BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

23

December 2019

1

COMMENTS

Satul preferat al francezilor

Written by , Posted in Travel

Eguisheim este o comună în departamentul Haut-Rhin din estul Frantei care are 1800 de locuitori. Cladiri cu specific tuturor asezarilor din Alsacia, branza de toate felurile, ciuperci de toate soiurile si cea mai buna turta dulce din lume. Nu degeaba este o localitate principala in harta Rutei Vinurilor din Alsacia.

In 2013, Eguisheim chiar a fost votat “Satul favorit al francezilor” – o distinctie anuala care trece din oras in oras prin toata Franta. Aceasta micuta localitate a fost construită sub formă de cerc, cu doar două străzi concentrice şi casele lipite de zidurile de incintă.

Satul, fortificat in 1257, este un rai al fantanilor arteziene. Cea mai veche dateaza din 1557, aflandu-se chiar in piata. O alta apartine aceluiasi secol, mai existand inca doua, de la mijlocul secolului XIX.

Eguisheim are 250 de metri în diametru şi este usor de parcurs la picior. Traficul este extrem de redus, preparatele traditionale sunt din belsug si extrem de gustoase, e plin de tarabe unde se vand diverse lucuri care mai de care mai apetisante. Astea fac din Eguisheim un loc ideal pentru toţi cei care au nevoie de vacanta in aceasta perioada a anului. Pe loc eşti fascinat de culorile vii ale caselor cu balcoane pline cu flori, fântânile frumoase şi străzile mici şi înguste ale oraselului.

Din toate aceste motive, in fiecare an, satul primeşte cel puţin un premiu pentru frumuseţea şi conservarea arhitecturii, precum şi pentru monumentele sale istorice. Cetatea a fost ridicată în anul 1000 şi a dat un papă: Bruno de Eguisheim, care a devenit papa Leon al IX-lea, între 1049 şi 1054. Statuia sa se înalţă în mijlocul unei fântâni care domină piaţa centrală. În apropiere este capela care îi poartă numele.

Clopotniţa capelei este cea mai frumoasă din Alsacia, iar pe acoperişul ei se află un cuib de berze. Berzele sunt simbolul orasului. Pe langa cladiri colorate in acest micut orasel te poti bucura de vinurile din zona – mai ales Rislingul cu note de răşină, celebru încă din secolul al XVI-lea.

Processed with VSCO with l8 preset

Eguisheim e locul perfect in care sa mergi pentru cateva zile linistite, in care sa nu faci altceva decat sa admiri, sa degusti bunatatile locale si sa zambesti, ordinea schimband-o ori de cate ori simti nevoia. Sau in perioada Craciunului in care arata fabulos. Ca sa ajungem in Eguisheim am luat un Uber din Colmar.


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.