Orasul cu cele mai multe picturi murale din Europa care purifica aerul! Top 5 lucrari:
Written by Otrava, Posted in Diverse
Imi place arta in absolut toate formele ei. De la teatrul pana la muzica, pictura, sculptura, ilustratii, film, orice. Si am zis mereu ca pe blogul asta o sa vorbim despre arta de cate ori avem ocazia. O sa vorbim despre oamenii misto care fac lucruri frumoase. Si o sa fac asta la infinit. Pentru ca fiecare artist merita sa fie apreciat de cat mai multi oameni. Blogul asta este un loc in care adun toate lucrurile bune pe care le fac oamenii care se invart in jurul artei. Postarea de astazi este fix despre ei. Despre oamenii care fac lucruri. Primesc un mesaj de la oamenii care organizeaza ZidArt Fest si imi spun fix asta: “Iți urmăresc blogul și pagina de Facebook de mult timp și apreciez dedicarea ta și dragostea față de București, cu toate ale lui. Am văzut însă că interesele tale se duc departe, mult mai departe de București. Lucruri faine și locuri frumoase sunt peste tot, iar blogul tău e un go-to când vine vorba de pop și urban culture.” Si uite asa acum vorbim despre un proiect despre care cat mai multa lume trebuie sa afle.
Zilele acestea proiectul ZidArt Fest este gata de o nouă ediție, în care ne atentia este pe lecțiile pe care le-am învățat în urma pandemiei și pe schimbările ce trebuie făcute ca să punem lumea pe un făgaș mai bun, mai sustenabil. Anul trecut oamenii astia au vorbit despre incluziune socială și au introdus un nou concept în arta stradală românească: picturile realizate cu vopsea purificatoare de aer. Au folosit (și vor sa foloseasca în continuare) vopseaua Airlite și au reușit să transformăm Bacăul cel gri în orașul european cu cele mai multe picturi murale purificatoare de aer. Va las sa vedeti 5 lucrari de anul trecut si sa va bucurati si de aftermovie-ul ediției 2019.
- Intuiția – Obie Platon, pe strada George Bacovia
Lucrarea-fenomen care s-a bucurat de multă atenție și a fost cel mai intens mediatizată. În primul rând pentru că este o lucrare de dimensiuni impresionante: se întinde pe o suprafață de 250 mp și a fost realizată cu vopsea purificatoare de aer, deci pe lângă rolul estetic, are și unul cât se poate de funcțional.
În al doilea rând, ne este foarte drag de ea pentru că se adresează nevăzătorilor și am reușit să o descriem în limbaj Braille pentru a o face accesibilă celor cărora le este dedicată. Lucrarea reprezintă portretul unui copil nevăzător care își imaginează propriul său univers în culori vii și pline de speranță, în ciuda presiunii dizabilității sale. Scopul, evident, este acela de a atrage atenția asupra problematicii incluziunii sociale a persoanelor cu dizibilități. În același timp, este un tribut adresat nevăzătorilor și a super-puterii lor de a explora lumea într-un mod aparte.
- Openness V – Cristian Scutaru, pe Școala Nr. 10 din Bacău
Zice-se că “Openness V” ne prezintă portretul unei tinere moldovence, întruchipare a sfinxului ancestral, a adevărului, a momentului în care vrea să se deschidă și să fie una cu cerul și pământul. Lucrarea înfățișează un dialog al simțurilor, o simbioză între natură și omul contemporan, între adevăr și iluzie. E o pată de culoare cu adevărat impresionantă, rodul viziunii cu totul aparte a lui Cristian Scutaru.
- Inclusion – Kaps Crew, pe strada Banca Națională
„Inclusion” spune o poveste delicată- aceea a comunității rome din România care, deși este a doua minoritate din țară, este pe locul întâi la discriminare, o practică alimentată de tradițiile și de stilul lor de viață, diferit de al nostru. S-a pus accent pe tradițiile, muzica și vestimentația comunității rome ca elemente culturale distinctive, care îi asigură continuitatea și am încercat să sugerăm faptul că acest patrimoniu cultural trebuie conservat și transmis din generație în generație, în niciun caz blamat.
Pictura murală se întinde pe o suprafață de 150 mp, fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer. Și un mic detaliu „personal” despre proiect: Kaput, unul dintre membrii Kaps Crew, este băcăuan și a copilărit în zonă, deci pentru el participarea la proiect a fost, într-o oarecare măsură, un vis devenit realitate. Tot pe strada respectivă a locuit și Răzvan Alexe (Krem), deci și el a fost cât se poate de încântat de pictură 🙂
- Valori – Florin Radu, pe peretele Școlii Gimnaziale „Miron Costin”
Se întinde pe o suprafață de 280 de metri pătrați și e realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer. Lucrarea își propune să readucă în prim-planul tinerelor generații personalități marcante ale culturii și istoriei românești. Florin Radu, artistul, este preocupat de cultura și tradițiile românești și ne-a zis că i-a fost greu să aleagă doar 6 figuri, dar până la urmă s-au legat toate- tema, titlul lucrării, locația, personalitățile. A primit mesaje de susținere din partea elevilor pe tot parcursul „vizitei de lucru”, iar câțiva dintre ei au îndrăznit să se apropie și mai mult și au pictat alături de el.
- Un munte de om – Ovidiu Ronin, pe peretele Școlii „Georgeta Mircea Cancicov”
Pictura explorează legătura profundă dintre om și natură, în felul ideal în care ar trebui să se desfășoare. Este o meditație asupra locului nostru în lume și un memento al nevoii de a fi în natură și de a o proteja.
Ronin e băcăuan și face, de asemenea, parte din echipa de proiect a festivalului, iar aceasta a fost prima lui pictură murală de mari dimensiuni. El se ocupă mai mult cu fotografia și grafica, fiind „vinovatul” din spatele afișelor, broșurilor și clipurilor noastre de prezentare.
Motivația Zidart este aceea de a dărâma zidurile dintre noi, colorându-le pe cele din jurul nostru. De la această dorință am început să plantăm sâmburi de idei și de rezoluții într-un oraș prea gri, de care cetățenii se cam despărțiseră. Credem foarte mult în puterea artei stradale de a reconstrui această relație cetățean-oraș, dar și în potențialul ei de a regenera orașul din punct de vedere turistic. Ne dorim să refacem legătura dintre oameni și spațiul public și să atragem către noi cât mai mulți pasionați de street art atât din România, cât și dinafară.
“Ideea mi-a venit în 2016 când, alături de o mână de tineri din Bacău, am îndrăznit să visăm. Visul-umbrelă s-a numit Bacău – Capitala Tineretului din România 2017-2018, iar în cadrul acestui program național au luat naștere câteva dorințe și planuri personale pe care le vedeam realizate în orașul meu natal. Una dintre acele dorinte se numește ZidArt: în căutarea sufletului perete și se întâmplă de prin 2017, dar de-abia în 2019 a luat amploare.” – Lucian Popa, fondatorul ZidArt
Superbe lucrari!