BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

9

October 2014

1

COMMENTS

Patrick Modiano a primit premiul Nobel pentru literatura pe anul 2014.

Written by , Posted in Diverse

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, “pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de inteles destine umane si a dezvaluit universul tarilor aflate sub ocupatie”, a precizat Comitetul Nobel.

Patrick Modiano s-a nascut pe 30 iulie 1945, in Boulogne-Billancourt, o suburbie a Parisului. Tatal sau (evreu italian) era om de afaceri, iar mama sa (belgiana), actrita. A studia la Lycée Henri-IV din Paris, unde profesor de geometrie i-a fost scriitorul francez Raymond Queneau. Acesta din urma a jucat un rol decisiv in viitoarea cariera a lui Modiano. Patrick Modiano este un scriitor prolific, publicand, de atunci, cate un roman la un interval de maximum 3 ani. Printre cartile sale se numara: “Le Rond de nuit” (1969), “De si braves garçons” (1982), “Remise de peine” (1987), “Fleur de ruine” (1991), “Chien de printemps” (1993), “La petite bijou” (2001, premiul Jean Monnet pentru literatura europeana, oferit de departamentul Charente), “Dans le café de la jeunesse perdue” (2007).

Parisul este adeseori prezent in textele scrise de Patrick Modiano si poate fi considerat un personaj care participa in mod activ la intriga romanelor sale. La fel de des, povestirile sale sunt construite pe baza unor evenimente biografice si pe evenimente care au avut loc in timpul ocupatiei germane. Alteori, Patrick Modiano se inspiră în operele sale din interviuri, articole de presa si notiţe proprii pe care le-a redactat si colectionat de-a lungul anilor.

Patrick Modiano

Un personaj dintr-o lucrare de-a sa, ce are ca fundal Al Doilea Război Mondial, este Dora Bruder (eroina din romanul omonim publicat in 1997). Acel volum spune povestea unei fete de 15 ani din Paris care devine una dintre victimele Holocaustului.

Cel mai recent roman al sau se intituleaza “Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier”, care a fost publicat de prestigioasa editura Gallimard pe 2 octombrie.

Sursa: Mediafax

Carti scrise de Modiano:

In cafeneaua tineretii pierdute – cartea o gasesti AICI

In cafeneaua tineretii pierdute

“Am crezut întotdeauna că există anume locuri magnetice care te atrag dacă treci prin preajma lor. Și asta într-un mod imperceptibil, fără să-ți stârnească vreo bănuială. E de ajuns o stradă în pantă, un trotuar însorit ori, din contră, unul scufundat în umbră. Sau doar o ploaie. Și iată-te ajuns aici, exact în punctul unde trebuia să ajungi.
Mi se întâmplă încă și astăzi să aud, seara, o voce care mă strigă, în plină stradă, pe nume. O voce răgușită. (…) Mă întorc, însă nu este nimeni. Nu mi se întâmplă doar seara, ci și în acele după-amiezi de vară împietrite, în timpul cărora nu mai știi bine nici în ce an ești. Totul va începe din nou, ca înainte. Aceleași zile, aceleași nopți, aceleași locuri, aceleași întâlniri. Eterna reîntoarcere.”

Dora Bruder – cartea o gasesti AICI

Dora Bruder

Lista castigatorilor premiului Nobel pentru literatura din ultimii ani:

2014: Patrick Modiano (Franţa)

Patrick Modiano

2013: Alice Munro (Canada)

Alice-Munro

2012: Mo Yan (China)

moyan2

2011: Tomas Tranströmer (Suedia)

Tomas-Transtromer

2010: Mario Vargas Llosa (Peru/ Spania)

Mario Vargas Llosa

2009: Herta Müller (Germania)

Herta Müller (

2008: Jean-Marie Gustave Le Clezio (Franta)

Jean-Marie Gustave Le Clezio

2007: Doris Lessing (Marea Britanie)

Doris Lessing

2006: Orhan Pamuk (Turcia)

Orhan Pamuk

2005: Harold Pinter (Marea Britanie)

Harold Pinter

2004: Elfriede Jelinek (Austria)

Elfriede Jelinek

2003: J.M. Coetzee (Africa de Sud)

JMCoetzee

2002: Imre Kertesz (Ungaria)

Imre Kertesz

2001: V.S. Naipaul (Marea Britanie)

VS Naipaul

2000: Gao Xingjian (Franta)

Gao Xingjian


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.