“Tragedia e ca nu mai exista oameni, exista doar masinarii stranii care se ciocnesc unele de altele.”
Written by Otrava, Posted in Film
Exista un actor care niciodata nu face un rol identic. Cand il vezi pe afisul unui film nu ai cum sa nu mergi de curioazitate sa vezi despre ce este vorba. Filmul asta il astept de ceva vreme…si acum vine si in Romania – din 22 mai.
Pasolini, filmul biografic in regia lui Abel Ferrara (Bad Lieutenant, King of New York, The Funeral, The Addiction, Body Snatchers), cu Willem Dafoe (The Grand Budapest Hotel, Nymphomaniac, Platoon, The English Patient, American Psycho, Antichrist) in rolul lui Pier Paolo Pasolini, va intra in cinematografe de vinerea viitoare (22 mai). Distribuit de Independenta Film. Pasolini a fost selectat anul trecut in Competitia Festivalului International de Film de la Venetia. Durata: 86 min.
Pasolini, primul film al lui Abel Ferrara despre un personaj real
Regizorul Abel Ferrara spune ca nu s-a gandit sa faca filme despre personaje reale pana de curand. Intre 2007 (cand a regizat Go Go Tales, cu Willem Dafoe in rolul principal) si 2011 (cand a regizat 4:44 Last Days on Earth, tot cu Willem Dafoe), el a realizat o serie de filme hibrid, documentar-narative: Chelsea on the Rocks (2008), Napoli, Napoli, Napoli (2009) si Mulberry St. (2010). “Ideea de a face un film despre un personaj real s-a ivit pe cand lucram la aceste documentare si, ulterior, cand am continuat cu 4:44 Last Days on Earth, care trateaza ultimele zile din viata unui personaj, jucat tot de Willem Dafoe”, spune regizorul american.
In acelasi an, 2014, Abel Ferrara semneaza regia altei pelicule despre un caz real (doar ca, de data asta, numele sunt schimbate). Welcome to New York, cu Gerard Depardieu in rolul principal, este un film despre incidentul in care a fost implicat recent Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI.
Abel Ferrara s-a nascut in 1951 intr-un cartier italian din Bronx. A inceput sa se joace cu camera, un Super 8, inca din liceu, primele imagini fiind de pe strazile cartierului, in special in zonele periculoase. Debutul pe marele ecran l-a avut in 1979, la 28 de ani, cu The Driller Killer, personajul principal fiind un tanar pictor din New York care usor usor o ia razna, ajungand extrem de violent.
Willem Dafoe, unul din actorii favoriti ai lui Abel Ferrara
Willem Dafoe, actorul care-l interpreteaza pe Pasolini, spune ca s-a lucrat mult la crearea unui portret, pornind de la proiectele la care cineastul italian lucra in ultimele zile ale vietii (printre care si Salò).
“Am incercat sa ne imaginam starea sa de spirit din ultimele zile de viata”, spune actorul, ajuns la a patra colaborare cu regizorul Abel Ferrara. “Asadar, interpretarea nu a constat in faptul ca eu il voi imita pe cel care era Pasolini. Ci, mai degraba, am fost inregistrat in timp ce traiesc starile, gandesc ideile si realizez actiunile unui tip care se intampla sa fi fost Pier Paolo Pasolini. Pentru asta a trebuit sa ma debransez total de la presiunea de a reprezenta o personalitate mult iubita, aproape un sfant. E ca la Iisus: nu-l joc pe Iisus, il joc pe un Iisus. De fapt, nu l-am jucat pe Pasolini. Mai degraba am incercat sa fiu carnea lui, vocea lui, sa fiu prezent in ceea ce a insemnat ultima zi din viata lui.”
Pasolini, un film adresat tuturor, nu neaparat celor initiati
Scenaristul Maurizio Braucci povesteste ca filmul este rezultatul unui scenariu foarte elaborat. “Am incercat sa spunem o poveste despre ultimele zile ale unui mit al secolului XX – un personaj complex, o personalitate imensa – fara sa cadem insa in capcana de a face un film doar pentru nostalgici sau accesibil numai celor initiati”, spune scenaristul. “In timp ce tot rescriam scenariul, si eu si Abel ne-am propus ca filmul sa nu necesite vreo documentare speciala din partea publicului care intra in sala de cinema”.
In acelasi timp, autorii scenariului s-au documentat foarte precis. “Am reconstituit cele doua zile, ultimele din viata lui Pasolini (de la miezul noptii lui 31 octombrie pana pe 2 noiembrie) apeland la rudele si prietenii apropiati ai artistului italian. In special la verii sai, Grazielle Chiarcossi si Nico Naldini precum si la prietenul sau Ninetto Davoli. Am vorbit chiar si cu avocatii si judecatorii din diferitele sale procese sau care, de-a lungul timpului, au facut diferite investigatii referitoare la moartea sa violenta”, isi aminteste Maurizio Braucci.
Pasolini
In noaptea de 2 noiembrie 1975, Pier Paolo Pasolini a fost omorat intr-un cartier din Roma. Pasolini este un simbol al artei luptand impotriva puterii. Scrierile lui sunt scandaloase, filmele – cenzurate. Multi l-au iubit, la fel de multi l-au si urat. Ultima zi din viata artistul si-a petrecut-o impreuna cu mama sa, apoi cu cel mai drag prieten al sau. Pe seara a iesit cu masina sa Alfa Romeo in cautarea aventurii. Spre dimineata, Pasolini a fost gasit mort pe o plaja din Ostia, la periferia orasului. Crima nu a fost elucidata nici acum. In acest film, amestec de real si imaginar, Abel Ferrara reface ultima zi din viata celebrului cineast.
Mda așa este
Interesant cat de mult a reusit sa surprinda din trairile acestui controversat artist.