BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

25

August 2021

10

COMMENTS

Toate lucrurile pe care trebuie sa le vezi neaparat in Copenhaga

Written by , Posted in Diverse, Travel

Copenhaga este un oras linistit, un oras plin de parcuri, de cafenele de specialitate, restaurante. Copenhaga te frapeaza din prima datorita oamenilor extrem de linistiti si relaxati. Si pe la astea te frapeaza numarul oamenilor care folosesc biciclete. Danemarca este cea mai prietenoasa tara europeana pentru biciclisti intr-un clasament in care Romania ocupa ultimul loc.

Danemarca este urmata de Olanda, Suedia si Finlanda, potrivit Barometrului 2015 al Federatiei Europene a Biciclistilor. In Copenhaga, mai mult de 50% dintre locuitori merg cu bicicleta la serviciu, iar bicicletele sunt mai numeroase decat oamenii. Pistele de biciclete din Copenhaga sunt cele mai aglomerate din lume, 40.000 de biciclisti mergand zilnic pe ele. In Copenhaga exista aproximativ 6 milioane de biciclete, dintre care o mie sunt destinate in mod gratuit turistilor. Intreaga retea de piste de biciclete din Copenhaga are aproximativ 350 de kilometri.

E frumos sa te plimbi cu copilul pe strada si oamenii sa iti zambeasca. Mi-am exersat si eu treaba asta pentru ca uitasem cum e. Copenhaga este un oras plin de locuri de joaca pentru copii, un oras verde, un oras cu istorie dar si un oras care investeste in viitor.

Cladirile vechi arata impecabil, infrastructura gandita pentru biciclisti este senzationala, totul este foarte bine pus la punct. La Copenhaga uiti de claxoane, nu vezi masini parcate pe trotoare, nu vezi gunoaie pe jos. E alta lume. Complet alta lume. Departe, foarte departe de tot ce se intampla la noi. O sa vorbesc despre orasul asta si in alte postari cand o sa stau de vorba cu romani care au ales Copenhaga ca loc in care sa traiasca.

Unde ne-am cazat:

Cel mai bine de stat in Copenhaga este in zona Norreport. E cel mai mare hub de transport din oras si de acolo pleaca trenuri/metrou/autobuze in orice directie. Noreport e fix in centrul orasului, la 20 minute de aeroport cu transportul in comun. Prima mea recomandare este ca orice locatie care este la 10-15 minute de mers de Nørreport Station este perfecta. Asta imi recomanda amicul meu care sta in Copenhaga si fix as am facut. Este cea mai frumoasa zona si o recomand cu drag. Am ales sa ne cazam la Kong Arthur un hotel superb aflat in zona.

De asemenea este foarte frumoasa si zona de pe langa Christianshavn – intre centru si plaja – pe o mini insula in oras. Daca doriti sa vedeti partea gentrificata a orasului – unde se imbina Danemarca cu alte natii – recomand o locatie pe strada “Nørrebrogade”. Strada e recunoscuta ca avand 50 “shawrmeri” locale una dupa alta, dar si alte tipuri de restaurante cum ar fii Etipione, Sudaneze, Italiene, Mexicane etc.

Norrebro – cartier multicultural, cu multe opțiuni din sfera asta (în special restaurante). E interesant de vizitat, mai ales că sunt câteva străzi cu shop-uri cool și alte locuri pe unde să vă pierdeți.

Pe listă sunt câteva străzi care merită vizitate:

De mâncat în zonă:

De băut în zonă:

  • The Coffee Collective Kaffebar Jaegersborggade (am trecut-o din nou, pentru că e faină cafeneaua, dar și atmosfera în intersecția aia de străduțe)
  • Riccos kaffebar
  • Andersen og Maillard (cafenea pe strada principală)
  • Soundtrack Kaffebar (printre localnici cunoscută Rode Rose Kaffebar): genul de loc în care ajungi pentru localnici, prăjitură și cafea. De mers până în prânz. Cafeneaua e într-o piațetă pietonală, liniștită. E un loc perfect de mers pentru o oră de tihnă.
  • Olbaren (craft, bar mic)
  • BRUS (sute de beri craft, berărie locală To Ol, seara e plin de danezi cool, spațiu mare în interior și afară)
  • BRAW (alt bar local)
  • Mikkeller & Friends și Koelschip : sute de beri, localnici, baruri alăturate
  • Himmeriget (barmani experți într-ale berilor artizanale internaționale)
  • Olsnedkeren (bar local)

Vesterbro – cartier animat, multe baruri, străduțe cu shop-uri locale.

Străzi & locuri:

  • Halmtorvet Sonder Blvdîn continuare (străzi cu mult spațiu pietonal)
  • Istedgade și Vesterbrogade(străzi cu foarte multe opțiuni de shop-uri locale, cafenele etc.)
  • Kodbyen (Meat Packing District): abatoare de carne desființate, cu baruri, restaurante și shop-uri apărute în locul lor. Merită vizită în special în după-amiezile sau în serile din afara weekendurilor, când nu e aglomerat.
  • Viktoriagade: shopuri locale, baruri, restaurante

De mâncat în zonă:

De băut în zonă:

Centru & Christianshavn

Locuri:

  • Nyhavn celebrul port cu case mari colorate
  • The Royal Libraryuneori au expoziții renumite
  • Tivoli Gardens: multe opțiuni în interiorul parcului, inclusiv un restaurant vegetarian (Gemyse)
  • Promenadă de-a lungul canalului din apropiere de Christiania, pe Overgaden Oven Vandetpornind de la metrouChristianhavn.
  • Celebrul Christiania De fapt, nu recomand decât în trecere sau dacă aveți poftă de poze ascunse sau conversații cu cei de-ai locului. Altfel, azi e un loc foarte turistic, posibil aglomerat tot timpul. Oricum, găsiți 2-3 locuri (cafenele) mai liniștite, în caz că vreți să vă relaxați.
  • promenada de la The Little Mermaid

De mâncat în zonă:

  • ARK: vegetarian
  • Torvehallerne: sere (mici hale) cu multe restaurante, cafenele, shopuri (inclusiv pentru gifts), cafenele. Locul unde sunt șanse extrem de mari să găsiți multe opțiuni, cam tot ce vă doriți de la un prânz relaxant. Merită să mergeți și să încercați combinațiile de legume și de fructe de mare & pește. Și mai ales smorrebrod (celebrele open sandwichuri daneze).
  • Veve: vegetarian
  • Det Simrermulte opțiuni, inclusiv vegetariene
  • Nomaa fost cândva no.1 în topuri
  • 42RAW: vegetarian
  • Lumskebugten: pescăresc, cu opțiuni vegetariene (inclusiv celebrele smorrebord)
  • Souls: vegetarian
  • Paludan Cafe: cafenea mare cu multe opțiuni pentru brunch
  • alte locuri: Gasoline Grill (burgeri), Schonnemann (smorrebrod), Kontiki Bar

De băut în zonă:

Nyhavn

Nu ai cum sa ajungi la Copenhaga si sa nu vizitezi aceasta zona. Este extrem de populara si merita sa treci la pas pe aici. Nyhavn este un district de apă, canal și divertisment din secolul al XVII-lea din Copenhaga, Danemarca. Întinzându-se de la Kongens Nytorv până la fața portului, chiar la sud de Royal Playhouse, este căptușit de case de oraș și baruri, cafenele și restaurante, colorate viu, din secolul al XVII-lea și al XVIII-lea.

Kongens Have

Parcul castelului Rosenborg, cu grădini pline de trandafiri. Castelul Rosenborg a fost ridicat intre anii 1606 si 1634 in timpul domniei Regelui Christian al IV-lea ca si resedinta pentru petrecerea timpului liber. Castelul a fost ocupat de familia regala pana in anul 1720. Fiecare rege a mai adaugat camere si le-a decorat in functie de moda si tendintele din perioada in care a trait. Gradinile regale ale palatului (Kongens Have), care acum este un parc public. Parcul datează din 1606 când regele Christian al IV-lea a achizitionat terenuri în afara Copenhagai și a înființat o grădină de agrement în stil renascentist, care livra fructe, legume și flori pentru bucătăria regală. Grădina avea un mic pavilion care mai târziu s-a extins și încă mai există.

Kastellet

Kastellet a reprezentat fortareata principala a orasului pana in secolul 18. In timpul ocupatiei naziste, aici a fost cartierul general al nemtilor. Desi cladirile sunt ocupate in prezent de catre fortele militare daneze si o sa vezi soldati in diferite uniforme, locul se poate vizita si il recomand cu drag.

Amalienborg

Amalienborg este considerat unul dintre cele mai reprezentative obiective arhitectonice daneze in stil rococo si a fost ridicat in anii 1700. Complexul este compus din patru cladiri identice: Palatul Christian al VII-lea (Palatul Moltke), Palatul Christian al VIII-lea (Palatul Levetzau), Palatul Frederik al VIII-lea (Palatul Brockdorff) si Palatul Christian al IX-lea (Palatul Schack). Aceasta este resedinta principala a Majestatii Sale Regina Danemarcei. Atunci cand steagul este arborat, acest lucru arata tuturor ca regina este prezenta in palat.

Cimitirul Assistens

Cimitirul Assistens face parte din cele cinci astfel de locuri amenajate dupa anul 1711, cand o epidemie avea sa duca la moartea unei treimi din populatia orasului. Intins pe 25 de hectare, cimitirul, care a fost inaugurat la 6 noiembrie 1760, era destinat familiilor cu venituri reduse, acesta fiind construit, totodata, si pentru a decongestiona celelalte cimitire supraaglomerate. Lucrurile s-au schimbat din 1785 cand Johan Samuel Augustin, un cetatean bogat, a decis sa fie inmormantat in Assistens, cimitirul a devenit un loc unde oamenii instariti doreau sa fie inmormantati. Aici o sa gasiti si mormantul lui Hans Christian Andersen.

Reffen Street Food

Unul dintre cele mai cool locuri din Copenhaga. Trebuie sa mergeti aici neaparat daca sunteti prin zona. Practic este un mare restaurant indoor. Cum zic danezii “biggest street food offering in the Nordics”. Atmosfera este foarte tare iar locul este fabulos. Refshaleøen, inițial o insulă la propriu, a fost mai mult de o sută de ani șantierul naval Burmeister & Wain, inchis în 1996.

Christiania – orasul liber

Christiania este o fostă bază militară care a stat abandonată de mulți ani înainte de a deveni cartierul pe care îl știm astăzi. Christiania a luat nastere in 1971, cand un grup de oameni a taiat o gaura in gardul unitatii militare din Badmandsgade. Christiania se află în zona Christianshavn și puteți ajunge acolo cu metroul, autobuz sau biciclete. Este la cateva minute de districtul Nyhavn. Nu sunt permise autoturisme în district, deci nu te deranja de conducere. Coborâți la strada Christianshavn și mergeți spre sud-est spre Dronningensgade. In jur de 1000 de oameni locuiesc in Christiania si in fiecare an peste jumatate de milion vin sa viziteze acest veritabil obiectiv turistic.

Gradina botanica

Este absolut superba. Verde cat vezi cu ochii. Aici te poti bucura de liniste si de umbra copacilor dar poti sta pe iarba la soare. E plin de lume, vegetatia este luxurianta iar locul merita vizitat neaparat.

Ce mancam, ce bem

In centru sunt câteva locuri frumoase in care merita sa ajungeti. Si aici ma refer la restaurante si cafenele. Fie ca este vorba despre Victor, La Glace, The Market, Mormor cafe sau Lakagehuset toate locurile astea sunt de vizitat. Recomand clar Mercato Comunale din zona in care am locuit. Ai o gramada de mancaruri din care poti alege. Si pe langa asta o tona de lucruri fresh din piata. Asta daca nu vrei ceva fresh la sticla 🙂

Alte locuri de vizitat in Copenhaga

  • Stroget – pe aceasta strada, cea mai lunga din lume, sunt o gramada de magazine. Distanta pietonala pe care se intinde Stroget este de 1,1 kilometri, iar strazii i se spune astfel din anii 1800, insemnand in daneza “drept ” si acopera numele altor strazi precum Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Ostergade si Nytorv, Piata Gammeltorv si Piata Amagertorv.
  • Parcul Tivoli – Situat la cateva minute de Primaria din Copenhaga si Gara Centrala, parcul de distractii Tivoli a fost construit in anul 1843, este al doilea cel mai vechi parc de distractii din lume, o adevarata bogatie si mandrie nationala si printre cele mai vizitate locuri din Danemarca. Se estimeaza ca in fiecare an peste 5 milioane de turisti din toate colturile lumii ii trec pragul.
  • Louisiana Museum of Modern Art – unul dintre cele mai frumoase locuri din as. Trebuie neaparat sa ajungeti aici pentru ca experienta este unica.
  • Faelledparken – o pajiște imensă unde e toată lumea care practică sporturi, mișcare. Merită o plimbare de la un capăt în altul.
  • Frederiksberg Have – se ajunge cu metroul până la Frederiksberg și de acolo puțin pe jos. E un parc foarte fain, poate cel mai liniștit din oraș, cu lacuri și o pajiște mare lângă un palat. Dacă vreți să rămâneți în zonă mai mult timp și aveți chef de o plimbare printr-un cartier cu case, veniți înapoi spre centru pe străduțe (de ex. Uraniavej și alte străzi adiacente). Toată zona asta de străzi arată minunat, cu case superbe și multă verdeață.

Ce e de vizitat in afara orasului:

Dyrehavn

E locul verde care ne-a plăcut cel mai mult de lângă oraș. Ideal să mergeți într-o zi în care sunt anunțate măcar 5-6 ore de soare.

Cum ajungeți:

Din centru luați trenul suburban 029 sau C (cel mai bine verificați când ajungeți în stație), timp de 18-20 de minute spre Klampenborg Station. Puteți pleca din centru, cel mai convenabil din stațiile NorreportVesterport sau Osterport.

Aveți mai multe opțiuni:

a. plimbare prin parc, care e de fapt un fost domeniu de vânătoare. Partea faină e că acum căprioarele sunt lăsate libere, fiind protejate împreună cu pădurea și pășunile, care arată foarte spectaculos. Recomand să mergeți pe jos de la stația de tren Klampenborg sau de la parcul Bakken, pe una dintre potecile principale care duc spre Eremitageslottet (castelul care se află în mijlocul parcului). Dus-întors până la castel înseamnă cam 1h 15 min și se poate merge și cu căruciorul.

b. parcul de distracții Bakken(cel mai vechi din lume)

c. pentru prânz aveți câteva opțiuni fast-food în parcul de distracții, dar și câteva restaurante. În schimb, la castel nu găsiți mâncare sau apă.

d. plaja de lângă , aproape de stația de tren. E foarte faină, liniștită, probabil frecventată de câteva familii cu copii.

e. în caz că aveți chef de o plimbare mai lungă, la 20 de minute de mers pe jos spre nord de la plajă, veți ajunge în localitatea Taarbaek. E un port foarte simpatic, cu restaurante, iahturi etc. Se poate ajunge și de la castel, din mijlocul parcului spre acest port și practic puteți merge într-un cerc, apoi spre plajă și spre tren.

Amager Strandpark & Dragor

Amager Strandpark e o plajă mai mare la sud de oraș. Puțin sălbatică, cu ceva vegetație în preajmă. Zona e interesantă, de obicei aglomerată în weekend. Are și o vedere spre zona industrială, care poate sau nu să fie deranjantă (depinde de percepția fiecăruia). Se ajunge cu metroul până la Oresund, Amager Strand sau Femoren.

Dragor e un sat compact, foarte bine conservat arhitectural, cu străzi înguste și pavate, cu case într-o singură culoare și foarte simpatice. E liniștit, are și un restaurant cu specific local și poate fi o opțiune pentru 3-4 ore de relaxare. Se ajunge cu bus 250S de la Metrou Amagerbro (aprox. 30 de minute ca durată. Diana iti multumesc pentru sfaturi 🙂

Bine de stiu:

E foarte frumos dacă veți avea timp să mergeți pe jos. În schimb, metroul e o opțiune rapidă. La fel și trenul suburban spre Dyrehavn. Uber și Bolt nu există (nu știu dacă altele sunt disponibile). Dacă nu, taxiul local, posibil puțin mai scump față de alte țări. Foarte mare atenție la biciclete! Ochii 360 de grade la toate intersecțiile, pentru că bicicliștii au prioritate față de orice și circulă cu viteză, inclusiv pe unele străzi necirculate de mașini.

PS: Era sa uit. Sa nu ratati burgerul de la Gasoline Grill 🙂


10 Comments

  1. HeidiCrainic
    • Serban
  2. Zogo
  3. Serban
  4. Oana
  5. iofciu daniela
  6. daniela iofciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.