paine neagra cu seminte si caviar de la vecinul nostru de masa. Daca ne vedem de treaba o sa ajungem sa ne bucuram si noi de felia lui.
lucrez in administratia locala,si acest adevar il vad in fiecare zi,si e grotesc peisajul..la multi le place lenea,fac greseli pe care le mascheaza in stil jenant in loc sa le rezolve.daca iti place sa ajuti oamenii,esti apostrofat,ce dai atatea detalii?daca e pila partidului care e la conducere in orasul respectiv,iti rade in fata,si este menajat,la o munca lejera si amaratul trage.sunt badarani,injura,vorbesc taraneste (desi suntem intr’un oras renumit ca centru universitar),fac glume porcoase rau de tot,”se rad” de tine daca esti finut si serios,si te iau tot timpul in ras,asta daca nuti se intampla altceva mai rau.e o atmosfera de cearta,invidie,rautate si prostie intre colegi.dupa ce iesi de la serviciu,ti se mai intampla alte chestii urate pe strada,in autobus,in magazin,etc.unde’s oamenii faini?ii ador,si ii respect enorm.chiar daca mi se intampla chestii frumoase pe strada cu necunoscuti,ma bucur si zambesc din suflet.mai rar..
Dragul meu, ma repet. tu iubesti iubirea asa cum ar trebui ea sa fie. curata, potrivita ca intensitate, plecata din inima. cand oamenii se obisnuiesc cu rutina devin rai si rad sec unul la altul. nu mai au caldura. cel mai grav este sa-ti uiti mama si familia. N-am sa uit niciodata cand ai scris “Sa nu te irosesti”. cand copiii nostrii isi urmaresc scopurile, calca si pe mama.
Punctezi mereu esenta.
Mereu o sa-ti spun. Fii binecuvantat Otrava.
Nu mă incadrez in descrierea ta…din fericire, deşi am avut parte de multe răutăţi din partea altora, fără să le merit, doar pentru că nu ma incadram in “peisaj”. Pentru că nu sunt o bună partenera de bârfa, am ajuns să fiu eu ţinta lor. Îmi pare rău că unii oameni se comportă ca nişte roboţi programaţi să distrugă tot in jurul lor, inclusiv pe ei.
Eu vad lucrurile asa: oamenii confunda rautatea cu puterea. Se vad puternici cand valca pe altul in picioare, si asta nu e putere, e rautate pura. Aia care nu riposteaza sunt considerati slabi, nu buni la suflet, intelegi Otrava?
Cu riscul de a fi mai neagra decat cafeaua voi spune ca libertatea este doar un mit in zilele noastre.Singura persoana care cred ca a fost libera cu adevarat (si chiar si aici sunt singura ca era prins in metehnele lui si tot era constrans de ceva ) este Emil Cioran.
Acest om spunea ca libertatea pentru el inseamna sa lucreze pentru el, sa se intretina din munca lui-minunatele opere- care ii asigura un trai aproape decent.Nu cred ca ne mai permitem acest lucru acum, cel putin nu toti.
doar pentru ca fiecare isi defineste libertatea in felul sau si nu o regaseste in tara asta, nu inseamna ca nu exista. consider ca, in momentul acesta, fiecare tara iti ofera un grad de libertate…spre exemplu, poate ca te vei simti liber in noua zeelanda…dar, stiti ce spun toti? de ce sa nu fiu liber in tara mea? ei, uite ca nu ai cum. nu! poate ca nu te-ai nascut in anul in care ai fi vrut, in locul in care ai vrut, in familia in care ai vrut. dar stii ce? cauta fericirea. gaseste-o! ravneste sa o simti si sa te simti implinit ca ai gasit-o! uitam un aspect important: libertatea a fost castigata in trecut! nu ni s-a servit cum ni se serveste acum cand avem acces la educatie. da, educatia! vreau sa vad aceleasi comentarii acum cateva secole! se cultiva oftica asta continua ca nu avem libertate si, daca ar fi posibil, sa ni se aduca de-a gata!
Cred ca libertatea este posibilitatea de a gandi si actiona fara o constangere din partea cuiva si in aclasi timp prin modul tau de manifestare sa nu generezi constrangere asupra altui om. Cum facem? Traim intr-o lume a dependentelor si interdependentelor. Dependenta genereaza insa constragerea. Si atunci de ce spunem ca ne nasatem liberi? cand de fapt depindem de mediul in care ne nastem si la care trebuie sa ne adaptam pentru a supravietui. Cu alte cuvinte suntem dependenti si crestem in conditiile unor constrageri diferite si traim apoi in aclasi tipar. Cred ca nu exista nici unde in lume libertate reala si nici dreptate cel putin pana cand omul va deveni altceva mai bun decat este acum. Tinu.
Tags
Arhiva
Recent Posts
Pages
Comments
Archives
Spam Blocked
Categories
Categories
Categories
Pages