Toate motivele pentru care e minunat sa vizitezi Venetia in perioada asta!
Written by Otrava, Posted in Travel
Minunatia asta de oras nu inseamna doar Piata San Marco, apa, canale si poduri. Orasul asta gazduieste unul dintre cele mai interesante si mai frumoase expozitii de arta din lume. Prin urmare postarea de astazi incearca sa prezinte orasul asta minunat si din alt unghi.
Recomandare mea este sa vizitati acesti oras in perioada 13 mai – 26 noiembrie. O sa va placa tare. Cea de-a 57-a editie a Bienalei de Arta de la Venetia are loc in aceasta perioada (13 mai – 26 noiembrie), iar tema aleasa de organizatori este “Viva Arte Viva“. 57 de tari participa la actuala editie si fiecare si-a dat silinta sa aduca la Venetia ce e mai bun. Bilete puteti cumpara online de AICI.
Bienala de Arta de la Venezia 2017, al carui presedinte este Paolo Baratta, prezinta participarile diferitelor tari sub forma unor pavilioane, organizate in Giardini si Arsenale si in centrul istoric al orasului. Mai multe despre artisti gasiti AICI.
O sa incep cu Tunisia. Oamenii au o activare in capatul strazii care duce la unul dintre cele doua spatii mari care gazduiesc acest eveniment. De la ei mi-am luat o viza simbolica cu care pot sa calatoresc peste tot. Lucru pe care ei nu il pot face. Pentru prima data dupa 1958, Tunisia participa la Bienala de la Venetia si are un pavilion atipic. Este o actiune simbolica si interactiva, destinata a servi de punct de plecare tematicii frontierelor, punand astfel accent tocmai pe spiritual Bienalei, centrat pe absenta frontierelor.
Pornind de la constatarea ca Tunisia este prin istoria si prin actualitatea ei o tara a migratiilor, proiectul vizeaza interpelarea publicului international cu privire la abolirea frontierelor geografice si culturale, denuntarea intolerantei si neîncrederii in celalalt. Totul prin intermediul unui performance intitulat The Absence Of Paths, care are trei puncte simbolice. El este insotit de o platforma on line interactiva care va prezenta contributiile artistilor si intelectualilor sub diverse forme. Am si eu pasaport cu viza 🙂
”Într-o lume plină de conflicte, în care umanismul este în pericol, arta este cea mai preţioasă parte a fiinţei umane. Este locul ideal pentru reflecţie, expresie individuală, libertate şi întrebări fundamentale. Este un «da» spus vieţii, deşi uneori un «dar» îi urmează. Mai mult ca niciodată, rolul, vocea şi responsabilitatea artistului sunt cruciale în cadrul dezbaterilor contemporane”, a spus Christine Macel (curatoarea celei de-a 57-a editii a Bienalei de la Venetia).
Viva Arte Viva este o expresie a pasiunii pentru arta si pentru statutul artistului. Pavilioanele aduna, ca de fiecare data, artisti din generatii diferite si cu origini diferite toti sub acelasi acoperis, deschizand cai spre neo-umanism. In fiecare saptamana, timp de jumatate de an, artistul si publicul sau vor participa la mese rotunde, unde vor pot discuta deschis pe diverse teme.
Romania se afla in acest an sub semnatura artistei Geta Bratescu, într-o expozitie curatoriata de Magda Radu, istoric de arta si curator, si intitulata Apparitions. Personalitate centrala a artei contemporane romanesti, incepand cu anii ’60, cu o opera complexa – de la desen la tapiserie si film experimental –, Geta Bratescu, nascută in anul 1926 si inca activa in spatiul atelierului sau, marcheaza un eveniment unic pentru istoria participarilor romanesti la Bienala de la Venetia: odata cu prezenta sa in Pavilion, ne aflam in fata primei expozitii solo a unei artiste.
Mi-a placut foarte tare ce am vazut si o sa va las si pe voi sa va bucurati de lucrarile Getei printre care “Doamna Oliver in costum de calatorie”, “Femei”, “Autoportret in oglinda” sau “Eu si pasarea Bird”. Puteti consulta aici un istoric al participarilor romanesti din 1907 pana azi.
De vazut neaparat standul Ungariei. Mi-a placut la nebunie curcubeul facut din insigne cu tot felul de personaje marcante ale perioadei comuniste. Expozita se numeste “Peace on earth” si prezinta lucrarile lui Gyula Varnai.
Statele Unite au o expozitie foarte misto a artistului Mark Bradford pe care merita sa o vedeti. Comisariatul Pavilionului american i-a revenit lui Christopher Bedford, director al Rose Art Museum de la Brandeis University (Massachussetts). Artistul de culoare Mark Bradford, a declarat ca este vorba despre o opera cu dimensiune politica si sociala.
“Corpul negru este intotdeauna puternic politizat, mai ales in Statele Unite şi purtarea acestei greutati reprezinta pentru mine un drept prin nastere. M-am gandit mult ce conteaza acum pentru mine si cred ca a venit momentul sa expun toate acestea”, explica el într-un interviu pentru New York Times conform dcnews.ro.
De asemenea foarte interesant standul Israelului si cel al Marii Britanii. De cel al Marii Britanii este responsabil Phyllida Barlow.
Korean Pavilion Biennale Arte 2017 este spectaculos inca de la intrare, prezinta lucrari e artistilor Cody Choi si Lee Wan ambii nascuti in Seul si se intituleaza Counterbalances: The Stone and The Mountain. De amintit pavilionul Cehiei si al Slovaciei – Swan Song Now, pavilionul Elvetiei, al Finlandei, Suediei si Norvegiei si pavilionul Serbiei. Aveti jos mai multe fotografii de acolo.
Pavilionul Austriei a venit cu o masina “parcata” ciudat 🙂 Pentru Austria expune fotograful şi sculptorul Erwin Wurm. Dupa ce a realizat Narrow House la Bienala din 2011, el s-a asociat de aceasta data cu Brigitte Kowanz penru o expozitie intitulata Licht-Pavillon.
“Am acordat un loc si o valoare unor lucruri pe care le aruncăm sau le ascundem în mod obişnuit: ridicolul, eşecul. Jocul are, după părerea mea, o mare forţă, o putere de subversiune. Umorul şi jocul permit relevarea multor intrebari, dar si afirmarea multor lucruri, fără a rani sau a fi doctrinar”. Sursa: dcnews.ro
In zona Arsenale am vazut 3 pavilioane care mi-au placut foarte tare. Cel al Libanului care este unul dintre cele mai interesante datorita muzicii lui Zad Moultaka si al efectelor vizuale. Cel al Chinei care ofera niste lucrari fabuloase din care nu lipsesc lucrurile pe care le utilizam zilnic: telefoane mobile, tablete si calculatoare. Si nu in ultimul rand Hyperpavilion care te introduce intr-o luma foarte stranie din care ai vrea sa iesi insa o faci foarte greu. Este unul dintre cele mai captivante pavilioane pe care le-am vazut la Biennale 2017.
Biletul normal costa 25 de euro.
Sa revenim la Venezia. Viziteaza cel mai hip cartier din Venetia – Castello District. Este fix inainte de Giardini si aici o sa gasesti o tona de artisti, oameni relaxati si foarte cool, restaurante unde se mananca senzational, magazine cu tot felul de lucruri vintage si multe terase.
Monumental Hands Rise from the Water in Venice to Highlight Climate Change. Monumentul este opera lui Lorenzo Quinn, fiul lui Anthony Quinn si se afla amplasat la Ca’Sagredo Hotel.
Burrano este un oras in Italia aflat la 40 de minute distanta de Venetia. In Burrano exista o traditie potrivit careia daca doresti sa iti pictezi casa trebuie sa trimiti o scrisoare catre primarie. Oficialii iti trimit apoi o lista de culori pe care le poti utiliza. Poti chiar sa ajungi la inchisoarei daca nu vopsesti casa in culorile aprobate de primar. In Burrano poti ajunge cu vaporasul numarul 12 din Murano. Un bilet pe toata ziua costa 20 de euro de persoana.
Noi am mancat foarte bine la Osteria Al Fureghin. Cucina tipica veneziana – cum zic italienii. Seppie in tecia, frittura misto, o apa si o cafea – 40 de euro. Mai adaugi si 2 euro coperto de om si aia e.
Murano este celebru pentru sticla si pentru artistii care au facut din asta o arta. In acest loc minunat puteti ajunge cu vaporasul numarul 3 sau cu 4.2 direct din Venetia.
Vezi Venetia de sus. Exista cateva rooftopuri pe care merita sa le incerci. Unul dintre ele este cel al hotelului Danieli. Locul arata intr-un mare fel si ai o imagine de sus a orasului care merita toti banii.
Mananca fructe de mare, paste, pizza la orice restaurant cat mai ferit de zonele cele mai populate. O sa mananci foarte bine si la un pret corect. Arsura este foarte mare la Venetia daca mergi central. Un pahar de bautura poate sa te coste si 25 de euro iar o pizza poate sa te coste 20-25 de euro si ambele sunt dauna totala. Sa te uiti atent si dupa coperto. El incepe pe la 2 euro si creste in functie de cat de central este locul in care ajungi. Nu uita de inghetata, cannoli si tonele de dulciuri pe baza de alune, fistic si cu multa crema.
Mergi la un concert de muzica clasica in Chiesa della Pieta – biserica lui Antonio Vivaldi. Locul este foarte frumos si acustica este senzationala. Daca iti place Vivaldi, Bach, Pachelbel sau Telemann nu rata concetul care are loc in fiecare seara la 20:30. Orchestra este condusa de Antonio Aiello.
Daca vrei sa faci shopping in cel mai civilizat mod fa o vizita la Fondaco Dei Tedeschi. Aici o sa gasesti magazinele celor mai cool branduri. Totul arata impecabil, cladirea este superba iar barul de la parter si rooftopul merita absolut toti banii. Pentru a ajunge pe terasa trebuie sa iti iei in prealabil in tichet pe care scrie ora la care poti merge pe rooftop. Mai jos o sa va arat cateva poze facute de sus.
Cazarea este bine sa o gasesti cat mai aproape de gara sau de capatul de linie al autobuzului cu care calatoresti de la aeroportul din Trevizo in Venezia. Asta pentru a nu te cara prea mult cu bagajul dupa tine. Noi am stat la Hotel Principe si il recomand cu drag.
Pana in Venetia ajungi cel mai bine cu avionul. Wizz Air are mai multe curse si sunt foarte ok. Faci aproximativ 2 ore iar biletul a fost in jur de 150 de euro de persoana.
Transportul in Venetia. De la aeroport pana la hotel ajungi cu un autobuz (ATVO) iar biletul costa 12 euro dus. Daca vrei sa mergi cu vaporasul care e pe post de autobuz te costa 20 de euro abonamentul pe toata ziua. In plus Venetia este nu este mare si trebuie luata la pas. Asa ca sa va pregatiti pentru cei 12-14 km de mers pe jos prin oras 🙂
Si inca ceva. Venetia este un loc minunat de imortalizat in poze. Se poate vedea mai jos 🙂
"Autoportret in oglinda" "Doamna Oliver in costum de calatorie" "Eu si pasarea Bird" "Peace on earth" Antonio Aiello Apparitions Arsenale avion Venetia Bienala de Arta de la Venezia 2017 Biennale Burrano Castello District cazare Venetia Chiesa della Pieta Counterbalances: The Stone and The Mountain Danieli Femei Fondaco Dei Tedeschi Geta Bratescu Giardini gondola Gyula Varnai Hands Rise from the Water in Venice to Highlight Climate Change hotel Venetia Hyperpavilion Korean Pavilion Biennale Arte 2017 Mark Bradford Murano New York Times Phyllida Barlow piata ponturi Venetia Rose Art Museum San Marco Swan Song Now Ungaria Venetia Viva Arte Viva Zad Moultaka
Ce frumoasa este! Ca oraș de artă, Viena este plină de artă frumoasă și de o cultură interesantă. Vă mulțumesc pentru partajarea! Iubeste fotografiile!