BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

30

December 2015

15

COMMENTS

S-a intors acasa si a pus satul natal pe harta turismului mondial. Unul dintre cele mai frumoase locuri de vacanta din Romania!

Written by , Posted in Travel

Se spune ca un calaret din Bavaria a strabatut tot lacul Chiemsee, numit Marea Bavareza, pana cand a ajuns pe o insula unde calaretul a dat peste un barbat. Barbatul l-a intrebat cum a ajuns pana pe insula aflata in mijlocului lacului. Era surprins pentru ca lacul era inghetat si in orice moment calaretul putea sa moara. Cand a aflat de la barbat ce isprava a facut..calaretului i s-a facut rau si a murit pe loc.

In viata cateodata faci niste lucruri si abia dupa iti dai seama la ce te-ai inhamat. Sa risti face parte din joc. Daca nu risti, daca nu ai entuziasmul sa te bagi in lupta, sa prinzi trenul, sa iti joci sansa…habar nu ai cum era daca? Cum erau lucrurile daca faceai treaba aia? Povestea de astazi este despre unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania: Cincsor.Transilvania.Case de Oaspeti.

Carmen Schuster este o femei cu o poveste de viata senzationala, este una dintre persoanele de la care am invatat enorm in doar cateva ore. Este un om cald, bun si foarte bine infipt cu picioarele pe pamant. Carmen este o femeie nascuta in Cincsor si care a fost nevoita sa plece impreuna cu familia in 1984 in Germania. Familia sa suferise permanent sicane din partea comunistilor iar plecare in Germania a insemnat…probabil drumul catre libertatea si catre o viata mai buna. Carmen a studiat economia si a facut cariera in domeniul bancar in Germania. Revolutia din 1989 o gasea pe Carmen la banca unde lucra.

“Colegii urmareau alaturi de mine imaginile de pe agentiile de presa de afara. Directorul meu de la verme aceea chiar m-a intrebat daca vreau sa ma intorc acasa. Imi doream asta. Se vedea in ochii mei ca asta imi doream. Si nu a trecut mult timp si m-am intors”, imi aminteste cu mare emotie Carmen.

CincsorCincsorCincsorCincsor

Cariera lui Carmen Schuster inflorea de la an la an – a participat la construirea sistemului bancar din Germania de Est – unul dintre cele mai bine puse la punct sisteme bancare din lume. In 1998 s-a intors in tara si s-a ocupat de management intr-o mare banca.

“Cred cu tarie intr-o schimbare in bine in Romania. Putem impreuna sa construim asta. Putem sa facem schimbarea asta. Nu trebuie sa asteptam ca alticneva sa o faca. Nu trebuie sa asteptam ca statul sa schimbe ceva. Trebuie sa schimbam fiecare cate ceva. Schimbarea incepe de le noi. De la fiecare dintre noi.”

Intre timp, datorita unui puternic sentiment de “acasa”, a inceput sa se implice in restaurarea ansamblului din Cincsor: vechea biserica fortificata din secolul XIII, vechea parohie din secolul XV si fosta scoala evanghelica Art Noveau, de la 1910 — opera a arhitectului sas Fritz Balthes – abandonata, recuperata si transformata de cativa ani in casa de oaspeti. Printre alte lucrari ale arhitectului Fritz Balthes se numara Liceul Roth din Medias, Hotelul Stern din Sighisoara, scoala din Gherdeal si din Bruiu, gradinitele din Agnita si Netus si multe alte clădiri ale Bisericii Evanghelice. Cladirea a functionat si ca gradinita. Carmen fiind unul dintre copilasii care au facut graditita chiar in acest loc.

CincsorCincsorCincsorCincsor

“Cand am plecat din sat a fost crunt. Era un sentiment foarte straniu. Asteptam actele de plecare si imi doream sa plec..dar in acelasi timp imi doream si sa intarzie actele. Sa mai amanam plecarea” isi aminteste Carmen momentul in care si-a luat adio de la locul in care s-a nascut si unde a copilarit.

Carmen este o femeie puternica, care stie ce vrea si care are o experienta internatioanala in domeniul bancar si a demonstrat ca este si un antreprenor cu o poveste frumoasa. Sasoaica din Cincsor s-a intors acasa si a pus satul natal pe harta turismului mondial. Carmen isi doreste ca peste 10 ani Transilvania sa poata fi comparata cu Toscana, cu Schwarzwald ori cu Tirolul. Pentru asta depune eforturi sustinute si se implica activ in promovarea si restaurarea lanturilor de biserici fortificate si a (re)construit la Cincsor unul dintre cele mai frumoase Ansambluri de Case de Oaspeti din Romania.

CincsorCincsorCincsorCincsor

“Vreau sa aduc Romaniei o parte din experiente mea de viata. O parte din ceea ce am facut timp de aproape 30 de ani in Germania. Sa implementez un model care merge perfect afara. Vreau sa fac cunoscuta in toata lumea acest loc minunat din Transilvania. Vreau sa ofer o sansa oamenilor din zona si vreau sa pun pe roata o noua Romanie. Eu sunt romanca si sunt tare mandra de asta” povesteste Carmen plina de entuziasm.

Carmen a revenit in tara in 1992 cand a incercat impreuna cu oameni importanti din Germania sa schimbe in bine tot ceea ce inseamna sistem bancar in Romania. Din pacate nu le-a iesit asta pentru ca Romania nu era deloc pregatita pentru asta.

CincsorCincsorCincsorCincsorCincsor

“M-am intros in tara si am vazut un anunt pe internet. Scoala din Cincsor, la care mama mea a fost profesoara, era de vanzare. Era un maldar de gunoi, era locul in care toti cei din sat depozitau gunoiul. Ma durea sufletul sa vad ca s-a ajuns aici. M-am enervat si mai tare cand am aflat ca urma sa fie cumparata de un tip care isi dorea sa faca din scoala un atelier pentru reparatii masini agricole. Ala a fost momentul in care m-am decis sa fac pasul cel mare. Am facut asta pentru mine, pentru familia mea, pentru comunitante. A fost o decizie emotionala. Daca stiam in ce ma bag poate nu faceam asta. Procesul de restaurare a fost lung si anevoios – de la faptul ca niciun architect cunoscut nu a vrut sa se implice in proiect – pana la “micile” detalii legate de birocratie.”

Cincsor

Biserica Fortificata din Cincsor – a carei istorie scrisa atesta mentionarea ei inca de la 1421 a fost construita in secolul al XIII-lea ca bazilica romanica, cu hramul sfintii apostoli Petru și Pavel si transformata in secolul al XV-lea in biserica gotica. Biserica a fost fortificata spre finele secolului al XV-lea, cu patru turnuri in cele patru puncte cardinale, sant de apa la exterior si drum de straja. Biserica are un tavan casetat, iar in partea de vest se afla orga baroca din 1805, opera lui Samuel Mätz, recent restaurata in atelierul de la Harman. Restaurarea a costat 40.000 de euro – bani adunati de Carmen si de sotul ei de la mai multi prieteni din Germania. Cladirea in stil gotic are picturi pe altar realizate in 1879 de catre pictorul transilvanean.Carl Dorschlag. Comunitatea de sasi din Cincsor are o vechime de 600 de ani dar din pacate in ziua de astazi numara doar 10-15 persoane.

CincsorCincsorCincsorCincsor

Inca cateva motive pentru care sa mergi la Cincsor:

– exista un Chef care prepara niste mancaruri senzationale
– esti foarte aproape de cateva locuri foarte frumoase numai bune de vizitat – Sibiul este la o ora de mers cu masina, Fagarasul este la doar cativa kilometri iar Avrig este un loc care merita vazut si care este la doar 20 de minute de Cincsor
– ai o gramada de carti foarte interesante in biblioteca fostei scoli
– poti sa asculti de la Piaf pana la Elvis sau Nina Simone in camera alba din fosta scoala
– gradina din fata fostei case parohiale este minunata
– frescele renascentiste din livingul casei de oaspeti din fosta parohie
– o discutie relaxanta cu Carmen si cu sotul ei

Lucruri interesante despre acest loc gasiti pe adelaparvu.compovestisasesti.com si designist.ro.

 

Acesta este site-ul Casei de Oaspeti Cincsor – transilvania-cincsor.ro, pagina de Facebook/Cincsor.casadeoaspeti, iar pentru rezervari vorbiti cu Irina Ciungu-Șuteu (telefon 0743474013). Vreau sa aud ce spun cei care au fost acolo 🙂

CincsorCincsorCincsorCincsorCincsorCincsor


15 Comments

  1. Roxana
    • Otrava
      • stefan gogean
  2. Sorin
  3. gabriela
  4. Andrei Raluca Iuliana
  5. elf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.