“Tot ce facem in viata facem sa fim iubiti, sa fim acceptati” Ce nu stiai despre cel mai cool regizor al momentului – Xavier Dolan
Written by Otrava, Posted in Film
La doar 27 de ani, Xavier Dolan a regizat deja șase lungmetraje, toate multi-premiate. “Voi face filme toată viața, agreat sau nu”, a afirmat Xavier Dolan, citând apoi din Anatole France: “Prefer nebunia pasiunilor cumințeniei indiferenței”.
Extrem de dezinvolt, jovial dar in acelasi timp extrem de sensibil, Dolan vorbeste despre faptul ca a fost extrem de violent in copilaria petrecuta in micul orasel Montmagny si despre influenta pe care au avut-o filmele si scrisul.
Dolan le face pe toate – este actor – a jucat in 3 filme ale sale si in alte 8 filme facute de alti regizori, etse producator, monteu si scenarist. De la debutul de la Cannes – la doar 19 ani- pana in prezent este nelipsit de la festivaluri. In 2010 cu “Les amours imaginaires” ajunge in sectiunea Un Certain Regard de la Cannes si primeşte premiul Regards Jeunes pentru ca in 2012, Dolan sa lovesca din nou – Suzanne Clément, primeste trofeul pentru interpretare din filmul “Laurence Anyways”. Un an mai tarziu, Dolan da lovitura la Venetia – castiga premiul criticii (FIPRESCI) pentru “Tom à la ferme”.
Nascut in 1989 la Montreal, Xavier Dolan este un răsfățat al Festivalului de Film de la Cannes: in 2014 a castigat premiul Juriului în pentru filmul Mommy – o dramă de familie, comentariu social și chiar comedie cu care Dolan a facut mare valva si care este cel mai clar semn al maturizării unuia dintre cei mai promițători regizori contemporani.
“La 27 nu se mai ascunde în spatele cadrelor frumoase și atent compuse și expune actorii și spectatorii deopotrivă unei lumi a resentimentelor, a frustrărilor și a lacrimilor care nu mai pot rezolva de mult nimic.” Dissolved Magazine despre Xavier Dolan. Citeste mai mult aici.
Copilul-minune al cinematografiei contemporane, Xavier Dolan a câștigat anul acesta Marele Premiu la Cannes și premiul Juriului Ecumenic cu Juste la fin du monde/ It’s Only the End of the World. Filmul urmărește vârtejul pe care-l produce într-o familie sosirea unui scriitor, după 12 ani de absență și cu un anunț definitiv: mai are foarte puțin de trăit.
În distribuție, staruri franceze: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux. „Este o evocare excelentă, halucinantă, stilizată a disfuncțiilor dintr-o familie”, scrie criticul Peter Bradshaw în The Guardian, continuând: „Să-l vezi, să-l asculți e ca și cum ai ține capul într-o boxă la un concert Motörhead”.
“Am o mare slabiciune pentru Marion Cotillard. I-aș propune să fie mama copiiilor mei dar soțul ei este unul dintre cei mai chipeși bărbați din lume“, a spus Dolan intr-un interviu in Vanity Far.
“Tot ce facem în viață facem să fim iubiți, să fim acceptați”, a declarat în lacrimi regizorul la primirea premiului. Al șaselea lungmetraj al lui Xavier Dolan, “Juste la fin du monde”, se inspiră dintr-o piesă a autorului francez Jean-Luc Lagarce, care a murit de sida în 1995. “Sper să nu îl fi dezamăgit acolo unde este”, a adăugat el, referindu-se la Lagarce.
Xavier Dolan a regizat videoclipul piesei Hello lui Adele care a facut peste 22 de milioane de vizualizări în doar 2 zile. A fost primul videoclip filmat cu o camera IMAX. Camerele IMAX sunt camere de filmat cu cea mai mare rezoluție din lume – captând imagini cu rezoluție de până la 18K sau aproximativ de 100 de ori rezoluția televiziunii HDTV de acasă.
6 filme regizate de Xavier Dolan pe care trebuie neaparat sa le vezi:
Hubert Minel, un adolescent de 17 ani, nu-și iubește mama. O judecă cu dispreț, nu vede decât puloverele ei demodate, kitsch-ul din casă și veșnicele firimituri de pîine de la colțurile gurii ei care nu mai tace. Sub suprafața acestor trăsături enervante, zac mecanismele cultivate de mama lui cu pasiune – manipularea și vina.
Hubert, confuz și sfîșiat de relația cu ea, tot mai obsedantă pe zi ce trece, rătăcește într-o adolescență care este în același timp tipică și atipică, îmbinînd descoperirea artistică, deschiderea către prietenie, ostracizarea și sexul. În tot acest timp, este consumat de disprețul nesfîrșit pentru femeia pe care pe vremuri o iubea.
Francis și Mary sunt prieteni foarte buni. Într-o noapte îl întâlnesc pe Nick, un tânăr din provincie care de-abia s-a stabilit în Montreal. Întâlnire după întâlnire, clipă după clipă, măcinați de anumite semne – unele reale, altele imaginare, Francis și Mary se cufundă tot mai adânc în fantastica lor obsesie.
Curând, se vor găsi pe buza unei prăpastii: un duel al iubirii le va amenința prietenia pe care odinioară o credeau indestructibilă.
Evenimentele au loc în anii ’90, când un bărbat încearcă să-și salveze relația cu logodnica lui după ce îi mărturisește visul său de a deveni femeie. Laurence Anyways este povestea unei iubiri sălbatice și neconvenționale.
Tom, un tânăr copywriter, ajunge la țară pentru o înmormântare. Este șocat să vadă că nimeni nu știe cine e și ce a însemnat pentru cel decedat, al cărui frate stabilește curând regulile unui joc bolnav.
Pentru a proteja bunul renume al familiei și mama îndurerată, Tom trebuie să se transforme într-un menținător al păcii în gospodăria al cărei trecut sumbru nu prevestește nimic bun pentru “călătoria” lui la fermă.
Mommy este drama unei femei văduve, mama unui adolescent în vârstă de 15 ani care suferă de sindromul ADHD.
Efortul disperat al mamei de a avea grijă de băiatul ei de una singură pare a primi un ajutor nesperat. Kyla, o misterioasă fată mutată recent pe strada lor, se oferă să dea o mână de ajutor și asta ar putea readuce un echilibru în viețile tuturor.
După 12 ani de absență, un scriitor se întoarce în orașul natal, plănuind să-și anunțe familia cu privire la moartea sa iminentă. Lucrurile nu decurg așa cum plănuiește – o serie de conflicte vechi ies la iveală, alimentate de singurătate și îndoieli, în timp ce toate încercările de empatizare sunt sabotate de incapacitatea oamenilor de a asculta și de a iubi.