BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

11

February 2022

0

COMMENTS

“Pe om trebuie sa il doara. Ca e durere sufleteasca, ca e de cap, ca e durere de foame, ca e invins, ca are o victorie tot dureri sunt.” Interviu cu Marcel Iures

Written by , Posted in Teatru

O natie lipsita de cultura nu are nicio identitate, un popor fara cultura este un popor usor de manipulat. O tara fara cultura si fara adevarate valori nu exista. De fiecare data cand am discutia asta cu cineva la asta fac referire – la valori. La oameni in gura carora sa te uiti, oameni pe care sa ii urmezi, sa le asculti povestea, sa le vezi realiziarile si sa zici…da…asta e o adevarata valoare si trebuie urmata. Postarea de astazi este despre o astfel de valoare. Un om care are multe lucuri interesante de spus, un om plin de modestie, cu foarte mare bun simt, extrem de talentat. Un om bun in toata puterea cuvantului.

“Un actor trebuie să plece complet gol dincolo. El trebuie să dea tot aici! Trebuie să ai 2.500 de grade pe scenă, dacă vrei ca spectatorul să simtă cele 36,5 grade, normale, ale vieţii. Stefan Iordache era un actor magnetic. Te tragea pur si simplu. Intregul lui era un magnet. Te atragea. E din zona metalelor rare. Ca si unele actrite. Nu le mai gasesti. Acum e totul la indemana. Oamenii cauta din ce in ce mai putin. Este o orizontala infinita de nevroza. Orizontul in mod fals este foarte apropiat. Cu toate ca in realitate nu este deloc asa. Nu exista decat prezentul. Trecutul este o abstractie care se salveaza din amintiri.”

“Am vrut sa fiu actor lucru de care imi era ingrozitor de frica. Eu fiind un timid pana la lesin. Am si suferit vreo patru-cinci ani dupa ce am devenit actor. Mi-am si gasit o tactica. Primele zece minute din spectacol vorbeam rar si raspicat. Imi controlam respiratia. Tot.”

“Voiam sa plec de acasa. Sa muncesc, sa ma confrunt cu cineva. E un bagaj al tanarului pe care nu il poate forma doar cu prosoape, periuta de dinti si doua tricouri. Pe om trebuie sa il doara. Ca e durere sufleteasca, ca e de cap, ca e durere de foame, ca e invins, ca are o victorie tot dureri sunt. Poti sa le numesti emotii, angoase. Ele se intrepatrund. Emotia e forma cea mai rafinata de durere. Ca si placerea. Placerea e o forma sublimata a unei dureri care isi atinge satietatea. Se inghite pe ea insasi. Nu poti fara asta pentru ca nu ai repere.” Marcel Iures.

Va las aici intreaga emisiune si vrea sa multumesc Marinei Constantinescu ca face aceasta emisiune intr-o tara in care televizorul e bombardat de non – valori.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.