BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

5

November 2014

9

COMMENTS

Probabil cel mai bun film pe care l-am vazut in ultima vreme.

Written by , Posted in Film

Unul dintre cele mai cool filme pe care le-am vazut la Les Films de Cannes a Bucarest este Maps to the Stars. Va recomand din suflet nebunia asta a lui Cronenberg.

Juliane Moore (The Kids Are All Right; Crazy, Stupid, Love; The Big Lebowski; Magnolia; Children of Men), premiul pentru “Cea mai buna actrita” la Cannes 2014, are rolul principal in cel mai recent lungmetraj al lui David Cronenberg, Maps to the Stars / Harti catre stele.

Satira cinematografica la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presa drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani. De saptamana trecuta ruleaza in toate cinematografele din Romania, distribuit de Independenta Film.

Maps to the Stars Maps to the Stars Maps to the Stars Maps to the Stars Maps to the Stars Maps to the Stars

Juliane Moore interpreteaza rolul Havanei Segrand, o starleta cam trecuta de la Hollywood, a carei cariera este in declin. Mama ei, Clarice (rol interpretat de actrita Sarah Gordon), a fost o vedeta cu un succes mult mai mare, iar acum fiica este disperata ca s-ar putea sa nu iasa niciodata din umbra mamei.

Juliane Moore a fost primul actor cooptat in proiectul Maps to the Stars, cu cativa ani buni inainte de filmare. “Au fost de-ajuns doua nume pentru a ma convinge pe loc sa intru in acest proiect: David Cronenberg si Bruce Wagner”, spune actrita. “Tot timpul mi-am dorit sa lucrez cu David. Iar Bruce este atat de creativ in scris, cu o imaginatie atat de bogata… Si stie cum sa potriveasca ridicolul cu sublimul. Ai momente de comedie la cel mai inalt nivel, pentru ca mai apoi totul derapeaza in noir, in dramatic.”

Maps to the Stars Maps to the Stars Maps to the Stars Maps to the Stars Maps to the Stars Maps to the Stars Maps to the Stars

Actrita considera ca Maps to the Stars este o cronica despre cum ne traim viata astazi, dar totul refractat prin lentilele unei vedete. Portretul Havanei Segrand, din perspectiva actritei care o interpreteaza, este un amalgam de persoane pe care Julianne Moore le-a cunoscut si observat de-a lungul carierei. “Havana e o tipa care traieste in lumea ei imaginara, izolata complet. E foarte suparata pe mama ei din cauza ca, spune ea, a abuzat-o in copilarie. A trait intotdeauna in umbra mamei, asa ca in mintea ei e un haos freudian”, spune Julianne.

Dupa filmari, degizorul Cronenberg remarca la Julianne Moore un amanunt interesant: “Julie e atat de amuzanta, de priceputa si de agila: o data ce a patruns in pielea personajului nu mai e nevoie de prea multa indrumare. Si nu e chiar usor pentru o actrita sa poata juca rolul unei actrite. De fapt, multi actori chiar refuza sa joace roluri de actori”.

Maps to the Stars a avut initial un fake working title

Pentru a nu atrage atentia fanilor si a pastra o cat mai mare discretie asupra proiectului, echipa lui Cronenberg a lucrat intr-o prima etapa cu un fake working title. Astfel, Maps to the Stars s-a numit initial Bailey’s Quest, asa cum apare de la un anumit moment si pe site-ul IMDb.

Orasul Los Angeles, el insusi un personaj in Maps to the Stars

Maps to the Stars Maps to the Stars Maps to the Stars Maps to the Stars Maps to the Stars

Motto:

“Nici un cadru filmat in L.A. fara un palmier in el!”

In timp ce majoritatea scenelor de interior s-au filmat in Toronto, era greu de crezut ca restul filmului ar fi putut fi turnat in alta parte decat in Los Angeles, a carui atmosfera de glamour si decadere, dealuri si vai, ar fi fost greu de imitat. Producatorul Martin Katz spune ca “Los Angeles insusi a fost un personaj in acest film. Este o poveste despre cum perceptia despre succes a oamenilor este total deformata de cultura celebritatii. Iar asta se vede aici, in Los Angeles, mai mult decat in oricare alta parte a lumii”.

Pentru David Cronenberg a fost prima data cand a filmat in SUA. Producatorul Martin Katz isi aminteste ca au filmat doar cinci zile in Los Angeles. Dar, spune el, “am vrut ca fiecare din cele cinci zile sa conteze. Motto-ul meu a fost aceasta: <<Nu trag nici un cadru acolo daca nu are un palmier in el!>>. Si aproape am reusit asta.”

Lista detaliata a locatiilor in care a fost filmat Maps to the Stars poate fi gasita aici.

Sinopsis

Stafford Weiss (jucat de John Cusack) este un expert in tehnici de dezvoltare personala. Emisiunea sa de la tv l-a facut celebru si respectat de elita de la Hollywood. Cristina Weiss (Olivia Williams), sotia sa, este ocupata cu educatia lui Benjie (Evan Bird), fiul lor, un copil-vedeta in varsta de 13 ani, care s-a intors recent de la dezintoxicare. Celalalt copil al cuplului este piroman: Agatha Weiss (Mia Wasikowska) ajunge in oras dupa ce a fost externata dintr-o clinica de psihiatrie. Ea incepe o relatie cu un sofer de limuzina (Robert Pattinson), asistentul personal al Havanei Segrand (Julianne Moore), o starleta cam trecuta de la Hollywood, a carei cariera este in declin. Mama ei, Clarice (Sarah Gordon), a fost o vedeta cu un succes mult mai mare, iar acum fiica este disperata ca s-ar putea sa nu iasa niciodata din umbra mamei.

OK_Maps to the stars_afis rsz

Credit foto: Daniel McFadden, Caitlin Cronenberg


9 Comments

  1. Ioana
  2. Maria
  3. M.
  4. L.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.