BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

22

May 2013

8

COMMENTS

trei povesti de dragoste si povestea noastra

Written by , Posted in Diverse

din aprilie 2011 imi tot fac curaj sa vorbesc cu tine…si vorba decalogului lui paler – “prima porunca: sa astepti oricat”…eu am asteptat fix doi ani. in aprlie 2013 aveam sa traiesc impreuna cu tine inceputul celei mai frumoase intamplari din viata mea. gandul ma duce la trei lucuri care mi-au placut extrem de mult. trei povesti de iubire una mai frumoasa ca alta.

1. un spectacol pe care l-am vazut la odeon in urma cu cativa ani. un spectacol lectura cu una dintre cele mai frumoase femei pe care le-am vazut in viata mea: Carole Bouquet. era vorba despre scrisorile de dragoste trimise de Antonin Artaud (poet, dramaturg, regizor de teatru, actor si artist plastic) iubitei sale Genica Atanasiu in anii 20. Genica Atanasiu (Ioana Athanasiu sau Eugenia Tanase) este o actrita de origine romana de care Antonin Artaud, pe atunci tanar actor, se indragosteste nebuneste. Suntem in 1921 si cei doi sunt colegi in trupa de teatru“L’Atelier”, a lui Charles Dullin.  In fiecare zi in care nu sunt impreuna, Artaud ii trimite poezii si scrisori pasionate :  « am gasit dragostea perfecta, celesta, pe care o visasem». In 1927, Genica joaca in piesa « La Coquille et le Clergyman », dupa un scenariu de Antonin Artaud. In lunile care urmeaza, dupa 5 ani de pasiune, cei doi se despart. Genica a fost fara indoiala cea mai mare iubire a lui Artaud, iar scrisorile pe care i le adreseaza reprezinta una dintre cele mai frumoase corespondente amoroase pe care ne-a fost dat s-o citim (Thierry Galibert).

“I have need of angels. Enough hell has swallowed me for too many years. But finally understand this–I have burned up one hundred thousand human lives already, from the strength of my pain.” ― Antonin ArtaudLettres à Génica Athanasiou

2. povestea de dragoste dintre Liviu Rebreanu si Fanny Rădulescu. este vorba cam despre aceeasi perioada. anii 20. cei doi s-au cunoscut la terasa Oteteleşanu unde obisnuia sa se intalneasca lumea boema. Emil Garleanu fiind cel care le-a facut cunostinta iar pe 19 ianuarie 1921 cei doi se casatoresc.

“Te iubesc pentru ca te iubesc si nimic mai mult; te iubesc numai pentru ca te iubesc; aci incepe iubirea. Iti multumesc din suflet pentru ca te iubesc. Acesta e cantecul iubirii. …Astazi insa stiu si inteleg ca iubirea este facuta pentru cei umili, ca cei mandri nu vor putea iubi niciodata… Cei mandri isi inchipuiesc ca nu au trebuinta de inima; ei nu vreau decat sa cucereasca, mereu sa biruiasca; ei cred, in sfarsit, ca si in iubire succesul e tot. Dorintele lor poate se vor implini, poftele lor poate vor fi multumite da… dar vai, iubirea n-au s-o cunoasca niciodata. …Trebuie sa traiesti mult, trebuie sa suferi mult, trebuie sa pricepi mult pentru ca inima ta sa fie in stare a primi iubirea. Cei ambitiosi, cei mandri, cei obraznici si nerecunoscatori nu pot sti ce e iubirea si, asa, cei mai multi dintre noi de-abia la varsta de cincizeci de ani incepem sa intelegem iubirea, atunci, deci, cand e prea tarziu…”

3. povestea de dragoste dintre Devendra Banhart si Ana Kras. fotografa Ana Kras este trimisa de publicatia la care lucra in Belgrad…tocmai in Los Angeles sa il fotografieze pentru un articol pe Benhart. dupa doar cinci minute…Benhart o cere de nevasta pe Kras. interviul de pe blogul ei este minunat.il puteti citi aici.

Because of the many choices no one ever like to answer this question, but which single living person do you think is currently your greatest inspiration? And why?

“It’s actually very easy to answer this question. I am very very much in love and my man is my giant inspiration. His name is Devendra Banhart. You might have heard his music, or saw his drawings. Everything he is and he does moves me so much and makes me so happy. So many talents in one person, I am still beautifully shocked. Since I met him, he made me grow each day so much.”

iti multumesc pentru tot ceea ce esti, pentru tot ceea ce faci, pentru ca iti iubesti parintii intr-un mod atat de frumos, iti multumesc pentru ca ma faci sa zambesc, iti multumesc pentru ca existi si pentru ca mi-ai facut loc in viata ta. D <3


8 Comments

  1. Ramona Runcan
  2. anonim
  3. anonim
    • admin
  4. Simona

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.