BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

20

November 2015

0

COMMENTS

“Un popor fara cultura e un popor usor de manipulat”

Written by , Posted in Film

Azi ma plimbam impreuna cu prietenul Baruc prin centrul vechi. Ruine, totul se inchide, totul e putrezit..cade pe tine. Din pacate trebuia sa exista o nenorocirea ca cea de la Colectiv sa vedem cam in ce stare suntem. Trebuie sa moara oameni ca sa iti dai seama ca in Romania poti sa mori pe strada in timp ce iti cade o caramida in cap de la un bloc neconsolidat. Am avut noroc toti cei care am baut in Expirat, Goblin, EL Comandante, B52, Suburbia, Fabrica. Am mai luat o viata ca la Mario. Astazi vorbim despre o treaba foarte serioasa. Pe langa toate dramele prin care trece tara asta…azi semnalez inca una. Se inchid cinematografele si teatrele. Avem nevoie de cultura ca de aer..intr-un sistem dat peste cap. Un sistem in care valorile adevarate sunt aruncate la cos si ni se prezinta valori din carton presat.

Asociatia Culturala Metropolis invita organizatii neguvernamentale cu activitate in domeniul cultural sa se alature solicitarii adresate administratiei locale si Ministerului Culturii de a lua in considerare nevoia urgenta

  1. de consolidare a cladirilor si salilor de cinematograf cu rism seismic ridicat si construirea unui complex cu cel putin trei sali de cinema de arta, in Bucuresti, pentru buna organizare viitoare a festivalurilor de film, si pentru distributia si programarea filmelor de arta, filmelor românesti si europene;
  2. de a le cosidera prioritate culturala.

Cetatenii care doresc sa se alature initiativei sunt invitati sa semneze o petitie online:

http://www.petitieonline.com/cinematografele_de_art_din_bucureti_prioritate_cultural

Initiativa a fost lansata in contextul promulgarii noii legi care prevede interzicerea desfasurarii de activitati in spatiile comerciale precum magazine, sali de spectacole si structuri turistice, in cladirile cu risc seismic ridicat, pâna la consolidarea cladirilor.

12027089_709464922419076_7355120600184925677_o

Sursa Foto: Asociatia OvidiuRo

Textul petitiei online este urmatorul:

“Cele mai importante cinematografe de arta din Bucuresti se vor inchide, ca urmare a noii legi care prevede interzicerea desfasurarii de activitati in spatiile comerciale precum magazine, sali de spectacole si structuri turistice, in cladirile cu risc seismic ridicat, pâna la consolidarea cladirilor. Aceasta lege vizeaza Cinema Pro, Cinema Studio, Cinema Patria, care sunt cele mai mari si moderne sali de cinema din capitala, spatii unde se desfasoara festivalurile de film si unde se programeaza filme românesti si europene. Solicitam consolidarea urgenta a acestor cladiri si construirea unui complex cu cel putin trei sali de cinema de arta, in Bucuresti, pentru buna organizare viitoare a festivalurilor de film, si pentru distributia si programarea filmelor de arta, filmelor românesti, europene. Un complex destinat festivalurilor si distributiei normale. Solicitam statului, administratiei locale si Ministerului Culturii sa considere aceasta nevoie urgenta ca prioritate culturala.

Aproape toate cinematografele din Bucuresti si din tara unde exista conditii optime de proiectie a filmelor se afla in mall-uri, iar acolo, filmele de arta care intra in reteaua de distributie nationala sunt programate la ore nepotrivite, pentru a lasa “prime time” blockbusterelor americane iar din acest motiv, in principal, aceste filme care ajung la Cannes, Berlin si la alte festivaluri importante, rezista foarte putin timp in multiplexurile localizate in mall-uri. De asemenea, acestea se afla departe de centrul Bucurestiului, iar oamenii cauta un anumit tip de produs in mall, spatiu dedicat cumparaturilor, si nu culturii.

Educatia cinematografica potrivita este extrem de importanta, atât pentru cei mici, cât si pentru adulti. In ultimii ani, s-au organizat festivaluri de film necesare si de succes si avem nevoie de spatii unde sa le putem organiza in continuare.

La Festivalul de Film pentru Copii KINOdiseea, au participat anul trecut 15 000 de persoane doar la Bucuresti, care au urmarit filme non-comerciale, educative, cu teme sociale, necesare pentru o alfabetizare si educatie media potrivita pentru publicul tânar. Este doar unul dintre festivalurile bucurestene care are nevoie sa existe in continuare, iar efortul de a organiza un festival este urias iar aceste sali mici care vor mai ramâne optime ca locatii de festival, cel putin pâna la o reexpertizare a lor, sunt neincapatoare pentru public.

Toate capitalele europene dispun de multiplexuri, de sali mici si cochete pentru filme de arta. Ne dorim ca Bucurestiul sa fie capitala europeana a culturii si suntem numeroase asociatii, institutii si centre culturale, care organizam evenimente de succes, pentru publicul cinefil si larg. Fara o infrastructura culturala adecvata, insa, aceasta miza nu va putea fi atinsa, iar efortul considerabil din ultimii ani, de a pozitiona Bucurestiul pe o harta a culturii si de a oferi publicului alternative culturale necesare, va fi fost in zadar. Nu exista un spatiu dedicat cinematografiei autohtone si europene, care sa intâmpine cererea mare, a unui oras cu peste 2 milioane de locuitori. Solicitam urgenta consolidare a salilor de cinematograf si construirea unui complex cu mai multe sali de cinema de arta. Acest nou complex este important de asemenea pentru premierele filmelor românesti si pentru distributia filmului autohton. O singura sala nu poate face fata conditiilor de distributie de astazi, din acest motiv este nevoie de minim 3 sali pentru a rentabiliza distributia de film de arta si a incuraja astfel industriile de film autohtona si europeana. Acest spatiu poate fi privit ca un centru cultural. “

Petitie este semnata si sustinuta pana acum de:

Festivalul International de Film pentru Copii KINOdiseea
One World Romania
Les Films de Cannes a Bucarest
Next International Film Festival
TIFF
Anim’est
Ada Solomon
Cristian Mungiu
Alecu Solomon
Tudor Giurgiu
Corneliu Porumboiu
Catalin Mitulescu
Anca Puiu
Daniel Mitulescu
Irina Margareta Nistor
Mihai Mitrica
Ligia Kesisian Mitulescu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.