BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

12

September 2019

1

COMMENTS

Revolta e unica salvare!

Written by , Posted in Music

Am fost azi speaker la Influencer Marketing Conference si vorbeam fix despre asta. Despre cultura – in orice forma este ea – si despre disperarea cu care oamenii implicati in treaba asta incearca sa aduca cat mai multi oameni la evenimentele lor. Exemplele sunt multe. Actorii si regizorii pun la bataie tot ce au mai bun pe Facebook pentru a aduce lumea in salile de teatru, artistii folosesc Social Media la greu pentru a aduce lumea la concerte si tot asa. Cu toate ca la nivel declarativ treaba sta invers. Daca ne intreaba cineva suntem fierti pe cultura, ascultam numai Șostakovici, citim doar Dilema Veche si ne uitam la documentare pe Discovery.

Multe documentare. Postarea de astazi este inca o invitatie la arta, la cultura. O sa fac asta cu toate in realitate interesul pentru cultura este mic. O sa chem mereu oamenii la teatru, la filme romanesti, la concerte, la expozitii, la tot ceea ce inseamna cultura. Sub toate formele ei. Postarea de astazi este despre un eveniment unic, incarcat de emotie…foarte incarcat de emotie. Spectacolul-eveniment „Revolta”, alcătuit din două părți, descrie artistic tocmai acest moment istoric de inflexiune și societatea după 30 de ani de la acest moment. Este un act artistic bazat pe muzică, dans și actorie, care își asumă transmiterea unor mesaje puternice: durere, revoltă, speranță, libertate. 

Spectacolul Regal de Balet neoclasic și contemporanRevolta” este organizat de Mihai Alexandru Cacoveanu, prin AsociațiaNevoia de Educație, înființată „din dorința de a face ceva concret pentru tinerii României, care se pierd în lume, fără repere, fără valori, fără direcție”, și care alături de Nevoia de Artă, desfășoară evenimente cultural-educaționale, sprijinind inovația și tinerii, având inițiative precum Bacopedia, BAC TV și Pauza de teatru.

Despre contribuția creativă îi vom avea pe coregrafii Vanda Ștefănescu în primul act și maestrul Gigi Căciuleanu în al doilea act. Astfel, primul act cuprinde coregrafia “Revolta” care va pune sub lumina reflectoarelor Revoluția din 1989, cu toate momentele sale tragice, dar și cu nota de optimism pentru un viitor mai bun în libertate. Al doilea act, “ON THE ROOF 2019” ne prezintă “bufonii” dintr-o societatea aflată la 30 de ani de la căderea comunismului prin dans, actorie, muzică, poezie, desene și artă vizuală. Un rol important în acest spectacol îi revine actorului care va deschide acest spectacol, Ion Caramitru, personaj central al evenimentelor care au dus la căderea regimului comunist.

Vanda Ștefănescu este coregrafă și dansatoare, absolventă a Liceului de Coregrafie Floria Capsali din București, cu experiență în tehnica dansului contemporan. Colaborează la nivel internațional cu Vortice Dance Company din Portugalia. A lucrat cu celebrii Massimo Gerardi (Germania) și Stadstheater Giessen (Germania), iar în țară cu Razvan Mazilu și Gigi Căciuleanu. Până în prezent, a colaborat ca dansator pentru diferite proiecte cu: Teatrul Național de Operetă şi Musical “Ion Dacian”, Teatrul Odeon, Teatrul National Bucuresti și Teatrelli, Linotip – Centru Independent Coregrafic. Ca regizor și coregraf și-a pus semnătura pe spectacole precum: “BlankOut”, „Essence“, „15 Minute de Faimă“, “Luna Tango Concert”, “Narcotango România 2015”. În prezent este coregraf și manager de proiecte artistice la Casa de Balet.

„Am încercat să surprind în pași de dans revolta românilor din perioada ultimelor zile de comunism – de la durere și disperare până la punctul maxim de tensiune, de la ideea de libertate până la speranța că revolta e unica salvare”, a explicat Vanda Ștefănescu.

Gigi Căciuleanu e un spirit treaz fără a fi în alertă, mesajele lui au tandreţe, eleganţă, seducţie, şarm. El ştie cum să-şi transforme publicul în spect-actori. 

„Bufonii nu aparțin unei națiuni anume, pot lua orice formă, nu au o profesie, dar pot fi găsiți în diverse funcții. Ei sunt cei care primesc aplauzele publicului, dar și huiduielile”, a descris Gigi Căciuleanu rolul acestui personaj în spectacol.

*Spectacolele cultral-educaționale care fac parte din conceptul Regal de Balet se află la ediția a 2-a, după o primă ediție Sold Out în 2018. Ediția de debut a celebrat Centenarul României prin momente mari de cultură, reunind balerini români și străini într-un spectacol aplaudat de publicul iubitor de balet. Mai multe detalii despre debutul din 2018 găsiți site-ul nostru www.regaldebalet.ro. Biletele le gasiti AICI.


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.