Orasul din Romania unde se traieste ca-n afara: 13 motive pentru care Oradea este un oras superb!
Written by Otrava, Posted in Diverse, Travel
Este pe primul loc in topul celor mai bune orase in ceea ce priveste costul general al vieţii – accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale – este cel mai sigur oraș din țară, are centură cu patru benzi, se construiesc parcari pe banda rulanta iar numărul de locuitori este în creștere – ajungând la 221,861 de persoane. Am auzit numai lucururi legate de liniste, buna intelegere si pace.
E prima data cand aud asa ceva de la oamenii care traiesc intr-un oras din Romania si paradoxal in Oradea traiesc foarte multe nationalitati. Proiecte peste proiecte, lucruri normale care te socheaza si oameni cu zambetul pe buze. Asta am gasit la Oradea. Si va invit pe toti sa va alaturati calatoriei mele in orasul din Romania unde se traieste ca-n afara.
Situată la granița de vest a României, la doar 490 de km de Viena, Oradea a respirat infuența occidentului în toate momentele îndelungatei sale istorii. Ca spectaculoasă dovadă stau fațadele clădirilor din zona centrală, realizate după concepte Art Nouveau, cu in uențe ale secessionului austriac. Alături de stilul Secession, Barocul și Eclectismul conferă personalitate și culoare mixtului arhitectural orădean. Deasupra tuturor stă simbol, de secole, Cetatea Oradea ca amprentă incontestabilă a poziţiei fruntașe în ierarhia orașelor europene medievale. Oradea este orașul tinerilor, al sănătăţii și al relaxării. In topul Reader’s Digest, Oradea este pe primul loc în ceea ce privește oamenii veseli, iar în mediul online a fost votată, în 2014, ca fiind „Cel mai frumos oraș din România”.
TRANSPORT
Transport aerian
Aici sunt 2 variante. Avion pana la Timisoara si de acolo cu masina. Sunt 169 de km. Sau direct la Oradea. Drumul spre sau dinspre aeroport nu durează mai mult de 15 minute.
Transport rutier
Oradea este un nod important de transport regional și european, ind situată la convergenţa celor două reţele transeuropene care străbat România pe direcţia est-vest, respectiv drumul european E60 (Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, București) i axa nord-sud, de care Oradea este legată prin DN76 (Maramureș, Timișoara, Deva, Dunăre).
Transport feroviar
Oradea este un nod feroviar important pentru legăturile cu ţările europene prin punctul de trecere a frontierei Episcopia Bihor, dar și ușor accesibilă având legături feroviare directe cu cele mai importante orașe din România (Constanţa, Brașov, București, Timișoara etc) dar și cu orașe importante din Europa. Prin Gara Centrală și staţiile periferice tranzitează călători din și spre Europa Centrală și de Vest, precum și din ţară. Trenul “Transilvania” circulă zilnic pe ruta Viena-Oradea-Cluj-Napoca, iar biletele se pot achiziţiona de aici.
De vazut
Oradea a fost un oraș important pentru fiecare imperiu care l-a stăpânit: Habsburgic, Otoman sau Austro-Ungar. Un oraș cu o vechime considerabilă, care reușește să reunească viziuni arhitecturale unice, amplasate într-un orizont de timp vast și complex.
Sapte stiluri arhitecturale într-o singură privire: Baroc, Clasicist, Eclectic, Istorizant, Secession, Romantism și Neo-Românesc.
Palatul Ullmann
Palatul poate fi considerat din mai multe motive clădirea cea mai reprezentativă pentru comunitatea evreiască din Oradea. Construcția clădirii a început în anul 1910 şi s-a terminat în anul 1913. Constructorul a fost Ferenc Löbl (Oradea, 1882 – Izbica 1942), arhitect, de origine evreu orădean, stabilit la Viena de unde revine la Oradea.
Comanditarii palatului au fost comercianții Rafael Kurländer (1823-1899) şi Sándor Ullmann (1877-1919).
Parterul Palatului Ullmann găzduia sediul, birourile, magazinele şi depozitele firmei. Primul etaj a fost destinat pentru sedii bancare şi de asigurări. La etajul unu se afla apartamentul aristocratic al familiei Ullmann. În aripa din dreapta a curții interioare tot la etaj, a fost plasată o casă de rugăciune, o baie rituală (mikve) şi un loc pentru cortul Sucot.
Spre curtea interioară a fost o terasă grădină şi în centru o seră numită „grădina florilor”. În decorația exterioară a fațadei se pot descifra elemente caracteristice artei sacre iudaice: menora (sfeşnicul cu şapte brațe) străjuită de doi lei (simbolul statorniciei şi credinței) precum şi de numeroase motive florale şi geometrice. Parterul a fost placat cu plăci de faianță verde-albăstruie, comandate din fabrica de faianță Vilmos Zsolnay din Pécs, Ungaria.
Sinagoga Mare Ortodoxa
Pe strada Mihai Viteazul la nr. 4 a fost construită Sinagoga Mare Ortodoxă (1890). Sinagoga, realizată în stil eclectic, se încadrează în tipologia sinagogilor răspândite la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu spațiu longitudinal de structură tip hală și cu galeria femeilor dezvoltată pe trei laturi.
Dintre decoraţiile interiorului trebuie remarcată pictura cu motive geometrice stilizate a pereţilor şi bolţilor cu tonuri de albastru şi galben-auriu, creând o atmosferă orientală.
Deasupra portalului principal se vede o placă inscripţionată cu un citat din Tora, placa comemorativă din stânga portalului este dedicată victimelor holocaustului. Sinagoga Mare Ortodoxă a fost reabilitată și restaurată. Proiectul de restaurare a Sinagogii Ortodoxe din Oradea a început în anul 2009, iar festivitățile de reinagurare au avut loc la data de 4 septembrie 2018.
Sinagoga Mica Ortodoxa, Sas Chevra
În curte s-a mai construit o casă de rugăciuni mult mai modestă în 1908, după proiectul lui Lajos Incze, constructor orădean. Sas Chevra (1908) a fost lăcașul de rugăciune al elitei evreimii ortodoxe de la Oradea, este folosit în prezent pentru desfășurarea minianului (minian – o numărare de „zece”, cvorum de rugăciune la slujbele religioase zilnice) și a altor servicii religioase. Pictura parietală este de inspirație orientală.
Palatul Moskovits Miksa
Imobil de raport pentru arhitectura 1900 din Oradea, este una dintre cele mai spectaculoase clădiri ridicate în acest stil, datorită ornamenticii bogate. A fost comandat de inginerul Moskovits Miksa, care locuia în această clădire.
Construcţia a fost ridicată între anii 1904-1905 după planul lui Kálmán Rimanóczy jr..
Caracteristicile vegetalo-simbolice ale Lilienstilului sunt aici cel mai bine exprimate în decorațiunea absidei de peste balconul din colț, unde motivul central se compune dintr-un cap de femeie ce iese în altorelief dintr-un hățiș de ramuri, frunze și flori. Motivele laterale sunt alcătuite din câte un copac cu trunchiul noduros lipit de zid, ce începe jos, la nivelul balconului, și-și desface – mai sus de linia nașterii arcului – în spațiu amenințător, ramurile desfrunzite ce par coarne de cerb gata să împungă. Lângă cap de femeie în stânga se distinge un compas cu un echer dedesubt, o roată zimţată. În partea dreaptă se găseşte sceptrul lui Mercur, simbol al comerţului, o mână şi o nicovală.
Palatul si Turnul Primariei
Clădirea este opera arhitectului Rimanoczy Kalman junior, cel
care câștigă, în 1896, concursul de proiecte pentru realizarea noului sediu al primăriei. În 10 ianuarie 1904, a avut loc ședința solemnă de inaugurare.
Urcarea celor 250 de trepte care duc până în vârful turnului cu ceas al primăriei este răsplătită cu o panoramă unică asupra centrului arhitectonic orădean.
Cu o înălţime de aproape 50 m și patru nivele principale, dintre care trei de panoramă, Turnul Palatului Primăriei este și ceasul care anunţă ora exactă în Oradea. Mecanismul orologiului, numit „ceasul mamă”, cântă la ore fixe “Marșul lui Iancu” și a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904, de către un lăcătuș ceasornicar pe nume Mezey Dezs .
Orologiul a supravieţuit celor două războaie mondiale, iar acoperișul și zidul turnului au rezistat celor două incendii, primul în 1917, iar al doilea în 1944. Cadranul ceasului păstrează și azi urme de gloanţe din timpul războiului din 1944.
Nivelul al doilea a fost și punct de veghe pentru pompierul de serviciu al orașului. Incendiile erau anunţate prin bătăi de clopot în funcţie de zona în care izbucneau. Pe timp de zi, se arbora un drapel roșu pe direcţia incendiului, iar noaptea se aprindea un re ector electric. Programul de vizitare a Turnului Primăriei este de marţi până duminică. Orele de vizită sunt afișate la intrare. Cost adulţi: 5 RON. Cost copii: 3 RON.
Muzeul Farmaciei
Expoziția permanentă se desfășoară pe toată suprafața de odinioară a farmaciei de pe strada Republicii 33, unde aceasta a funcționat timp de 250 de ani, prezentând mobilierul original și picturile murale ale oficinei, recent descoperite și datate din secolul al XVIII-lea, precum și o colecție de peste 1500 de artefacte provenite parțial din vechea apotecă, respectiv colecționate prin efortul comun al Episcopiei și al comunității urbei noastre. În cele 4 spații de expoziție vizitatorii pot admira atât interioare de epocă, cât și instrumentele și technologiile artizanale ale farmeceuticii preindustriale. Farmacia a fost administrata de mizericordieni.
Ordinul mizericordian – Ordinul Ospitalier al Sfântului Ioan al lui Dumnezeu, acronim O.H., este un ordin călugăresc romano-catolic înființat în 1572. Călugării aparținători ai acestui ordin sunt cunoscuți drept frații milostivi sau mizericordieni iar în spațiul de limbă germană Barmherzige Brüder. Ordinul deține pe plan mondial 389 de centre medicale, răspândite în 46 de țări. În România au activat la Timisoara si Oradea.
Complexul Episcopal Romano-Catolic
Complexul este format din Palatul Episcopal, una dintre cele mai mari reședințe ecleziastice de epocă barocă din România, Catedrala Romano-Catolică, al patrulea sediu episcopal romano catolic din Oradea și Șirul Canonicilor, zece edificii independente ce adăposteau canonicii diecezei.
Palatul Episcopal Romano-Catolic
Construit între anii 1761 și 1777, este cea mai mare construcție de tip baroc din România. Palatul este opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt, arhitectul palatelor regale din Budapesta și Bratislava. Piatra de temelie este pusă în 23 mai 1762, iar lucrările se vor desfășura sub conducerea inginerului constructor austriac Johann Michael Neumann. Construirea palatului episcopal în stil baroc austriac a fost comandată de către episcopul Ádám Patachich. Clădirea are 100 de camere și atâtea ferestre câte zile are un an.
Una dintre cele mai spectaculoase încăperi este Sala Festivă, impozantă și decorată cu picturile artistului Francisc Storno, de inspirație renascentistă.
Catedrala Romano Catolică
Construcția ei a fost începută de către episcopul Forgách Pál în anul 1752, prin arhitectul Giovanni Battista Ricca și o echipă de 24 de zidari. Moartea lui Ricca, respectiv numirea noului episcop Patachich Ádám, a însemnat un punct de cotitură în istoria construirii bazilicii, deoarece atât noul episcop, cât și noul arhitect Franz Anton Hillebrandt au preferat stilul copf celui baroc. Lucrările au fost terminate în anul 1780.
Picturile cupolei au fost terminate de către Johann Nepomuk Schöpf în anul 1776. Partea altarului, respectiv restul tavanului și pereții laterali au fost pictați de către Storno Ferenc.
Catedrala are o orgă, funcţională şi azi, ce datează din anul 1780. Orga a fost donată catedralei de către împărăteasa habsburgică Maria Tereza.
Muzeul Istoriei Evreilor
Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea este deschis în Sinagoga Ortodoxă “Aachvas Rein”. Sinagoga fost înălțată pe locul unde, începând cu anul 1870, a funcționat o casă de rugăciune a Comunității israelite ortodoxă. Actuala clădire a fost ridicată în anul 1926 după proiectul arhitectului István Pintér, de către constructorul Béla Weimann. Expoziţia muzeală, organizată pe două nivele, dezvăluie prin mărturii documentare şi materiale istoria comunităţii evreieşti din Oradea.
Colecţia expusă la primul nivel aduce în faţa vizitatorilor sulurile Torrei, obiecte de cult, cărţi de rugăciune, tablouri ale rabinilor, fotografii şi documente despre instituţiile şcolare evreieşti. Totodată, este ilustrată contribuția comunității evreiești la dezvoltarea orașului.
La nivelul al doilea, ca o mărturie a ororilor Holocaustului este ilustrată tragedia evreilor orădeni, care în anul 1944 au fost deposedaţi de bunurile lor, închişi în ghetou şi deportaţi în lagărele morţii.
Cetatea
Cetatea modernă a Oradiei, unul dintre cele mai frumoase monumente ale renașterii târzii din această parte a Europei, a fost construită în două etape successive în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (1569-1598, zidul fortificației bastionare) și prima jumătate a secolului al XVII-lea (1618-1648, palatul princiar sau cetatea interioară).
Principele Gabriel Bethlen are meritul de a-și fi legat numele și de construirea, în interiorul cetății militare, a unui amplu și pretențios palat, în stilul renașterii târzii, înălțat tot pe un plan de forma unui pentagon regulat perfect, a cărui fiecare latură este paralelă cu una dintre laturile cetății. În concepția sa, palatul era destinat să devină locuință temporară a principelui, dar, urmând, desigur, să servească și ca reședință a căpitanului cetății și a altor slujbași, precum și ca sediu al ofițerilor și soldaților garnizoanei.
Palatul Vulturul Negru
Palatul Vulturul Negru a rămas un simbol al oraşului timp de mai bine de 100 de ani. Este cea mai reprezentativă şi mai cunoscută clădire pentru arhitectura secession orădeană.
Denumirea de Vulturul Negru, pe care o poartă actuala clădire, datează din secolul al XVIII-lea. Proiectul publicat în anul 1908 ne prezintă fațadele aproape identice cu cele realizate, dar cu ornamentație mai bogată, cu elemente decorative florale, curbilinii, vulturi şi siluete umane.
Clădirea era situată pe două fronturi stradale, cu parter înalt şi patru etaje, formată din două corpuri între care se găseşte un pasaj vitrat. Fațada principală dinspre Piața Unirii este asimetrică, fiind formată din două corpuri mari, inegale, ce relevă cel mai bine stilul secession. Pasajul de sticlă, a fost inspirat după celebra Galleria Vittorio Emanuele din Milano, şi face legătura cu trei străzi. Vitraliul din centrul Pasajului, cu un vultur în zbor deasupra unor dealuri verzi, a fost realizat după finalizarea construcției (1909) în atelierul sticlarului Neumann K. ca emblemă a ansamblului arhitectural.
Biserica cu Luna
Edificiul cunoscut sub denumirea de „Biserica cu Lună ” este unul dintre monumentele emblematice ale oraşului. Piatra de temelie a bisericii a fost depusă în anul 1784 de către episcopul Aradului, Petru Petrovici. Construcţia a fost finalizată în 1790 după planurile arhitectului Éder Jakab.
Din punct de vedere stilistic, biserica aparţine barocului târziu provincial, a cărui exuberanţă decorativă este atenuată de elemente stilistice neo-clasice, aşa cum sunt, spre exemplu, desenele ce ritmează faţada, încununate cu capiteluri cu volute ionice, sau amplele arcaturi de tip „arc de triumf” prin care sunt puse în valoare ferestrele.
Menţionăm două din particularităţile ce îi conferă unicitate: portretul în medalion al lui Horea plasat în cheia arcului de boltă dintre naos şi absida altarului, imagine care încununează iconostasul, şi mecanismul confecţionat de către Georg Rueppe în 1793 şi plasat în turnul catedralei. Ingeniosul mecanism, prin globul său jumătate auriu – jumătate negru, indică fazele lunare.
Teatrul de Stat
Impozantul edificiu al Teatrului de Stat, numit în epocă Teatrul Orăşenesc, a marcat centrul de greutate al configuraţiei arhitecturale a Oradiei la sfârşitul secolului al XIX-lea.Prima lovitură de târnăcop la fundația teatrului orădean a fost consemnată la 11 iulie 1899, iar inaugurarea lăcașului de cultură s-a făcut la 15 octombrie 1900, în doar 15 luni.
Edificiul a fost înnobilat şi printr-o generoasă decoraţie sculpturală datorată artistului orădean Peller Ferenc. Frontonul a fost decorat cu o compoziţie alegorică ce a fost reconstituită cu fidelitate după modelul original odată cu începerea lucrărilor de restaurare a întregului edificiu, lucrări aflate în curs de desfăşurare.
Figura principală a Hunniei este flancată de statuile simbolizând muzica, cântecul, comedia şi tragedia. În faţa coloanelor duble laterale au fost aşezate două statui alegorice, ce reprezintă Drama și Comedia, realizate în atelierul budapestan Mayer.
Sinagoga Sion
Templul a fost construit de către evreii reformişti din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă în anul 1870. Proiectul a fost elaborat de Busch Dávid, arhitect şef al oraşului Oradea şi membru al comunităţii evreieşti. Construcţia impozantei clădiri cu 1000 de locuri a fost încredinţată lui Rimanóczi Kálmán senior, nume consacrat al arhitecturii orădene, maestru al stilului eclectic.
în limitele riguroase ale unui plan pătrat, sinagoga are o dispoziţie spaţială trinavată, de tip bazilical. Ea este orientată spre Ierusalim. Volumul cubic este surmontat de o amplă cupolă cu profil orientalizant.
In interior, decoraţia pictată este în întregime inspirată din stilul maur. Ea a fost executată de pictorul Horovitz Mor din Kosice. Ornamentele sunt strict geometrice, ele au ca motiv central Steaua lui David sau rozeta cu opt colţuri, precum şi infinite motive modulare repetitive. Un grilaj de fier marca zona sacră. El este decorat cu motive florale al căror desen suplu anunţă noul curent ce începea să-şi facă simţită prezenţa şi la Oradea, anume Art Nouveau.
Evenimente in Oradea
Anual Festivalul Medieval al Cetatii Oradea se organizează în primele două săptămâni ale lunii iulie.
Istoria o auzim la școală și o vedem la muzeu, însă aici este locul ideal pentru a o simţi. Cetatea stă astfel martor al trecerii timpului, păstrându-și în continuare farmecul de odinioară. Ea spune povești nemuritoare și dă mai departe celor ce o vizitează crâmpeie din istoria la care a fost cândva spectator. Dovadă vie a istoriei, Cetatea Oradea spune și acum povești de demult celor ce știu să asculte. Fortăreaţa constituie unul dintre simbolurile orașului situat pe Crișul Repede, și unul dintre locurile principale pentru evenimentele orădene.
Toamna Orădeană este un festival urban dedicat tuturor celor care doresc să cunoască orașul în plină sărbătoare. Cultura, mozaicul etnic și bucuria, sunt ingredientele principale ale acestui festival urban, iar muzica, teatrul, artele plastice și efervescenţa din jurul lor, dau orașului o notă unică de energie.
Programul evenimentului Street Food Festival include pe lângă mari surprize gastronomice, ritmuri de jazz, pop și multă distracţie. Timp de câteva zile organizatorii vor oferi vizitatorilor preparate culinare stradale din toate părţile lumii. Bucuria festivalului culinar este dată de preparate delicioase, activităţi pentru cei mari și cei mici, dar și de demonstraţii de gătit oferite de bucătari vedetă.
Dacă dorești să intri în spiritul sărbătorilor, Târgul de Crăciun îţi pune la dispoziţie o serie de activităţi speci ce. Poţi admira bradul decorat cu atenţie sau spectacolul de colinde, în jurul căsuţelor din târg, la o cană de vin ert sau o gustare, iar ajutoarele lui Moș Crăciun te vor purta într-o adevărată călătorie în timp, cu destinaţia „copilărie”. Fie că ești sau nu adeptul tradiţiilor, orădenii, gazde desăvârșite ind, te vor primi cu braţele deschise, făcând tot posibilul să te simţi acasă. Mai mult decât atât, Târgul
de Crăciun reprezintă ocazia ideală pentru achiziţionarea de obiecte de decor și suveniruri lucrate cu migală, pentru ca, de acum înainte, bradul tău să poarte pentru totdeauna amintirea acestui oraș atât de special.
Târgul de Crăciun Oradea urmează exemplul celor mai mari orașe europene precum: Viena, Budapesta sau Praga, dar și al celor românești: Sibiu, Cluj-Napoca sau București, în încercarea de a reda magia și spiritul sărbătorilor de iarnă, pe toată perioada lunii decembrie.
Unde mancam
Sunt cel puţin 200 de locuri în frumoase Oradea unde poţi să te oprești pentru a lua o gustare sau o cină sofisticată. Dacă dorești o gustare rapidă, ai zeci de variante dulci sau sărate, iar un mic dejun franţuzesc, cu un croissant și un cappuccino, poţi savura aproape în ecare cafenea. Prânzul se cere mai bogat și atunci alegi un restaurant cu specific românesc sau maghiar, iar pentru o cină specială bifezi unul dintre restaurantele cu un meniu gastronomic gourmet. Eu am fost la Spoon – un loc foarte cool aflat pe marginea Crisului, Meatic, Crinul Alb si Euphoria Biergarten.
Cazare
Poți alege un hotel dintr-un lanț internațional construit după ultimele standarde sau poți opta pentru o pensiune pitorească, cu gazde primitoare. Eu am stat la Hilton si mi-a placut foarte tare. Oamenii de acolo sunt extrem de primitori, cu zambetul pe buze iar conditiile sunt super ok. Si inca ceva. Daca ajungeti la Hilton va recomand eforea Spa – Hotel DoubleTree by Hilton.
Designul modern și tehnologia tratamentelor avansate sunt menite să creeze o atmosferă calmă, transformând vizita la SPA într-una relaxantă și, în același timp, luxoasă. Centrele SPA vă așteaptă cu saloane de masaj, saună, dușuri Vichy și tratamente personalizate cu produse profesionale, dedicate nu doar doamnelor și domnișoarelor, ci și domnilor sau chiar cuplurilor. Alegeţi să vă răsfăţaţi într-un SPA cu tratamente termale. Relaxarea oferită de apa termală, într-o zi răcoroasă de toamnă, nu poate egalată. Mineralele și sărurile din apa termală vă revigorează corpul și vă relaxează mintea.
Acest proiect a fost gandit si implementat de Cronicari Digitali.
Gargara de 2 bani. Intreaba un oradean cum se traieste in Orarea. Sunt curios cati bani cheltuie primaria pe aceste promovari. Acest articol cu exact aceleasi poze a aparut pe o gramada de bloguri si de site-uri.
Hahaha. Pai sunt pozele mele. Facute in weekend. Cum au aparut fix astea pe alte bloguri?
Se traieste bine. Dar merci ca iti faci griji pentru oradeni. N-ar trebui.
Vasi e roman pur sange. Il freaca grija de altii. Nimic nou.
Avand in vedere tematica pozelor, Otrava asta este in mod sigur o creatura care va vota azi “pentru o conducere austro-ungara a Romaniei!
Mai ales ca in Harghita si Covasna s-a votat mult :))))))))))
N-as merge asa departe sa zic bine doar pentru ca arata cum trebuie sa arate un oras civilizat in secolul asta. Sa nu uitam ca avem salarii mici si preturi de fitze, stam in oradea dar mancam la restaurant pe preturi de afara, avem aquapark la care merg mai mult de 80% doar turisti si straini, la viitorul thermal park crezi ca o sa mearga altcineva? De acord, avem o bijuterie si suntem rupti in fund de saraci comparativ cu multi altii, iupii ! ?
Buna ziua Vasi, ma numesc Gabriela si sunt oradeanca, m-am nascut si am trait toata viata mea aici. La noi se traieste bine, avem un oras frumos cu care ne mandrim. Daca vrei sa te convingi singur te asteptam cu drag oricand in vizita.
Nu iti bate capul.
Sunt oradeam nascut si crescut aici (am trecut de 40 de ani). Apreciez lucrurile “bine facute” in acest oras dar din pacate asta e doar o fateta a monedei: totul pentru turisti, totul pentru imagine. Oradeanul de rand nu conteaza: trebuie sa accepte monopolul pe orice impus de primarie, taxele locale aberante si deviatiile actualei administratii (vezi exproprieri fara sens, “pietonalizari” aiurea, lucrari facute de multe ori de dragul de a cheltui niste bani europeni). Putem discuta la nesfarsit despre aceste lucruri dar o sa imi ridic in cap spalatii pe creier, orbiti de “maretele realizari” din Oradea.
Care ești mă, EXCALIBUR, CrisDumalau sau ORADEANBIHOREAN ????
Tocmai din avest motiv m-am mutat din oras, la periferie.
Sunt destule comune super misto de locuit, la 5-10 minute de oras, super linistite, curate, cu toate utilitatile.
Dupa 36 de ani de locuit in Oradea, am realizat ca e mai bine sa fiu “turist”.
Intru in oras, lucrez, imi fac treaba si dupa aia eject.
In schimb cand intru in weekend pentru o plimbare, ma simt ca si un turist.
A fost o decizie foarte buna sa ma mut din oras.
ce localitati/periferie ati recomanda?
Vasi draga, tu ești anonimul cu nick-ul ORADEANBIHOREAN? Te plângi la fel ca el ????
Livia Gubincsik
Când dintr-o pensie plătești a treia parte din bani ,pentru reabilitarea clădirii în care locuiești cred că nu ți-ai mai da cu părerea.sau poate ai pensie specială.
D-le/d-nă Vasi,locuiți,trăiți în Oradea?
Nu cred.
Nu iti bate capul. Nu are rost.
Mare adevar! Multe sunt adevaruri, dar MAI AVEM MUUUULT pana cand o sa traim ca afara…. Suntem departe si de “echivalentul” Oradiei, Debrecen…Deci de acord cu dvs….Reclama prea multa!…
Tot aud ;sa traim ca afara;ce credeti ca e afara,nu va mai inselati cu cuvintele astea fara pret (afara)nu e nimic mai bun ca in tara la tine afara e o mizerie cit de bine ai duceo.Vorbesc din exp nu aiurea,am exp si rau si bn si credetima xa nimic nu e mai bn ca acasa.
Vasi , tu nu esti oradean ! Faptul ca te-ai nascut si traiesti in Oradea , nu te fac oradean ! Atunci si sobolanii care s-au nascut si traiesc in Oradea ar trebui sa fie considerati oradeni ! Tu nu esti decat un episod fugitiv in istoria de peste 1000 de ani ai acestui oras , care au muls cat au putut si la prima ocazie si-au luat talpasita ! Oradean este cel care isi iubeste neconditionat orasul , indiferent de nationalitate , religie sau vederi politice . Carcotasii nu sunt oradeni ! Daca ai un dram de cultura , ai auzit de Don Quijote de La Mancha . Don Quijote cand ajunge la curtea nobiliara o vede pe taranca Dulcinea , ca o curtezana foarte frumoasa si aranjata , Sancho Panza remarca ca niciodata nu a observat ca Dulcinea este asa frumoasa . La care Don Quijote ii raspunde , eu todeauna am vazut-o asa frumoasa . Adevaratul oradean este un Don Quijote , sare todeauna vede orasul frumos , iat tu esti un biet Sancho Panza , caruia ii place orasul numai cand ii convine !
V-as invita sa veniți la Galati, apoi sa va plângeți ca aveți un oraș frumos și civilizat! La noi clădirile vechi se dărâma nu se renovează , suntem foarte in urma comparativ cu Oradea. Și la Galati taxele sunt mari dar degeaba.
Foarte frumoasa prezentarea orasului Oradea! Felicitari! Un ghid extraordinar! Bine documentat, complet!
Va multumesc!
Foarte frumoase fotografiile! Felicitări!.. Si textul este cât se poate de edificator, grupat, instructiv. Se poate observa că ați fost impresionat de orașul nostru. Orădenii se bucură și ei, în marea majoritate, de schimbările majore din ultimii ani, chiar dacă ele se produc cu un oarecare disconfort. Orașul are in prezent multe șantiere în lucru și va avea și mai multe… (este dificil să coordonezi și să temporizezi toate proiectele, finanțările, lucrările) dar, peste vreo trei, patru ani va fi și mai frumos. Să avem în tot acest timp răbdare și un simț civic dezvoltat!…
În final vreau doar să adaug că, în timp ce trăiesc de multă vreme pe spatele turiștilor, făcând o reclamă susținută in acest sens, venețienii sunt sătui până peste cap de aglomerația din orașul lor… la fel și orădenii, unii dintre ei, vor dezvoltare peste noapte dar fără deranj… și asta este totuși… imposibil.
Bine punctat. Asa este. Sunt multe santiere. Dar e bine ca e asa. Lucrurile se schimba in bine. In timp. Usor, usor. Ca nu se poate peste noapte sa faci nimic. “Cu rabdarea trecem marea.” Era o vorba. E greu cu disconfort produs de santiere. Nimanui nu ii place. Insa directia buna in care se indreapta Oradea trebuie mentionata.
Pe unii nu-i intereseaza viitorul orasului , ci doar confortul lor personal . Ei nu inteleg , ca un oras care nu merge inainte , de fapt da inapoi . Si e clar ca nu se poate face ca totul sa fie pe placul tuturor .
in oradea e bine de tot… bani sa ai ..daca nu ii ai or sa vina si aia! :)))
hahaha
De ce nu apare Sirul Canonicilor, cu un pic de istoric? E o constructie unica in Romania si cu o srhitectura medievala insuficient luata in considerare. Unul din cele mai particulare ocuri ale Oradiei.
Salut si tie. In primul rand. Nu apare pentru ca am facut o selectie personala a locurilor. Locuri care mi-au placut mie cel mai mult. Evident subiectiva. O seara frumoasa!
Bună Otravă! Foarte subiectivă e articolul şi pozele…e dreptul tău să fie aşa. Ai ocolit cuvintele : maghiar,Ungaria …ai înlocut mereu cu : habsburg,Român(ia). Nici un cuvănt despre făuritorul oraşului , 1092 Szent László ( Sfântul Ladislau) Rege al Ungariei, nici un cuvânt că 7 capete încorinate al Ungariei a fost înmormăntat în Oradea…etc…adică ai ocolit cât se poate de bine istoria reală de înainte de ocupația română din 1919. Dacă n-aşi fi orădean,aşi înțelege că localitatea avea treabă cu habsburgi,evrei şi români în deosebi,cu mărunte nuanțe minoritare ungureşti. De ce ți-e jenă de istoria adevărată? E mai uşor să priveşti lucrurile unilateral,falsificând întrun fel realitățile istorice? Sper să te documentezi şi să completezi articolul … apopos de evenimente din oraş…cele 3-4 evenimente culturale cu durată de mai multe zile fiecare înparte,dar cu nuanță maghiară, la fel nu e pomenit în articol. Cu respect. Un orădean cu rădăcini de multe generații locale…Attila.
Exact. “Ne mândrim” cu ce au făcut alții.
Exact:Timisoara , Arad, Salonta, Oradea, Cluj, Carei, Satu mare, Baia Mare: orasele ástea a fost construit de Maghiar : eu sint jumátate román dár trebuie sá recunosc Ádevárul istoria.
Attila EMBER, când Mongolii au descoperit Oradea, au notat în GESTA HUNGARORUM. Laszlo nu e înfăptuitorul Oradei. Oradea in vremea dacilor se numea Salca, precum cartierul Salca. Noi ca și daci după anul 1092 , nu am avut dreptul să construim datorită hunilor, dar ne-am menținut spiritul de daci.
Mai desteptule , de unde ai aceste informatii , de la Vadim ? Daca ai avea un dram de cultura , ai sti ca szalka este un cuvant unguresc si inseamna aschie . In concluzie , tu esti un salca in partea dorsala !Dar eu cred ca originea ta este in India !
Cum te cheama pui de Dac?
Eu m-am nascut in Oradea si am plecat cand am avut 25 de ani. Mi-au placut foarte mult ?schimbarile care s-au facut, cand am venit in vizita acum 2 ani. Erau multe cladiri renovate. Ceea ce mi-a lipsit foarte mult pentru a putea spune ca este ca si “afara”, sunt drumurile din oras, pavajul strazilor, pietelor.
Erau plini cu gropi in foarte multe locuri si in centrul orasului. Sunt sau se vor face planuri si in aceasta directie?
Ma intrebi pe mine? Nu stiu. Ce stiu e ca am revenit in Oradea si e alt oras. Stiu ca mi-am petrecut niste zile foarte frumoase si m-am intalnit cu oameni care vor sa faca treaba buna. Mai stiu si ca in multe orase din tara nu se intampla nimic bun. Mi-ar placea sa vad santiere la Timisoara. De exemplu. Mi-ar placea ca la Constanta sa vad implicarea celor de la Oradea. Toate vin. Incet. Cu rabdare.
Oradea este un oras frumos si cosmopolit: il vad cam o data la doua saptamani in ultima jumatate de an (apropo, ai uitat sa recomanzi Muzeul Tarii Crisurilor – trei muzee intr-unul singur si Cetatea Oradea). O arhitectura superba si unitara (palatele Art Nouveau construite cam in aceeasi perioada dupa incediul care a ras orasul la sfarsitul sec XIX), in buna masura nealterat de comunisti. Din punct de vedere al serviciilor (hoteluri, restaurante, cinema, teatre, medicale etc), Clujul este cu cativa ani bunicei inainte. Logistic, Oradea sta insa mai bine (centura e gata), dar doar pentru ca este deocamdata mai mica decat Clujul. Preturile sunt sub Cluj si Bucuresti. Una peste alta, un oras care pastreaza un echilibru bun al proportiilor: suficient de mare cat sa te vezi mutandu-te in el, suficient de mic cat sa ramana intim, pasnic si neaglomerat.
M-am nascut si am trait in Oradea 37 de ani. Am plecat obosit de asteptarile inutile in statii de tramvai sau autobus, ars de soare pe strazile fara umbra, intoxicat de monoxit de carbon si ofensat de salariile foarte mici de-acolo. Daca nu esti bugetar sau nu ai o afacere in care sa fentezi la tva si impozite, nu te sfatuiesc sa te instalezi acolo. Dar daca ai o sursa externa de venit si-ti place pizza si distractiile, aquaparcul, daca ai clima buna la masina si îti permiti orice parcare cu plata, poti încerca. Pe omul obisnuit îl intereseaza sa-si poata câstiga existenta, sa-si plateasca impozitele si tva-ul si daca se poate sa-i ramâna bani sa mearga la aquaparc macar odata-de doua ori pe an… E totusi, jalnic. Nivelul de trai primeaza întotdeauna. Se traieste bine daca-ti poti câstiga existenta muncind cinstit, nu fiind pui de mafiot, medic spagar sau avocat care se-nvârte pe portitele legii.
Fotografiile sunt excepţionale şi sunt recente, merg des la Oradea şi pot să depun mărturie că sunt din weekendul 3-7 octombrie.
Mai precis 3-6 octombrie 🙂 Va multumesc.
Si eu sunt oradean. Imi aduc aminte de vremurile cand doream sa plec din acest oras nenorocit. Dar cu acest primar Oradea s-a transformat incredibil! Imi place din ce in ce mai mult aici, se traieste din ce in ce mai bine, salariul mediu pe Oradea creste de la o luna la alta. Ma uit cu mandrie la grupurile de straini care vin aici in concediu sa admire orasul. Acum chiar sunt mandru ca sunt roman si nu am nici un motiv sa plec
Foarte bine!Traiti intr-un oras civilizat si gospodarit de oameni care fac treaba buna.
Eu sunt oradean , sapte generatii traite si inmormantate in Oradea . Am plecat in urma cu 55 de ani din Oradea , la studii la Bucurest si de atunci am mers numai in vizita la Oradea . Dupa 30 de ani de pauza in 2008 am mers sa vizitez cimitirul , si dupa ce am vazut , m-am jurat ca nu mai merg niciodata la Oradea . Dar in 2015 s-au implinit 50 de ani de la terminarea liceului la Gojdu si m-am dus sa-mi reintalnesc colegii . Si atunci iar am avut soc , vazind schimbarile . De atunci in fiecare an vin la Oradea , cateodata chiar de 3 ori pe an si sunt mandru ca sunt oradean ! Mentionez ca sunt maghiar , dar nu ma deranjeaza ca este o majoritate romaneasca , doar sa fie civilizati , cum sunt oradenii !
Felicitari ai facut o treaba buna avand in vedere ca a fost cum se spunea pe vremuri munca patriotica .
Nu prea am prins ideea…
Din 1990 până în 2008 nu sa întâmplat nimic in Oradea și aproape era o ruină. Din 2008 până în prezent s-au recuperat ce-i 18 ani pierduți.
Acolo e beleaua. Sunt orase in Romania care nu s-au trezit nici in 2008.
Unele nici in 2019. Ploiestiul spre exemplu. Trist.
Bună Otravă! Foarte subiectivă e articolul şi pozele…e dreptul tău să fie aşa. Ai ocolit cuvintele : maghiar,Ungaria …ai înlocut mereu cu : habsburg,Român(ia). Nici un cuvănt despre făuritorul oraşului , 1092 Szent László ( Sfântul Ladislau) Rege al Ungariei, nici un cuvânt că 7 capete încorinate al Ungariei a fost înmormăntat în Oradea…etc…adică ai ocolit cât se poate de bine istoria reală de înainte de ocupația română din 1919. Dacă n-aşi fi orădean,aşi înțelege că localitatea avea treabă cu habsburgi,evrei şi români în deosebi,cu mărunte nuanțe minoritare ungureşti. De ce ți-e jenă de istoria adevărată? E mai uşor să priveşti lucrurile unilateral,falsificând întrun fel realitățile istorice? Sper să te documentezi şi să completezi articolul … apopos de evenimente din oraş…cele 3-4 evenimente culturale cu durată de mai multe zile fiecare înparte,dar cu nuanță maghiară, la fel nu e pomenit în articol. Cu respect. Un orădean cu rădăcini de multe generații locale…Attila.
Buna. Ai citit ce ai vrut tu sa citesti. Si ti-ai facut in mintea ta un film in care cienva scoate cuvinte si le inlocuieste cu altele. Banuiesc ca e o conspiratie la nivel global. Am scris despre fiecare cladire din informatiile citite de mine. Nu am scos si nu am adaugat nimic. Sunt o tona de arhitecti de origine maghiara mentionati in articol. Poti observa in articol un bun al lui Szent László. E una dintre fotografiile care ilustreaza Complexul Episcopal Romano-Catolic. Apoi poti vedea un tablou de la Primarie cu Oradea in perioada maghiara. Dar trebuie doar sa deschizi ochii. Daca vrei sa citesti ce ai tu in cap si ce iti doresti sa citesti…fix asa patesti. Pace si prietenie..frate Attila
,,Otrava” = Felicitari ! Ai publicat fotografii Frumoase cu Comentariu Interesant si adecvat . De -la-sine-Inteles Nici o asemenea lucrare Nu poate fi Perfect / va avea Omisiuni chiar daca ar fi realizat de 1 ,,Profesionist”… Deci Oricine !! ( Attila) daca are Informatii complementare / suplimentare , sa o Adauge sau sa o Publice separat ca 1 ,,Gentellman”!! / Fara ,,Iz” dubios / sovinist … eu sunt evreu = Nu am NIMIC comun cu ,,Ping-Pong-ul” Roman / Maghiar asupra Transilvaniei , dar STIU ca la existenta / dezvoltarea Transilvaniei (incl.Oradea) au contribuit Romani / Maghiari / Germani (eventual si evrei ??)…
Peter. Oradea este un oraș multi-cultural, ca orașul sa arate așa de bine , au contribuit și Slovaci, Polonezi, Francezi, Sârbi. Străbunicul meu îmi spunea că dacă nu aveai buletin unguresc nu ai ce căuta în Oradea, Românii au fost alungați din Oradea. Nu am o problema cu ungurii, dar vreau sa le re-amintesc, că în GESTA HUNGARORUM, maghiar Anonymous spune ceva despre Menumorut. Și după 1918 ( nu după 1919 cum înțeleg alții Trianon-ul ) am trăit liniștiți toate națiile astea.
Va salut. Tin sa punctez faptul ca ati facut un articol extraordinar. A fost o reală plăcere să citesc despre orasul meu. Nu trebuie uitate nici pozele, cu adevarat deosebite. Sunt părti bune si părti rele ale orasului. Dar tind sa cred ca orasul, incet, se dezvolta si pune in valoare prin aceasta dezvoltare toate locurile candva frumoase care au ajuns sa fie cladiri istorice, fiecare cu povestea ei. Evident, nu exista progres fara niste eforturi, in cazul orasului, deranjul de la santierele care avem impresia ca nu se mai termina. Dar sincer, personal, prefer sa am parte de astfel de santiere decat sa vad in timp cum se stinge totul in orasul meu. Am calatorit in alte orase si am vazut aceleasi peisaje care le puteam admira si in urma cu 30 de ani…..lasate in paragina si multe altele.
Va multumim pentru feedbackul dumneavoastra facut intr-un mod profesionist.
Iti multumesc. Asta voiam sa punctez. Sunt multe orase in tara asta unde nu se intampla nimic. Santierul e nasol insa fara el nu se pot reface lucrurile frumoase din oras. Exista parti bune si parti rele in toate. Doar ca daca incercam sa mai privim si partea plina a paharului nu e rau deloc. Sa ai o seara minunata. Multumesc pentru mesaj.
Respect pt. prezentare și efortul depus!Va rog dragilor nu mai faceți comentarii negative despre Oradea!Luați exemplul în liniște,iar despre cei frustrați financiar puneți mîna la job și mintea la contribuție! Jos pălăria Oradea!!Mă mindrescc că sunt orădean!!
Sunt din Bucuresti.Acum 50 de ani am locuit cu parintii mei aproape 2 ani in Oradea.De atunci nu am avut posibiltatea de a revedea orasul.Dar as dori sa pot sa fac o comparatie intre Oradea de acum 50 de ani cea prezenta dupa ce in viitorul apropiat voi face o vizita.Pentru mine Oradea ca oras al copilariei a insemnat escapade la cetate (unde vanam potoci),la stadion unde am vazut meciuri ale campioanei de atunci ICO rupand o pereche de pantaloni catarandu-ma pe copaci,pentru mine Oradea inseamna scoala primara nr. 10 si apoi liceul Emanoil Gojdu unde am fost facut pionier dar si profesorii de atunci pe care nu ii pot iuta, inseamna aventuri in cimitirul Rulikovschi unde jucam fata,inseamna vitrinele luminoase al cofetariilor Vita dulci sau Comus sedus,inseamna strandul unde mituiam paznicii ca sa intru,unde am invatat sa inot,inseamna cele 3 biserici de confesiuni diferite amplasate intr-o piata unde ne rugam fiecare in legea luji.Si mai inseamna si Crisul Repede pe care il vedeam zilnic fiindca am locuit in apropiere.Si nu in cele din urma inseamna prietenii mei de joaca Erjy si Silaghy Poate m-am intins prea mult cu amintiri dar pentru mine Oradea ramine un oras de suflet si sunt convins ca acum s-a dezvoltat armoniosControversele dvs. de mai sus ma fac curios si cu singuranta voi vizita orasul cat se poate derepede. Cu stima pentru rabdarea avuta in lectura mesajul meu. Adabir Teodor
Mulțumim, Otravă! Fiecare are dreptul la propria-i opinie despre un lucru sau un loc. Personal, iubesc Oradea. Trăiesc în ea și o respir zi de zi așa cum e ea: cu frumuseți, șantiere, trafic. Și da! E o minune de oraș. 🙂
Si eu va multumesc!
Este usor sa critici… dar mai greu sa te implici sa faci ceva concret… deci, felicitari tuturor celor care se straduiesc sa puna in valoare frumosul nostru oras ORADEA ! 🙂
Ca bine zici. Sa critici e cel mai simplu. Laptop, net 65 de lei la UPC si pareri. Tot felul de pareri. De pe canapea. Ce poate sa fie mai simplu? Respect pentru tine!
Salut d-le Otravă. Ne-ai infuzat o buna doza de otravă patriotica. Eu personal te admir. De acest gen de oameni are nevoie România. Oameni care să-i deștepte pe cei ce trebuie sa decidă pentru aceasta tara. Sa ia exemplu de la acest primar Bolojan,un om iubitor de tara, care împreună cu echipa sa a schimbat orașul Oradea. Tot respectul pentru acest primar, pentru oamenii de acțiune ce vor sa facă treaba pentru aceasta tara. Trebuie sa ne trzim.! romani, sa punem mina la treaba. Sa învățăm sa nu ne mai plingem și sa tot așteptăm să vină alții sa facă treaba în locul nostru. TREZIȚI-VĂ Romani. Sanatate minte și înțelepciune sa ne dea Dumnezeu la toți.
Pentru mine Oradea este cel mai frumos oraș din România! https://corinacostache.com/2019/10/30/top-11-palate-din-oradea/
Da. Este un ors tare frumos. Felicitari pentru material. Foarte cool.
Felicitări, pentru prezentare!
Va multumesc.
Mi-ar plăcea să existe cât mai mulți iubitori de … locurile în care trăiesc sau au trăit cândva. Hiperbolizarea poate fi criticată sau lăudată, dar e normală. Despre unguri, austrieci, români, evrei sau …de alte naționalități pot spune doar că sunt oameni cu interese, pasiuni, orgolii, calități și defecte omenești. Ar fi fost de criticat prostia că Oradea a fost „ocupată” de români în 1919. Cred că și Budapesta a fost ocupată de români de cel puțin două ori. Oricum, Trianonul a desființat imperiul habsburgic, numit austro-ungar și a creat Ungaria Independentă. Ungaria a fost poate mare în timpul lui Matei Corvin, dar după 1541 (până în 1686) a fost parte a Pașalâcului de la Buda și apoi parte a Imperiului Habsburgic (până în 1918). Ce putem reține este însă că locuitorii Oradiei, indiferent de etnie, sau de ce structură statală aparținea orașul, sunt realizatorii construcțiilor din toate timpurile. E meritul lor, iar pentru starea actuală a orașului ca aspect turistic, poate fi lăudat sau criticat și Primarul actual care încurajează, sau descurajează, îngrijirea localității. Per total, bravo locuitorilor pentru realizări, rușine autorităților dacă, pe lângă aspectul turistic, n-au încurajat și crearea unor condiții mai bune de trai, pentru toți locuitorii.
Istoria ta este cu foarte mari gauri ,cateodata de sute de ani , nu e nevoie ca fiecare sa transcrie istoria dupa bunul lui plac . Oradea a fost pomenita prima data ca Varadinum in 1113 . Deci dintr-o istorie de 907 de ani , 101 ani a apartinut de Romania , care la randul lui a fost prima data pomenita ca tara in 1881 . Aceste puncte de repere nu trebuiesc uitate . Si daca vrei sa respecti adevarul istoric , Oradea nu a facut parte din Pașalâcului de la Buda , ci din Partium (din latină Partium regni Hungariae, în traducere „părțile regatului Ungariei”) care se referă la teritoriul din afara Transilvaniei propriu-zise, recunoscut în 1541 de sultanul Soliman Magnificul ca aparținând principelui Ioan Zapolya, pretendent al coroanei regale a Ungariei împotriva împăratului Ferdinand si era constituit inițial din comitatele Maramureș, Solnocul Interior, Crasna, Bihor, Țara Chioarului, Banatul de Severin și Zarandul de est. Aceste teritorii erau conduse de Principatul Transilvaniei, dar nu aparțineau oficial acestuia.
Dacä luäm in considerare faptul cä pe timpul imperiului Habsburgic,ungurii au fortat sate si comune intregi de romani,la maghearizare, vom ajunge la concluzia cä cel putin teritoriile actuale,unguresti de panä la Tisa sunt teritorii populate de romani maghiarizati,ajungem la concluzia cä romanii au fost si formeazä majoritatea pe aceste plaiuri.
Dacä guvernul dela Budapesa ar recunoaste acest lucru,intre romani si romani maghearizati ar fi o mai mare ARMONIE.
Tags
Arhiva
Recent Posts
Pages
Comments
nou
Archives
Spam Blocked
Categories
Categories
Categories
Pages