“Toata viata mea este o viata romantica.” Lectii despre viata de la Neagu Djuvara!
Written by Otrava, Posted in Diverse
Are 97 de ani si este unul dintre romanii care au avut mereu coloana vertebrala. Are cuvintele la el, are sarm, are opinii. Este unul dintre oamenii pe care ii admir cel mai tare. Se vede sangele albastru, se vede educatia si bunul simt…este unul dintre putinii oameni din Romania care au ceva de spus. Astazi vreau sa va scot in fata niste declaratii de foarte mare bun simt ale istoricului Neagu Djuvara.
“Pentru roman exista o singura deviza: fie painea cat de rea, tot mai bine in tara ta. Acum romanul pleaca. Comunismul a scarbit atat de mult romanul de propria lui tara incat acum tineretul cum prinde un prilej sa plece din tara…o face. Pleaca si nu se mai intoarce. Asta nu exista. Rudele mele se duceau in strainatate si se intorceau. Nimeni nu a ramas acolo. Dramele pot schimba un popor.”
“Si in trecut romanasul nostru nu a fost un model de educatie. Nu e suedez. Bunica cand vede ca baietasul de 6-7 ani este mai istet, mai destept la scoala, spune: “Ionica al nostru e hot.” La noi la romani hot e un compliment.”
“Daca spunem copilasilor de mici ca furtul este o crima atunci chiar putem sa schimbam ceva. Asta trebuie sa fie prioritatea numarul unu in educatia unui copil. Si faptul ca ai promis ceva si nu te-ai tinut de cuvant. Toate astea fac parte dintr-o familie de incorectitudine.”
“Adevarata credinta este sa inveti tu sa fii tu mai bun si sa gresesti mai putin in viata. Asta conteaza cel mai mult. Trebuie sa facem diferenta intre credinta si superstitie.”
Interviul integral in gasesti aici.
“Una din drame cred ca este mai cu seamna la barbat si va spun de ce. Barbatii, depinde de calitate ca sa spun asa. Daca esti o bruta sunt anumite brute care pot sa faca orisice in domeniul, cum sa spun, la asternut. Dar un om sensibil, când stii ca sotia ta a fost fericita cu altul, iti creeaza o slabiciune, o nervozitate care strica relatiile tale cu sotia pe viitor, daca stii ca a fost fericita cu altul.”
Interviul integral il gasesti aici.
“Romanul pe care l-am cunoscut eu cand eram copil – adica si taranii, si ostasii pe care i-am avut pe front – era prea bland, prea supus. Dintr-odata a venit un regim atat de brutal si atat de injust incat omul a inceput sa se apere cu dintii.”
Interviul integral il gasesti aici.
“Eu cred ca sa vorbesti pe limba interlocutorului e o chestiune de dragoste. Trebuie sa il iubesti pe cel cu care vorbesti. Daca il iubesti, te pui la nivelul lui si iti inchipui imediat ca el nu intelege daca nu ii vorbesti pe inteles. Cred ca e foarte importanta chestia asta. Dragoste, adica simpatie, adica un cuvant a carui etimologie vine din “a suferi impreuna” . Eu sufar impreuna cu cel cu care vorbesc.”
“Dati-mi voie sa va spun si eu o gluma pe care am aflat-o ieri si e foarte amuzanta. Se petrece in Germania. Unui african meritoriu i se acorda cetatenia germana. Plin de emotie, iese in strada si se repede la primul om intalnit: “vreau sa multumesc noilor mei compatrioti…” ala se uita la el si zice da’ despre ce vorbiti, eu sunt turc. A, pardon, si trece la urmatorul: “dragul meu compatriot..” pardon, zice, eu sunt grec. Si asa mai departe, tot nu gasea ce cauta.. si intreaba, bine, dar unde sunt compatriotii mei germani? La care, ultimul ii raspunde: “pai, sa vedem, e doar 10:30? A, la ora asta germanii sunt la lucru”.
“Romanul este visceral neorganizat.Iar dezorganizarea ii favorizeaza pe smecheri.”
Interviul integral il gasesti aici.
“Azi nu mai vorbesti cu cineva pe care nu-l cunosti. Te feresti! Dovedesc printr-o observatie: suntem prea politicosi cu cineva pe care-l intalnim pe strada. Nu-l mai intrebam: “Dom’le, unde-i strada X ?” ci “Iertati-ma, scuze, nu va suparati, pot sa va intreb unde-i strada cutare?”. Auzi, “nu va suparati”!! Trei formule de politete ca sa intrebi unde-i strada Sperantei! Cred ca toate vin de la temerea de a lua contact cu un necunoscut. Iar asta ne vine din comunism: ” Nu stie cine sunt, ce vreau de la el, de ce il opresc, mi-e teama ca, daca nu sunt foarte politicos, ma sictireste”. Aceasta nu exista pe vremuri. “Nu va suparati”, auzi!”
Interviul integral il gasesti aici.
“Mi-e frica de laude! Fiindca, uitandu-ma in istorie, descopar ca, pe masura ce esti mai laudat cand traiesti, cu atat esti mai uitat dupa moarte. As fi preferat sa am soarta lui Van Gogh, caruia nu i s-a cumparat aproape niciun tablou cat a trait si acum e unul dintre cei mai bine vanduti pictori din lume.”
Interviul integral il gasesti aici.
O scurta istorie ilustrata a romanilor – Cartea o gasesti aici.
Iti multumesc pentru acest articol. Minunat!
Multumesc. Traiesc iubind si voi pleca iubind. Ce? pe cine? totul.
Nu stiu in ce perioada a trait domnul dar comportamentul tinerilor pe care-i descrie a aparut odata cu statul democratic. Comparati va rog ce a realizat Romania comunista cu Romania democratica in 25 de ani.
bre nea juvara, da’ daca-i spui copchilului ca salariatului tre sa-i arunci 700 si lui sa-i ramana 3000 cum se cheama asta? asta e capitalism, nu?