BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

28

March 2014

2

COMMENTS

“Roma e un oras minunat, dar in acelasi timp plin de pericole. Prin pericole ma refer la aventuri intelectuale care nu duc nicaieri.”

Written by , Posted in Film

Regizorul filmului La Grande Bellezza, Paolo Sorrentino, a raspuns la cateva intrebari care au vizat secvente din cel mai recent lungmetraj al sau.

Va reamintim ca La Grande Bellezza va intra in cinematografe de azi, vineri, 28 martie. Salile de cinema in care filmul, premiat cu Oscar 2014 pentru cel mai bun film strain, va putea fi urmarit in prima saptamana (28 martie – 4 aprilie) sunt, in Bucuresti: Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More, Studio (vineri, luni si marti, spectacolele programate la 10.00 si la 12.45) Cinemateca Union, NCRR (Muzeul National al Taranului Roman), Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza,  si Movieplex Cinema Plaza. In tara, salile sunt: Victoria Cluj, Cityplex Brasov, Cityplex Constanta, Arta 3D Tg. Mures, Cortina Digiplex Oradea, Cinema Palace Oradea si EuroCinema Silver Mall Vaslui.

Ironii la adresa Bisericii Catolice?

Unul din pasajele din film care au lasat loc de interpretari este cel in care apare un cardinal al Bisericii Catolice obsedat de retete culinare. Este cumva asta o critica la adresa Bisericii?, a fost intrebat regizorul.

“Este mai degraba o critica la adresa proliferarii in ultimul timp a cultului mancarii, a gastronomiei si asa mai departe”, a raspuns Paolo Sorrentino. “Cateodata se pare ca nu putem vorbi de altceva decat despre ce gatim si in ce fel. Mie mi s-a parut amuzant sa pomenesc de asta… Aroganta tiranica a unora care vor sa impuna peste tot aceste subiecte de discutie legate de bucatarie incepe sa ma cam calce pe bataturi. De aceea, am vrut sa arat cum acest trend a castigat atat de mult teren incat a ajuns si in cele mai surprinzatoare locuri, cele dedicate spiritului”.

Conexiuni ale filmului cu alti regizori italeni

Alta intrebare a vizat referintele la filmele unor cineasti celebri. “Pare ca La Grande Bellezza face niste conexiuni cu creatiile altor regizori, fara insa a merge atat de departe si de a-i cita in mod explicit”, i s-a spus lui Paolo Sorrentino.

“In opinia mea, La Grande Bellezza nu este un film care implica citarea cuiva, in sensul strict al cuvantului. Dar este un film indatorat in intregime marelui cinematograf italian al lui Scola, Fellini, Ferreri, Monicelli etc.”

rsz_01_toni_servillo_la_grande_bellezza_foto_di_gianni_fiorito

Sorrentino, de la Irlanda si SUA, acum in sfarsit acasa, in Roma

Inainte de La Grande Bellezza, regizorul Paolo Sorrentino a lucrat cativa ani in Irlanda si Statele Unite ale Americii. “Ma gandesc demult la un film despre contradictiile, frumusetile si scenele la care am fost chiar eu martor, precum si la oamenii pe care i-am intalnit in Roma”, spune Paolo Sorrentino. “Roma e un oras minunat, dar in acelasi timp plin de pericole. Prin pericole ma refer la aventuri intelectuale care nu duc nicaieri.”

“Dupa doi ani de calatorit intre Europa si SUA am simtit ca trebuie sa ma opresc. Am vrut sa-mi pastrez stilul de viata cu un proiect care sa-mi permita sa vin acasa in fiecare seara. Dar, in realitate, La Grande Bellezza a fost un proiect mai mult decat epuizant, in ciuda experientei pasionale”, recunoaste Paolo Sorrentino.

web 05_sabrina_ferilli_la_grande_bellezza_foto_di_gianni_fiorito_6

Sorrentino, in curand pe marile ecrane: cu Vincent Cassel, Vanessa Paradis si Michael Caine

In prezent, regizorul italian lucreaza la doua filme. Primul, care va avea probabil premiera anul acesta, se numeste Rio, I Love You si este o serie de filme scurte filmate la Rio de Janeiro si regizate de 11 cineasti, printre care si John Turturo. In Rio, I Love You vor juca: Vincent Cassel, John Turturo, Vanessa Paradis, Harvey Keitel, Rodrigo Santoro, Emily Mortimer, Jason Isaacs si altii.

Al doilea film se numeste In the Future, este inca in faza de pre-productie si probabil va fi terminat in 2015. Sorrentino este regizor si scenarist, iar celebrul Michael Caine a confirmat deja ca va face parte din distributie. Imaginea va fi semnata de acelasi partener de la ultimele sale patru filme, inclusiv La Grande Bellezza, Luca Bigazzi.

Bizet, Annie Lennox, Bob Sinclair – pe coloana sonora

La Grande Bellezza are o coloana sonora de exceptie alcatuita din peste 30 de piese, o combinatie de muzica italiana veche, originala sau remixata, coruri bisericesti si cvartete, compozitii de Georges Bizet, remix-uri marca Bob Sinclair, Annie Lennox si David A. Stewart (ex The Eurythmics) si cateva piese ale muzicianului italian Lele Marchitelli.

Melodia originala care se aude si in trailer-ul filmului se numeste Far L’amore, de Bob Sinclar feat Raffaella Carra.

Intre 2001 si 2006, Lele Marchitelli a fost directorul muzical al teatrului Ambra Jovinelli din Roma. In domeniul cinematografic, Marchitelli a colaborat cu regizori italieni importanti precum Giuseppe Piccioni, Renato De Maria, Cinzia Torrini, Riccardo Milani, Carlo Verdone si Luca Gramendola. Anul trecut, in urma semnarii coloanei sonore pentru Paolo Sorrentino, La Grande Bellezza, compozitorul a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cea mai buna muzica.

La Grande Bellezza_afis_master


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.