Te-a mai iubit cineva mai mult ca pe propria viata?
Written by Otrava, Posted in Film
Exista un actor care imi place extrem de tare. Este unul dintre cei mai talentati actori din lume, un actor cu o forta extraordinara. In “Le scaphandre et le papillon” face un rol exceptional, in “Poulet aux prunes” este magnific, in “Tournée” este genial. Este vorba despre Mathieu Amalric care de data asta, impreuna cu Quentin Dolmaire joaca rolul lui Paul Dedalus, in Trei amintiri din tinerete / Trois souvenirs de ma jeunesse (2015). O poveste despre maturizare a unui baiat din clasa de mijloc a societatii franceze, poveste care poate trece drept portret autobiografic al regizorului filmului, Arnaud Desplechin.
In Trei amintiri din tinerete, antropologul francez Paul Dedalus (nume omagiu pentru James Joyce, Portretul artistului in tinerete) se pregateste sa revina in tara din indepartatul Tajikistan. Rolul adultului Dedalus este jucat de Mathieu Amalric, actorul fetis al regizorului Arnaud Desplechin, amandoi aflati acum la a sasea colaborare. Cu ocazia intoarcerii, el isi aminteste de anii adolescentei, problemele din familie, petrecerile din liceu, anii de studentie la Paris sau excursia in URSS, unde o misiune clandestina l-a facut sa-si instraineze identitatea unui tanar rus de origine evreiasca. Dar cel mai tare isi aminteste de Esther, iubirea vietii sale. Rolul tanarului Dedalus este jucat de aceasta data de Quentin Dolmaire.
“Te-a mai iubit cineva mai mult ca pe propria viata? Eu asa as vrea sa te iubesc.”
Quentin Dolmaire recunoaste ca nu era deloc familiarizat cu filmele lui Desplechin, asa ca, in perioada casting-ului, s-a apucat si a vizionat pe repede inainte toate peliculele regizorului francez. ”A patra sesiune de casting a avut loc chiar acasa la el, asa ca atunci mi-am dat seama ca am obtinut deja rolul”, isi aminteste Quentin Dolmaire. Obisnuit mai mult cu scena teatrului, rolul din primul sau lungmetraj, Trei amintiri din tinerete, i-a dat foarte mari emotii tanarului actor. ”Eu ma consider mai degraba genul ignorant in aceasta meserie. Adica, jocul pe scena teatrului versus jocul intr-un film de cinema sunt chestii complet diferite pentru mine. Stand si gandindu-ma asa, aveam o gramada de motive sa intru in panica. Dar, dupa o vreme, mi-am zis: ia stai putin, Arnaud are mult mai multa experienta si trebuie ca stie foarte bine ce face cu mine”.
De cealalta parte, regizorul francez dezvaluie intr-un interviu ca lucrul la Trei amintiri din tinerete l-a inceput in timp ce astepta sa intre in productie alt film al sau, Jimmy P., cu acelasi Mathieu Amalric si cu Benicio Del Toro, film cu care a participat in Competitia Cannes 2013.
Arnaud Desplechin, Cesar 2016 pentru Cel mai bun regizor
”La un moment dat, cand am terminat de scris si Trei amintiri din tinerete, m-am trezit in situatia de a face, nu un film, ci doua”, spune Arnaud Desplechin. ”Iar dupa ce am lucrat cu doua vedete experimentate, cum sunt Benicio si Mathieu, brusc am simtit nevoia de ceva nou, ceva ce nu mai facusem pana atunci. Si acest lucru nou a fost sa lucrez cu debutanti, cu actori care nu mai fusesera in fata camerei de filmat. La inceput am fost putin speriat de aceasta idee: oare voi putea eu sa coordonez actori foarte foarte tineri? Oare voi gasi frecventa potrivita pe care sa comunic cu acesti baieti si fete? Ulterior, totul a mers perfect, iar filmul s-a facut foarte repede”.
Trei amintiri din tinerete este un prequel al unui alt film regizat de Arnaud Desplechin: Comment je me suis dispute… (ma vie sexuelle) / My Sex Life din 1996. Insa, la filmari, regizorul le-a interzis tinerilor actori sa vada filmul respectiv. ”Bine, in timp ce filmam, mi-am dat seama ca ei trisasera: imi vazusera si filmul cel de-acum 20 de ani. Mi-am dat seama de asta, dar n-am deschis niciodata discutia. In fond, ei isi facusera temele cum au crezut mai bine”, a spus regizorul.
Trei amintiri din tinerete / Trois souvenirs de ma jeunesse a facut parte din selectia Quinzaine des Realisateurs, Cannes 2015 si este al cincilea film cu care regizorul Arnaud Desplechin participa la Cannes.
Lungmetrajul va intra din 24 iunie in cinematografele romanesti.