TOP 60: Cele mai bune carti care au inspirat filme celebre!
Written by Otrava, Posted in Diverse, Film
Stam mult in casa si avem, mai mult ca niciodata timp de filme. Dar si de carti. De aceea va propun niste recomandari de filme si de carti. Unele dintre cele mai bune filme care au la baza carti. Filme de Oscar, filme castigatoare de Cannes, filme emotionante, pe care sa le vezi si sa le revezi cu mare placere. O sa va las mai jos o lista cu 60 de filme. Aveti de unde alege 🙂
Cidade de Deus
Buscapé este un băiat ca oricare altul din Rio. El are 11 ani și trăiește în cartierul mărginaș Cidade de Deus (“Orașul Zeilor”). Timid și plăpând, el nu se amestecă în viața de cartier, mulțumindu-se să stea pe margine și să observe puștanii din vecini, care-și duc viața în furtișaguri, scandaluri. Acolo, raziile poliției sunt la ordinea zilei. Dar Buscapé știe deja ce ar vrea să devină, daca va scăpa din cartier: fotograf. Dadinho, un puști de aceeași vârstă se mută în cartier. Și el are un vis, un pic diferit de visele lui Buscapé, dar mult mai conform cu realitatea cartierului: vrea să devină cel mai temut criminal din Rio de Janeiro. Așa că își ia în serios “chemarea”: Începe ucenicia făcând diverse comisioane șmecherilor din cartier. Idolul lui e Cabeleira, șef de gașcă și stăpân peste spargerile și jafurile armate din împrejurimi. Cabeleira îi oferă lui Dadinho ocazia să ucidă pentru prima dată. Și aceasta va fi prima dintr-un lung șir de crime…
Scarface
Scarface, un remake după filmul aparut în 1932, urmărește aceeași poveste a unui emigrant cubanez, Tony Montana (Al Pacino), care, împreună cu prietenul lui, Manny Ray, pune bazele unui puternic imperiu mafiot în Miami. Timp de aproape 3 ore, filmul, de o duritate rar întâlnită în 1983, a născut numeroase controverse în momentul lansării. Regizat de Brian de Palma și scris de Oliver Stone, Scarface a intrat în istorie și prin faptul că este unul din puținele filme nominalizate atât la Globurile de Aur (Cel mai bun actor într-un rol principal, Cel mai bun actor într-un rol secundar, Cea mai bună muzică), cât și la Zmeura de Aur (Cel mai prost regizor).
In the Name of the Father
Un tanar este fortat sa semneze o declaratie prin care recunoaste a fi autorul unui atentat cu bomba in care au murit multi oameni nevinovati, si ca este membru IRA. Din acel moment familia lui este intemnitata si blamata, tatal lui devenindu-i coleg de celula. Vor lupta amandoi din rasputeri pentru a-si dovedi nevinovatia, iar tatal lui isi va pierde viata in inchisoare luptand pentru dreptate.
Once Upon a Time in America
Cand erau baieti au jurat ca vor muri unul pentru celalalt. Ca barbati, au si facut-o. O poveste epica, remarcabila a unui grup de tineri gangsteri evrei din New York, care a supravietuit prohibitiei. Ei se reintalnesc dupa 35 ani si incearca sa se salveze. Filmul poate fi privit si ca o poveste a unui om care este in razboi cu el insusi. David “Noodles” Aaronson (de Niro) este un criminal salbatic si neindurator, dar iubitor si cald in acelasi timp.
Conflictul firii sale il constituie Deborah, femeia pe care o iubeste si care incearca sa il schimbe. Desi ea este singurul lucru pur si sincer din viata lui, Noodles nu ezita sa o violeze in momentul in care vrea sa il paraseasca.
De aceea “Once Upon a Time in America” nu este doar un film cu si despre gangsteri. Este si o introspectie analitica in sufletul lui Noodles.
Le scaphandre et le papillon
Jean-Dominique Bauby are 43 de ani și este un tată de familie fericit. Dar suferă un atac cerebral și, după ce se trezește din comă, își dă seama că a rămas paralizat complet. Bărbatul nu mai poate decât clipi. Cu ochiul stâng. Clipind din ochi pentru fiecare literă a alfabetului, Bauby scrie o carte, Scafandrul și fluturele, frescă a trăirilor sale din trupul care nu-i mai este decât o închisoare. “Oare înainte am fost orb și surd sau a fost nevoie de lumină necruțătoare a dezastrului, ca să îmi pot găsi adevărata natură?”, se întreabă Jean-Dominique Bauby, adresându-se atât lui însuși, cât și nouă, tuturor. E nevoie să suferi de “sindromul locked-in” pentru ca o ființă omenească să devină conștientă și să îi facă pe ceilalți să empatizeze? Trebuie să ne îmbolnăvim, pentru ca îngerii să apară și să ne ajute?
The Green Mile
“The Green Mile” este o adaptare pentru marele ecran a celebrului roman- foileton al lui Stephen King, publicat în 1996. Actiunea se petrece în anul 1935, în sectorul condamnatilor la moarte al unei închisori din sudul Statelor Unite si dezvoltã povestea uimitoare a unui gardian despre relatia neobisnuitã ce se înfiripã între acesta si unul dintre condamnati, posesor al unui har magic, pe cât de misterios, pe atât de miraculos.
Goodfellas
O poveste clasica cu gangsteri, in care ne este prezentata povestea unor prieteni din copilarie, care trebuie sa creasca si sa se adapteze unui cartier si unei vieti in care legile mafiei dicteaza mersul lucrurilor. Filmul nu este moralizator si nu incearca sa prezinte personajele bune vis-a-vis de cele negative, ci doreste sa surprinda o stare de fapt, cit se poate de reala. 1955 – Mafiotul Truddy se ocupă de micuțul Henry. Acesta va lucra pentru el, va face trafic cu țigări și nu numai. Arestat, poliția este mituită iar “copilul” revine in afaceri. Anii trec, Paulie este la conducerea mafioților. Jimmy cu Tommy și Henry devin recuperatori ai Mafiei. Henry merge cu Jimmy la femei, ca acesta să o cucerească pe evreica , Karen. Henry se însoară cu Karen și au doi copii. 1970 – un mafiot al altui clan, este ucis iar cadavrul este ascuns. Henry iși ia amantă pe Janice Rosi, se ceartă cu Karen iar Mafia intuiește problema și-l cheamă la raport, pentru afacerile amoroase și nu numai.
The Shining
Ingenioasa ecranizare de către Stanley Kubrik a romanului omonim a lui Stephen King a adus faimă durabilă atât scriitorului, cât și regizorului și l-a propulsat pe Jack Nicholson printre superstarurile Hollywoodului. Răcnetul său rău prevestitor ‘Heeeeeeeeere’s Johnny!’ a devenit una dintre cele mai faimoase scene din istoria cinematografului, una care ne îngheață sângele în vine. Jack Torrance (Jack Nicholson), un alcoolic care vrea să se lase de băutură, îi ia cu sine pe soția sa Wendy (Shelley Duvall) și pe fiul lor Danny (Danny Lloyd) în hotelul Overlook, o clădire luxoasă din Munții Stâncoși de care a fost angajat să aibă grijă în afara sezonului turistic.
Life of Pi
După naufragiul unui transatlantic, fiul adolescent al unui director de grădină zoologică, Pi Patel, plutește în derivă într-o barcă de salvare alături de o hienă, un urangutan, o zebră rănită și un imens și înfometat… tigru de Bengal. Puștiul își folosește cunoștințele enciclopedice în ceea ce privește comportamentul animalelor pentru a-l ține la distanță pe tigrul Richard Parker, construind o tumultoasă și plină de riscuri relație pe parcursul lungilor luni de călătorie pe valurile oceanului.
A Streetcar Named Desire
Exilata din orasul natal din cauza “sacrilegiului” de a fi sedus un baiat de 17 ani, Blanche explica confuz aparitia ei neasteptata in casa surorii ei Stella, care asteapta un copil si mai ales, a sotului acesteia, Stanley. Stanley, tipul barbatului mitocan si interasta numai de latura materiala a vietii, nu intelege tipul de ideologie al lui Blanche. El nu concepe de altfel ca Blanche va sta pur si simplu in casa lui, fara sa aiba nici o contributie la cheltuielile case.
Rain Man
Charlie Babbitt afla ca a murit tatal sau, care l-a alungat de-acasa in adolescenta. El are totusi naivitatea sa creada ca va mosteni ceva din avere, desi, traind pe cont propriu de suficient timp, ar fi trebuit sa stie cum merg lucrurile pe lumea asta. Tot ce i-a lasat este o masina decapotabila veche, un Buick 1949 si… un frate mai mare, de existenta caruia n-avea habar – Raymond, un autist cu o memorie prodigioasa, dar mai ales cu un talent extraordinar pentru calcule matematice, pe care le face mintal cu o rapiditate extraordinara.
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
În aceastã parte a trilogiei tânãrul hobbit timid Frodo Baggins mosteneste un inel; însã acest inel nu este un obiect oarecare. Este Inelul Unic, un instrument al puterii absolute care îi poate permite lui Sauron, Seniorul Tenebrelor din Mordor, sã conducã Pãmântul de Mijloc si sã transforme locuitorii sãi în sclavi. Frodo împreunã cu o frãtie loialã formatã din hobbiti, oameni, un vrãjitor, un pitic si un elf trebuie sã ducã Inelul din Pãmântul de Mijloc la Muntele de Foc, unde a fost forjat prima datã si sã îl distrugã pentru totdeauna. O asemenea cãlãtorie presupune avântarea în teritoriile detinute de Seniorul Tenebrelor, unde îsi adunã armata sa de orci. Iar Frãtia nu se luptã doar cu fortele exterioare ale rãului, ci si cu disensiunile din interior si influenta corupãtoare a Inelului însusi. Cursul istoriei viitoare este dat de destinul Frãtiei.
All the President’s Men
In vara anului 1972, doi reporteri de la Washington Post, care in alte circumstante n-ar fi putut colabora, intra pe firul unui story incendiar. In urma unei spargeri la Hotelul Watergate, se descopera ca oamenii presedintelui american in exercitiu au pus sub ascultare opozitia. Si asta nu e tot.
The Martian
În timpul unei misiuni pe Marte cu echipaj uman, astronautul Mark Watney (Damon) este considerat mort, victimă a unei furtuni puternice. Însă Watney supraviețuiește urgiei și descoperă că a fost lăsat singur pe ostila planetă. Cu provizii insuficiente, este nevoit să-și folosească la maxim ingeniozitatea, inteligența și forța interioară pentru a râmâne în viață și a găsi o cale prin care mesajul său de ajutor să ajungă pe Pământ. La milioane de mile distanță, NASA și echipa internațională de oameni de știință caută neîncetat soluția prin care să îl aducă pe ‘marțian’ acasă, în vreme ce colegii săi de echipă pun și ei la cale o misiune îndrăzneață, dacă nu imposibilă, de salvare. Pe măsură ce aceste povești, mostre incredibile de curaj, se desfășoară, voci din lumea întreagă se unesc pentru a încuraja revenirea acasă, în siguranță, a lui Watney.
Parfum de femeie
Un lung metraj de referinta in cinematografia ultimilor ani, “Parfum de femeie” impune un tur de forta a reputatului Al Pacino, cunoscut publicului prin capodopere ca “Nasul”, “Scarface” sau “Totul de vanzare”. Distins cu premiul Oscar in 1993 pentru aceasta partitura, si cu Globul de Aur in acelasi an, Al Pacino interpreteaza in “Parfum de femeie” un rol cu adevarat pe masura posibilitatilor sale. Este vorba de un personaj framantat de cumplite conflicte interioare ce se materializeaza in paroxistice momente de criza. Marcat de un trecut intunecat si de pierderea vederii, morocanosul Frank Slade, interpretat de Al Pacino, si pustanul Charlie Simms (Chris O’Donnell), fac o incredibila partitura a unui cuplu neadaptat in acest tumultuos secol al marilor tensiuni psihologice.
The Hobbit: An Unexpected Journey
Aventura urmărește călătoria personajului principal Bilbo Baggins, care ia parte la o expediție de proporții epice, pentru a redobândi de la fiorosul dragon Smaug regatul pierdut al gnomilor, Erebor. Abordat pe nepusă masă de vrăjitorul Gandalf cel Sur, Bilbo se alătură unui grup de treisprezece gnomi, conduși de legendarul războinic Thorin Scut de Stejar. Călătoria lor îi va purta în Țara Pustietății, pe tărâmuri înșelătoare, pline de goblini, wargi, orci, și vrăjitori.
Shutter Island
Executor al agenției federale de aplicare a legii – US Marshals, Teddy Daniels ajunge împreună cu partenerul său Chuck pe mica insulă Shutter, unde se află un ospiciu pentru tratarea condamnaților cu tulburări mentale. Cei doi investighează evadarea unei criminale, dar nimic în acest ospiciu nu este ceea ce pare. Și nici Teddy Daniels nu este. Se află acolo pentru a găsi o pacientă disparută? Sau a fost trimis pentru a investiga zvonurile care denunță practici extreme de tratare a bolnavilor? Pe măsura ce Teddy și Chuck se apropie de adevăr, acesta este din ce în ce mai greu de surprins, iar cei doi încep să se teamă că nu vor mai părăsi niciodată Shutter Island. Pentru că cineva încearcă să-i facă să-și piardă mințile…Filmul se bazeaza pe romanul omonim, scris de Dennis Lehanne.
A Beautiful Mind
Este drama intensă a unui geniu adevărat, a unui matematician în viață, pe nume John Forbes Nash. Chipeșul și excentricul Nash face o descoperire în tinerețe, fiind pe punctul afirmării internaționale. Ascensiunea sa rapidă în stratosfera intelectualității își schimbă,însă, dramatic cursul, când geniul său nativ este sufocat de o boală incurabilă. Înfruntând niște încercări, care i-ar fi pus la pământ pe alții, Nash revine la viață și în activitate datorită ajutorului soției sale, Alicia. Din lupta cu boala, el iese triumfător și primește premiul Nobel în 1994. Ca orice legendă vie, Nash continuă să-și desfășoare munca și astăzi.
Trainspotting
Termenul desemnează un hobby destul de bizar: tipi care stau cât e ziua de lungă pe peronul gării și notează sosirea și plecarea trenurilor. Noaptea, ei compară notițele cu cele din ziua precedentă, observă ce s-a schimbat în mersul trenurilor, îi sună pe ceilalți pentru a se ține la curent unii pe alții cu mișcările trenurilor. În argoul drogaților, se referă la urmele înțepăturilor de pe brațele lor, care se înșiră aidoma gărilor de-a lungul căilor ferate. Pentru a face și mai incredibil personajul interpretat de mine, am fost tentat la un moment dat să iau heroină. Apoi am renunțat. Efectele acestui drog sunt foarte bine descrise în romanul lui Irvine Welsh. – Ewan McGregor.
Harry Potter and the Sorcerer’s Stone
În pragul împlinirii vârstei de 11 ani, Harry Potter anticipează puțin felul distracției și cadourile pe care i le va face familia Dursley, rudele sale antipatice care l-au luat în custodie după moartea părinților săi și l-au obligat să doarmă în debaraua de sub scări. Însă în acest an, aniversarea zilei de naștere a lui Harry va fi diferită. O scrisoare misterioasă, scrisă cu o cerneală verde neobișnuită, adresată lui Harry, sosește pe neașteptate însoțită de o bufniță. Harry este surprins și încântat de mesajul curios, însă unchiul său Vernon, îngrozit, distruge scrisoarea înainte ca Harry să o poată citi.
Eat Pray Love
Aflată la răscruce de drumuri, după divorț, Gilbert își ia un an de pauză de la slujbă și ca niciodată, se decide să evadeze din viața sa obișnuită și confortabilă, riscând totul numai pentru a-și schimba viața. În timpul călătoriei sale prin locuri exotice minunate, ea se bucură de experiențe simple cum ar fi să mănânce mâncare italienească în Italia, să se roage în India, și la final, să se bucure în mod neașteptat de pacea și echilibrul unei iubiri, în Bali. Inspirat după o poveste adevărată, Mănâncă Roagă-te Iubește dovedește că există mai multe feluri în care poți să rupi monotonia ducându-te să vezi lumea.
The Kite Runner
The Kite Runner este un film emotionant, o poveste profunda despre prietenie, familie, despre amintiri devastatoare si despre dragostea regasita. Într-o tara pe picior de razboi, doi copii, Amir si Hassan, par sa se desparta pentru totdeauna. E dupa-amiaza cand cerul deasupra Kabulului exulta de fericirea si libertatea zmeelor. Dupa victorie, se petrece actul de tradare ce va atrage o tragedie. Urmeaza o calatorie epica pe calea izbavirii. Acum, dupa 20 de ani de viata în America, Amir se întoarce în Afganistanul strivit de guvernarea talibana, pentru a-si înfrunta secretele negre care-l bantuiesc si pentru a-si încerca ultima sansa de a îndrepta lucrurile.
The Boy in the Striped Pyjamas
Acțiunea este plasată în timpul celui de-al doilea război mondial, iar povestea este spusă prin ochii inocenți ai lui Bruno, fiul de 8 ani al unui comandant dintr-un lagăr de concentrare. Băiatul se împrietenește cu un copil evreu, aflat după gardurile lagărului. Când tatăl lui afla de amiciție, îi interzice fiului său să se mai aproprie de gard. Urmările neașteptate ale deciziei tatălui nu întărzie să apară.
Before Sunset
Jesse, un scriitor din Statele Unite și Celine, o franțuzoaică angajată a unei companii de protecție a mediului, s-au întâlnit acum 9 ani în trenul Budapesta – Viena și au trăit o mică poveste de dragoste.Acum cei doi se reîntâlnesc la Paris, când Jesse își lansează noua sa carte. Cum cei doi au la dispoziție doar câteva ore până avionul decolează, cei doi profită la maxim de timp și se plimbă prin oraș, își deapană amintiri și încearcă să vadă dacă dragostea lor mai există, deși Jesse este însurat și are un fiu…
Ghepardul
Actiunea este plasata la mijlocul secolului al XIX-lea in Sicilia, in vremurile tulburi ale aristocratiei italiene care trebuie sa se conformeze noilor realitati istorice si sa cedeze puterea noilor imbogatiti. Fabrizio Corbero, Print de Salina (Ghepardul – Burt Lancaster), latifundiar de origine nobila, incearca sa mentina neatinse prestigiul si nobletea familiei lui in ciuda tendintei de decadere a aristocratilor din Sicilia anilor 1860.
Gone with the Wind
La o luna dupa publicarea cartii “Pe aripile vintului”, producatorul filmului David O. Selznick a cumparat drepturile pentru ecranizarea ei chiar de la Mitchell cu o suma fara precedent pentru vremurile acelea, 50 000 de dolari. Pentru desavirsirea capodoperei cinematografice, Leigh a lucrat 125 de zile si a primit pentru acestea 25 000 de dolari, iar Gable a muncit doar 71 de zile pentru care a primit insa 120 000 de dolari. Chiar daca Clark Gable era considerat unul dintre cei mai atragatori barbati ai acelui an, Vivien Leigh i-a cam distrus aceasta reputatie afirmind in fata unor ziaristi ca nu i-au placut deloc scenele in care ea trebuia sa se sarute cu Clark, “deoarece acesta avea o respiratie foarte urit mirositoare”, a afirmat actrita.
Filmul a beneficiat de contributia mai multor regizori, pe linga Victor Fleming care a fost si premiat cu un Oscar pentru cel mai bun regizor, au mai participat la crearea filmului George Cukor, Sam Wood si chiar Alfred Hitchcock.
Schindler’s List
Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.
The Exorcist
Bazat pe romanul lui William Blatty din 1971, filmul combină 3 scenarii într-o temă de success. O fetiță de 12 ani este posedată de demoni și numai un exorcist o poate salva. Ea locuiește împreună cu mama ei în Georgetown, Washington și trăiește simptome ciudate, care îi pun în pericol viața. Ajutorul medical nu îi poate fi de niciun folos, singura soluție rămânând căutarea unui exorcist care să alunge demonii.
Pride & Prejudice
Povestea clasică cu dragoste și neînțelegeri este plasată în Anglia sfârșitului secolului 18. Cele cinci surori Bennet – Elizabeth, sau Lizzie (Keira Knightley), Jane (Rosamund Pike), Lydia (Jena Malone), Mary (Talulah Riley) și Kitty (Carey Mulligan) – au fost crescute sub strictă îngrijire a mamei lor (Brenda Blethyn) care se concentrează doar asupra găsirii unor soți fiicelor ei care să le asigure din punct de vedere financiar o stabilitate. Însă, inteligența și curajoasa Elizabeth se străduiește să-și trăiască viață într-o perspectivă mai largă, încurajată fiind de tatăl bolnav (Donald Sutherland).
Planeta maimutelor
Charlton Heston si Roddy McDowall sunt protagonisti în aceastã legendarã capodoperã S.F. Astronautul Taylor (Heston) se prãbuseste cu nava sa pe o planetã îndepãrtatã stãpânitã de maimute, care folosesc o rasã de oameni primitivi ca sclavi si pentru experimente. Taylor este foarte curând capturat, viata sa aflându-se acum în mâinile unui cimpanzeu savant binevoitor (McDowall).
Psycho
Anthony Perkins îl interpretează pe Norman Bates, ale cărui casă și motel sunt cele mai neindicate locuri pentru a-ți petrece o seară liniștită. Nimeni nu știe asta mai bine decât Marion Crane (Janet Leigh), ghinionista călătoare a cărei drumeție ia sfârșit în celebra scenă din duș, în această adaptare după romanul omonim de Robert Bloch.
One Flew Over the Cuckoo’s Nest
Patrick McMurphy (Jack Nicholson) se indragosteste de o fata de 15 ani si ajunge in inchisoare pentru corupere de minori. Ajuns aici, McMurphy se preface ca ar fi nebun si reuseste sa fie trimis intr-un azil. Dar constata ca nici in acest loc viata nu este deloc usoara. Asistenta – sefa, Mildred Ratched (Louise Fletcher) se dovedeste a fi mult mai periculoasa decat bolnavii pe care ii persecuta. In dorinta de a incalzi putin atmosfera apasatoare din ospiciu, McMurphy ii corupe pe colegii lui la jocuri de carti si de basket, reusind astfel sa ii mai scoata din starea lor generala de letargie.
Dar iarasi apar complicatiile. McMurphy da o petrecere, care se sfarseste din pacate tragic: unul dintre internati se sinucide si necazurile incep sa se tina lant.
Les Miserables
O ecranizare extrem de fidela a binecunoscutului roman al lui Victor Hugo, Mizerabilii. Este o poveste despre onoare, dragoste si obsesie, care se desfasoara in Franta, pe fundalul dramatic al secolului XIX-lea. Jean Valjean, este condamnat la ani grei de ocna pentru furtul unei bucati de paine si, cand reuseste sa evadeze, e nevoit sa se ascunda de necrutatorul inspector Javert. Totusi, in ciuda suferintelor indurate pe nedrept, Valjean nu se lasa coplesit de ura si are taria de a deveni un om cu adevarat bun.
Atonement
Poveste de dragoste ce se desfășoară pe parcursul a zeci de ani, ecranizarea după cunoscutul roman al lui Ian McEwan se învârte în jurul micuței Brionny, o fetiță de 13 ani care schimbă viețile tuturor din jurul ei când ia neinspirata decizie de a-l acuza pe Robbie, iubitul surorii ei, de o crimă pe care acesta nu a comis-o. Închis ca urmare a declarației lui Brionny, Robbie iese după ani de zile din închisoare și face tot posibilul să-și ia viața de la capăt. În film apar Keira Knightley și James McAvoy.
The Reader
“The Reader” este inspirat de romanul lui Bernhard Schlink, publicat în 1995, care are la bază povestea unei aventuri dintre un adolescent și o femeie mai în vârstă. Atunci când adolescentul de 15 ani Michael Berg se îmbolnăvește de scarlatină și se prăbușește pe stradă, este salvat și condus până acasă de către Hanna Schmitz, o femeie misterioasă de doua ori mai în vârstă decât el. După ce intră în convalescență, tânărul o caută pe străină ca să îi mulțumească pentru ajutorul acordat și între cei doi începe o aventură amoroasă pasională și intensă, care se termină brusc în momentul în care Hanna dispare fără nicio explicație din viața lui Michael.
Un long dimanche de fiançailles
Bazat pe romanul celebru al lui Sebastien Jaspisot, scenariul adaptat a fost scris de Jeunet și Guillaume Laurant. Spre sfârșitul Primului Război Mondial, este pe punctul de a începe cea mai mare luptă a unei tinere franțuzoaice, Mathilde a fost anunțată că logodnicul ei, Manech, este unul dintre cei cinci soldați răniți care au fost judecați de curtea marțială și scoși în teritoriul dintre tranșeele inamice ale armatelor Franței și Germaniei… și aproape sigur și-au găsit moartea. Refuzând să accepte pierderea pentru totdeauna a iubitului ei, Mathilde pornește într-o călătorie extraordinară pentru a descoperi ce se întâmplase cu iubitul ei. De fiecare dată ea primește câte o altă variantă dureroasă a modului în care Manech și-a petrecut cele din urmă zile, cele din urmă clipe. Totuși, ea nu se descurajează.
Sleepers
Bazat pe o poveste presupusa a fi adevarata, inspirata de romanul autobiografic al lui Lorenzo Carcaterra, filmul aduce in prim plan patru fosti delincventi minori care isi duc la capat razbunarea finala asupra fostilor lor gardieni de la scoala de corectie, care ii violasera si ii torturasera. Totul a inceput in Hell Kitchen, in New York, in 1966, cand Shakes, Michael, Tommy și John, pe atunci doar niste pusti, au rasturnat o toneta de hot-dog pe scarile unei statii de metrou. Din pacate nazbatia lor s-a soldat cu uciderea accidentala a unui om iar cei patru au fost trimisi la scoala de corectie pentru un an si jumatate. Acolo sunt torturati si violati in mod repetat. Cincisprezece ani mai tarziu, doi dintre ei au devenit ucigasi platiti iar ceilalti doi personalitati publice. Primii ii vor intalni intamplator pe cei care au abuzat sexual de ei in copilarie si ii vor ucide fara retinere iar ceilalti doi ii vor ajuta, datorita influentei de care se bucura la nivel inalt, sa scape de pedeapsa.
Casino
Subiectul acestui film poate fi rezumat la următoarele două cuvinte: crimă și pedeapsă. În ansamblu, “Casino” este cronica a trei personaje: “Ace” Rothstein (Robert De Niro), un adevărat maestru al pariurilor, Nicky Santoro (Joe Pesci), om important al Mafiei și bun prieten cu Ace, și Ginger McKenna (Sharon Stone), o fostă prostituată pasionată de bijuterii și dornică de bunăstare.
To Kill a Mockingbird
Cel mai respectat avocat din Alabama, Atticus Finch (Gregory Peck) hotaraste sa-l reprezinte, riscandu-si cariera. El ajunge in fata inchisorii si incearca sa impiedice oamenii, dar este si el amenintat. Multimea este pe punctul de a se deslantui, cand, in mijlocul oamenilor apare Jean Louise, fetita de opt ani a lui Finch. Ea incepe sa vorbeasca in continuu cu oamenii, in stanga si in dreapta si reuseste, in mod miraculos sa imprastie oamenii.
Pianistul
Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască.
Million Dollar Baby
Maggie Fitzgerald are 31 de ani, este chelnerita si isi propune sa faca ceva cu viata ei. Ii place boxul si incearca sa-l convinga pe antrenorul Frankie Dunn sa o invete sa boxeze. Initial acesta o refuza, insa ea nu se da batuta dorind sa-i arate ca este demna sa-i fie discipol. Cu ajutorul partenerului acestuia, Eddie Dupris, reusesc sa-l convinga pe Frankie, astfel ca Maggie va fi antrenata de unul dintre cei mai buni antrenori ai momentului. De-a lungul filmului Frankie se ataseaza din ce in ce mai tare de eleva sa, deoarece nu are o relatie prea grozava cu propria lui fiica. Practic Maggie este adoptata de antrenorul ei si impreuna incearca sa urce cat mai sus pe podium.
Slumdog Millionaire
Jamal Malik este eroul principal al Slumdog Millionaire, un orfan care a trait toata viata la periferiile orasului indian Mumbai. Fiind la un pas de castigarea marelui premiu de 20 milioane de rupii (aprox 500.000 USD), Jamal este arestat de politie sub suspiciunea de frauda. Intrebarea tuturor este cum poate ajunge un copil al strazii, analfabet, sa cunoasca toate raspunsurile emisiunii. Jamal incepe sa le povesteasca politistilor intreaga sa viata, de cand era mic si pana in ziua in care a ajuns in concurs. Fiecare capitol din viata sa poate oferi raspunsul la o intrebare din concurs, Jamal parand ca se afla in emisiune mai degraba pentru regasirea unei dragoste pierdute decat pentru suma de bani pusa in joc. Este puștiul un geniu? Are noroc? Sau este vorba de destin? Iar scopul lui Jamal este să câștige cele 20 de milioane de rupii puse în joc sau un altul, mai personal?
The Remains of the Day
Bazat pe celebrul roman de Kazuo Ishiguro, filmul spune povestea majordomului Stevens, care și-a dedicat viața întreagă stăpânului său, lordul Darlington. Obsedat de perfecțiunea serviciilor ale căror coordonator este, Stevens își ignoră propria viață, sacrificându-și fericirea personală, ce se putea împlini printr-o relație cu miss Kenton, colega sa. A ținut-o la distanță pe aceasta, deși se crease o anumită legătură între ei. Orbit de loialitatea sa față de lord, Stevens continuă să-l servească pe acesta în ciuda simpatiilor naziste care-l fac pe Darlington un trădător.
The Curious Case of Benjamin Button
“M-am nascut in conditii neobisnuite.” Așa începe “Strania poveste a lui Benjamin Button”, o adaptare după nuvela lui F. Scott Fitzgerald, din anii 1920, despre un om care s-a născut pe la 80 de ani și care în loc să îmbătrânească, întinerește: Un om ca oricare altul, care nu poate ține timpul în loc. Începând la New Orleans, la sfârșitul primului război mondial, în 1918, și până în pragul secolului 21, parcurgând un drum neobișnuit, ca orice viață de om, filmul relatează povestea unui om ieșit din comun, a oamenilor și locurilor pe care le descoperă de-a lungul acestui parcurs, a iubirilor și despărțirilor pe care le trăiește, a bucuriilor vieții și tristeții morții, și a lucrurilor ce dăinuie dincolo de timp.
Cel care danseaza cu lupii
Locotenentul John Dunbar (Kevin Costner) devine un adevărat erou după ce, în mod accidental, obține o victorie de proporții în timpul Războiului Civil. Acesta face o cerere de a fi trimis la frontiera de vest dar, ajungând acolo, își dă seama că avanpostul este abandonat. Nu după mult timp află că nu este totuși singur, întâlnind un trib indian cu ai cărui membri se împrietenește.În mijlocul tribului, transformat în a doua sa familie, devine ,,Cel care dansează cu lupii”. Războiul nu îi ocolește însă, iar în momentul în care trupele americane avansează spre ei, John se află în poziția ingrată de a decide între poporul său și cei printre care a trăit în ultima perioadă și care îl consideră acum unul de-al lor.
No Country for Old Men
Llewelyn Moss (Josh Brolin) descoperă o camionetă părăsită, înconjurată de câțiva soldați morți, dar în care (încă!) se mai află o cantitate apreciabilă de heroină și două milioane de dolari bani-gheață. Moss ia banii, și de aici se declanșează o reacție catastrofică în lanț, pe care legea – în persoana șerifului Bell (Tommy Lee Jones), un tip în vârstă, care nu mai are niciun fel de iluzii despre viață, nu o poate opri. Pe măsură ce Moss încearcă să scape de cei care-l urmăresc – apare aici un personaj misterios, un gangster care da cu banul când e vorba de viața sau moartea oamenilor (Javier Bardem).
Never let me go
Bazat pe apreciatul bestseller al lui Kazuo Ishiguro (The Remains of the Day), Never let me go este o remarcabilă poveste de dragoste, pierdere și adevăruri ascunse. În roman, el pune întrebarea fundamentală: Ce ne face umani? Acum, regizorul Mark Romanek, scenaristul Alex Garland și DNA Films aduc pe ecran povestea sfâșietoare și emoționantă a lui Ishiguro.
The Painted Veil
Londra, 1922. Dupa ce descopera ca-l inseala cu un alt barbat, sotul lui Kitty Fane (Naomi Watts), un cunoscut bacteriolog (Edward Norton), o duce intr-un indepartat teritoriu chinez, unde incearca sa combata devastatoarele efecte ale holerei. O calatorie initiatica in timpul careia tanara femeie va intelege adevaratul sens al vietii si al dragostei si va ajunge sa se descopere pe sine insasi.
The Perks of Being a Wallflower
The Perks of Being a Wallflower urmărește povestea unui adolescent din anii ’90 căruia îi este prezentată lumea sexului, a drogurilor și a relațiilor complicate de către prietenii săi, Sam (Emma Watson) și Patrick (Ezra Miller).
Ben-Hur
La inceputul secolului I, printul evreu Ben Hur traieste la Ierusalim. Vechiul sau prieten Messala soseste aici ca ofiter al legiunilor romane. La inceput, ambii sunt bucurosi de reintalnire, dar treptat diferentele de opinii politice ii separa. Messala, profitand ca, la festivitatea de sosire, are loc un incident nedorit, chiar in fata casei in care locuia Ben Hur, isi trimite prietenul la galere, iar pe mama si sora acestuia la inchisoare. Ben Hur jura sa se intoarca si sa se razbune. In istoria filmului, a ramas celebra ametitoarea cursa a carelor.
The Notebook
Allie Hamilton și Noah Calhoun s-au întâlnit într-o seară la carnaval și se îndrăgostesc. Părinții ei nu consimt legătura fiicei lor, deoarece familia lui Noah nu este suficient de bogată și cunoscută, și hotărăsc să se mute departe, cât mai departe de Noah. Allie a așteptat mult timp ca Noah să îi răspundă la scrisori, dar după mai mulți ani hotărăște să se logodească cu Lon, un chipeș soldat american. Măcinată încă de dragostea pe care o nutrește față de Noah, Allie decide să îi facă o vizită acestuia și constată că sentimentele lor sunt încă vii. Acum este momentul ca Allie să aleagă între Noah și proaspătul ei logodnic.
Walk the Line
În 1955, un tânăr slăbănog cu o chitară în mână și care se recomanda J.R.Cash intră în ceea ce va deveni ulterior celebrul Sun Studios din Memphis. Acest eveniment marca un moment crucial pentru cultura americană. Johnny Cash va influența definitiv muzica Statelor Unite, compozițiile sale originale oferind inspirație viitoarelor vedete rock, country, punk, folk și rap. Cu vocea sa profundă și sumbră ca noaptea, lovindu-și sec chitara, Cash a cântat despre iubire, viață și moarte, într-o manieră plină de disperare și pasiune, așa cum nu se mai auzise până atunci.
Gangs of New York
1846 – 1863. In cea mai violenta parte a lumii din acele timpuri, intr-un New York fara reguli si in care legile nu au nici o putere, se declanseaza o serie de revolte care ulterior aveau sa devina celebre in istoria Americii.
Ele isi au originea in conflictele dintre colonistii anglo-saxoni “bastinasi” si imigrantii irlandezi veniti in aceasta zona greu accesibila “lumii bune” new-yorkeze. Reintors de aici, Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio) vrea sa se razbune pe Bill Macelarul (Daniel Day-Lewis), ucigasul tatalui sau. Violenta, coruptie, mizerie, exploatare, vandalism, iata realitatile care guvernau, in secolul XIX, orasul devenit azi o metropola. Povestea nasterii orasului New York si istoria luptelor crancene intre bandele stradale fac subiectul acestei pelicule istorice. Filmul il urmareste pe Amsterdam Vallon in incercarea sa de a se razbuna pe omul care i-a ucis tatal, Bill Macelarul. Amsterdam Vallon se indragosteste de Jenny Everdeane, o hoata de buzunare.
There Will Be Blood
O poveste de proporții epice despre familie, credință, putere și petrol, There Will Be Blood este un film derulat la frontiera necruțătoare a Californiei de început de secol, în contextul boom-ului explorărilor petroliere. Povestea urmărește ascensiunea lui Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis), evoluând dintr-un miner amărât, care își crește singur fiul, într-un mare magnat al țițeiului. Când Plainview primește un pont misterios, conform căruia ar exista un orășel în Vest unde un întreg ocean de țiței țâșnește din pământ, își ia fiul pe nume H.W. (Dillon Freasier) și pleacă să își încerce norocul în prăfuitul orășel Little Boston. În acest loc dur, unde principala distracție este biserica înființată de charismaticul predicator Eli Sunday (Paul Dano), Plainview și H.W. dau lovitura cea mare. Dar în timp ce țițeiul îi îmbogățește pe toți, totul pare să se schimbe, iar conflictul capătă proporții și toate valorile umane – iubire, speranță, comunitate, convingere, ambiție și însăși legătura dintre un tată și fiul său – sunt puse în pericol de corupție, decepție și țițeiul care curge în valuri.
Requiem for a Dream
Sara (Ellen Burstyn) este o vaduva plinuta obsedata de o emisiune de televiziune, la care primeste o invitatie de participare. Sara e indragostita de televizor si de ciocolata, cele doua mari placeri ale vietii sale. Dar pentru a fi cat mai prezentabila in fata natiunii, ea incepe un drastic si periculos regim de slabire, bazat pe niste pastile care la inceput par inofensive. Fiul ei Harry (Jared Leto) si prietena lui, Marion (Jennifer Connelly), invata sa se cunoasca, cautand fiecare in celalalt sansa pentru evadarea din anii de izolare si suferinta. Dragostea lor formeaza o lume artificiala – se refugiaza, lasandu-se in voia sperantei si a unei fericiri depline. Dupa ce Harry si prietenul sau cel mai bun Tyrone (Marlon Wayans) devin traficanti de droguri, cei trei tineri se simt invincibili si incearca sa se convinga singuri ca pot renunta oricand la droguri si ca nu sunt cu adevarat dependenti. Dar cand omul lor de legatura este ucis iar Harry si Tyron raman fara marfa si fara bani, situatia lor incepe sa se inrautateasca rapid.
Gone Girl
Ben Affleck este Nick Dunne, soț fericit și împlinit. La cea de-a cincea aniversare a căsătoriei sale cu Amy (Rosamund Pike), viața sa ia o întorsătură tragică, căci Amy dispare fără urmă din locuința lor de pe râul Mississippi. Asaltat de presă, poliție și de către părinții lui Amy, Nick pare să afișeze un comportament ciudat, alimentat de minciuni și atitudini inadecvate. Acuzațiile se strâng împotriva lui Nick, iar aproape fiecare cuplu din oraș începe să se întrebe cât de bine își cunoaște partenerul sau partenera de viață. Ajutat doar de sora sa vitregă, Margo, Nick încearcă să își dovedească nevinovăția. Dar cum poate fi totuși explicată dispariția lui Amy?
The Book Thief
Ecranizarea unui roman de mare succes, The Book Thief spune povestea dătătoare de inspirație a unei fete pline de viață și curajoase, pe nume Liesel, care transformă viețile tuturor celor din jurul ei când este trimisă să locuiască la o familie adoptivă, în Germania celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru Liesel, puterea cuvintelor și a imaginației devine un mijloc de a evada din vâltoarea evenimentelor de care sunt înghițiți ea și toți oamenii pe care îi cunoaște și pe care îi iubește, ba chiar un mijloc de a găsi bucurie. Ea este inima și sufletul poveștii din The Book Thief.
Marele Gatsby
Mintea strălucită și plină de imaginație a scenaristului, producătorului și regizorului Baz Luhrmann a dat viață ecranizării romanului „Marele Gatsby”, scris de F. Scott Fitzgerald. În adaptarea sa regizorul îmbină vizualul, sunetul și povestea în 3D, oglindind epoca petrecerilor din perioada jazzului descrisă de Fitzgerald într-o manieră relevantă zilelor noastre. Leonardo DiCaprio joacă rolul lui Gatsby. Marele Gatsby urmărește povestea scriitorului în devenire Nick Carraway, care pleacă la New York în primăvara anului 1922, o epocă a decăderii valorilor, a jazzului, a regilor contrabandei și a înfloririi bursei. În căutarea visului american, Nick ajunge să locuiască vizavi de petrecărețul milionar misterios Jay Gatsby și dincolo de golf de verișoara lui, Daisy, și de soțul ei afemeiat, cu sânge albastru, Tom Buchanan. Nick intră în lumea celor bogați, a iluziilor, iubirilor și decepțiilor lor. Nick, ca un observator al lumii noi în care a pătruns, scrie o poveste despre dragostea neîmplinită, visuri nemuritoare și tragedie și pune o oglindă în fața lumii noastre moderne și a greutăților sale.
The Talented Mr. Ripley
Suntem in anii 50. Tom Ripley este un baiat sarac ce imprumuta o jacheta cu emblema universitatii Princeton, pentru a cânta la o petrecere selecta. El pretinde ca il cunoaste pe unul dintre bogatii studenti la Princeton, pe nume Dicki Greenleaf, un rebel ce traieste in Italia si refuza sa se intoarca acasa. Tatal lui este dispus sa ii ofere lui Tom 1,000 de dolari pentru a-i aduce fiul acasa. Iar Tom este mai mult decât dispus sa o faca.
Cel mai iubit dintre pământeni
Petrini, filozof de profesie, e ridicat de Securitate, din pasnicul sau camin, si supus anchetei, din cauza unei scrisori interceptate pe care unul dintre fostii sai colegi de faculatate o incheia cu un banc stupid, schimbat frecvent intre ei: “Astept ordonante”. Experienta de detinut in universul concentrationar si apoi intre zidurile la fel de inchise, ale “libertatii” ii largesc eroului orizontul filozofic.
Daca nu ar fi avut asa carti”mari” la baza, aceste filme nu cred ca ar fi fost asa “mari”. Sunt filme pe care le pot revedea de sute de ori ca nu te plictisesti,iar de carti ce sa mai zic?Cred ca le putem citi de 100 de ori si in final tot mai avme un semn de intrebare in minte.
…iar ați uitat de OUT OF AFRICA !??… Aș scoate 10 filme de-aici pentru Redford & Streep…:0((
Mai bun ca Zorba grecul eu nu stiu.
Robert Crichton – Secretul din Santa Vittoria
filmul cu Anthony Quinn
Sigur nu e după o carte, dar si ‘Falling in love’ cu Merryl Streep si DeNiro e foarte bun,vechi,dar bun. Doar ca recomandare 😊
In ceea ce privește trilogia “ Cel mai iubit din pământeni”, filmul este o mare dezamagire.