BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

5

August 2020

2

COMMENTS

Un serial care te tine in fata televizorului pana la final

Written by , Posted in Film

Despre ambitie si aventura, despre ura, tradare, credinta si lipsa ei. Despre visatori sau luptatori, despre oameni cu toate calitatile si defectele lor, viziuni utopice ale acestei lumi versus traiul de zi cu zi al escrocilor care sunt mereu in garda pentru ca trebuie sa se lupte cu pericolele. Postarea de astazi este despre un episod din istorie transpus in prima faza in 14 iunie 2016 intr-un roman al scriitoarei americane Annie Proulx: Barkskins. Romanul spune povestea a doi imigranti din Noua Franta, René Sel și Charles Duquet, precum și a urmașilor lor. Se întinde pe peste 300 de ani și este martor la defrișarea Lumii Noi de la sosirea europenilor în era contemporană a încălzirii globale. Si acum intr-un serial de opt episoade oferit de National Geographic, care are premiera in data de 7 august, de la orele 22.00 si 23.00, având episoade consecutive timp de patru săptămâni.

Imi place stilul lui Annie Proulx asta dupa ce am citit ”The Shipping News” si apoi am vazut filmul cu Kevin Spacey, Judi Dench si Julianne Moore. Despre Annie Proulx a aflat apoi toata lumea dupa ce povestirea sa ”Brokeback Mountain”, publicată inițial în The New Yorker, a fost adaptată pentru filmul omonim câștigător de Oscar.

Barkskins este despre noi. Despre oameni in general. Despre comunitatile in care traim, despre viata noastra de zi cu zi, despre tensiuni, despre aliantele neasteptate pe care le facem, despre frustrari, despre lucruri nespuse dar care sunt pastrate in interiorul nostru si ne macina, despre vechi antagonisme care se acutizează și noi familii se formează pe fundalul aparent nesfârșitelor bogății naturale și pericole ascunse din noul continent american. Coliziunea dintre civilizație și comerț, ilustrată în Barkskins, este o temă atemporală, la fel cum sunt spiritul pentru aventură, uimirea față de natură și supraviețuirea celui mai puternic.

Hawahstha’ and HŠa’tatoyenhk follow the Iroquois through the woods. (National Geographic/Philippe Bosse)
Melissande (Tallulah Haddon) in the manor house. (National Geographic/Philippe Bosse)

Barkskins prezinta masacrul misterios al coloniștilor din sălbăticia vastă și necruțătoare a Noii Franțe a anilor 1690, incident care amenință să arunce întreaga regiune într-un război total. Toata lumea de vina pe englezi. Suspectii de serviciu 🙂 Compania Golfului Hudson și un grup de Kanien’kehá:ka (Iroquois), posibil în coaliție cu englezii pentru a-i alunga pe francezi din regiune.

Actiunea se petrece in actuala provincie canadiană Quebec si asa cum ziceam si la inceput – religia este unul dintre motivele pentru care se isca conflictele. Asta in momentul in care Biserica Catolică trimite preoți iezuiți să convertească populația indigenă. Franța își trimite propriii oameni să populeze aceste teritorii, împreună cu ”Filles du Roi” (Fiicele Regelui), femei tinere care să fie căsătorite cu acești bărbați, să formeze familiii și să ajute coloniile să prospere. Asta pana cand o mana de oameni nu vrea sa faca front comun cu restul.

Rene Sel (Christian Cooke) walks the docks upon entry to New France. (National Geographic/Peter H. Stranks)
Hamish Goames (Aneurin Barnard) and Yvon (Zahn McClarnon) arrive in New France. (National Geographic/Peter H. Stranks)
Trepagny (David Thewlis) taps Duquet (James Bloor) with his walking stick as Sel (Christian Cooke) looks on. (National Geographic/Peter H. Stranks)
Mathilde (Marcia Gay Harden) in Le Grand Inn. (National Geographic/Peter H. Stranks)

Primul episod prezinta momentul in care nava ajunge in Wobik cu servitori și Filles du Roi iar Trepagny merge în oraș pentru a-și lua în primire noii oameni. Melissande și Delphine sunt printre Filles du Roi pregătite să își înfrunte destinul de către Maica Sabrine. Între timp, Goames și Yvon, agenți ai companiei Hudson’s Bay, o chestionează pe hangița Mathilde cu privire la evenimentele legate de tragedia care avusese loc recent în comunitate. Episodul al doilea prezinta momentul in care Duquet, scăpat recent din servitute, este nevoit să supraviețuiască în pădurea vastă și sălbatică din New France. Goames îi încredințează lui Mathilde misiunea de a-i proteja pe supraviețuitorii masacrului de la râu. Mari apelează la ajutorul lui Sel pentru a descoperi secretul lui Trepagny. Gus îi cere fiului său să participe la un complot pentru a-și recupera poziția de la Cooke. Trepagny primește o scrisoare din Quebec care îi va schimba viața.

Ce mi-a placut tare la primele 2 episoade? Pe langa actiune, felul in care este filmat, imi place la nebunie de actorii din rolurile principale. David Thewlis – pe care il stiti cu siguranta din Marele Lebowski, Harry Potter, Teoria întregului, Băiatul în pijama vărgată sau Anomalisa – il joaca pe Claude Trepagny – un proprietar bogat cu viziuni mărețe pentru New France. Relațiile amoroase și convingerile religioase controversate ale lui Trepagny îi complică viața pe parcursul sezonului.

Rene Sel (Christian Cooke) and Mari (Kaniehtiio Horn) pause in the woods. (National Geographic/Peter H. Stranks)
Mathilde (Marcia Gay Harden) finds Renardette in the barn. (National Geographic/Philippe Bosse)
Yvon (Zahn McClarnon) brings Elisabeth to Wobik. (National Geographic/Philippe Bosse)

Si binenteles Marcia Gay Harden – vazuta deja in Misterele Fluviului si Razboi in sanul mafiei – care o interpreteaza pe Mathilde Geffard – hangiță și un pion important în jocul de putere din oraș. Știe secretele tuturor și ia sub protecția ei o fată misterioasă rămasă orfană în urma masacrului din comunitate. De asemenea trebuie sa il amintesc si pe Aneurin Barnard pe care il stiu din Dunkirk si The Goldfinch si care si aici face un rol foarte bun. Asa ca va recomand sa va uitati pe National Geographic, incepand cu 7 august, de la orele 22.00 si 23.00.


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.