BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

17

October 2018

3

COMMENTS

Un spital construit de Oameni Mari pentru cei mici.

Written by , Posted in Diverse

Am scris si o sa ma scriu despre nebunele astea doua care fac un spital. Azi am avut onoarea și șansa de a participa la punerea temeliei primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România – aflat in curtea Spitalului de Copii “Marie Curie” din București. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu sunt vinovate de asta. Vinovate ca intr-o țara in care statul sta degeaba ele vor sa miște lucrurile din loc și sa facă ceva pentru ca pruncii României sa primească o șansa la viata. Puteți sa contribuiți și voi la minunea asta. Detalii găsiți pe www.bursadefericire.roBursa de Fericire Daruieste Viata #NoiFacemUnSpital

Proiectul, demarat inițial pentru a oferi suport copiilor bolnavi de cancer, s-a extins cu un bloc operator nou și secții de anestezie și terapie intesivă, chirurgie și neurochirugie, fiind cel mai ambițios proiect din România ultimilor 30 de ani, realizat de societatea civilă, exclusiv din donații și sponsorizări. Un proiect unic în Europa!

În cadrul evenimentului, participanții au fost invitați să scrie mesaje adresate generațiilor viitoare, un gând despre ce înseamnă solidaritatea și mobilizarea unei întregi comunități pentru o cauză umanitară. Aceste mesaje au fost introduse, alături de alte peste 2000 de gânduri primite de la donatori, într-o capsulă metalică, ce a fost așezată la temelia Spitalului “Dăruiește Viață”.

Noi Facem Un Spital și vrem ca lumea întreagă să știe asta. Nu doar lumea de astăzi, ci și lumea de mâine. Trăim un moment de mare însemnătate: românii s-au unit pentru a construi ceea ce nu a reușit statul în ultimii 30 de ani, anume primul spital de oncologie pediatrică din țară, pentru a oferi o șansă la viață copiilor bolnavi de cancer. Prin Capsula Viitorului ne-am dorit să lăsăm mărturie generațiilor care vor veni, gândurile celor care s-au implicat în acest proiect, un adevărat spital al viitorului. Este, înainte de toate, o mărturie despre umanitate și despre puterea exemplului“, Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

În 2 ani de la lansarea campaniei, peste 200.000 de donatori și peste 1.500 de companii s-au alăturat demersului, contribuind cu 8 milioane de euro, cât era prevăzut bugetul proiectului inițial. „Proiectul s-a dovedit a fi într-o continuă adaptare la condițiile locale și contextuale. Astfel, datorită mobilizării fără precedent a societății civile, am extins proiectul de la 3 la 6 etaje, adăugând și un bloc operator modern cu 8 săli de operație, o secție de terapie intensivă, una de chirurgie și una de neurochirugie, departamente absolut necesare în tratamentul complex al copilului bolnav de cancer, ceea ce va reduce semnificativ șansele apariției și purtării infecțiilor intraspitalicești dintr-o clădire în alta. Odată cu extinderea proiectului, investiția necesară estimată s-a modificat și ea, de la 8 la 16 milioane de euro și, astfel, campania de strângere de fonduri continuă”, Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.

Alături de fondatoarele Asociației, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, la eveniment au participat Daniel Buzatu – managerul Spitalului “Marie Curie”, Radu Spătaru – directorul medical al spitalului, Cristian Scurtu – șef secție oncopediatrie, alături de peste o sută de susținători, printre care s-au numărat și personalițăți publice precum Gabriel Liiceanu, Marcel Iureș, Andreea Esca, Paula Herlo, Alex Dima, Marina Constantinescu, membrii trupei VAMA, reprezentanți ai companiilor susținătoare, precum și alte personalități culturale și sociale implicate în acest demers.

Acest proiect inițiat de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu de la Dăruiește Viață are următoarea semnificație: o societate arată că poate să facă ce nu reușește un stat care a abandonat-o.

Mi-am pus întrebarea câtă suferință poate prelua un om asupra lui? Ne este foarte frică să ne imaginăm durerea prin care trec alții. Ne este frică să ne imaginăm tot răul din lume. Nimeni, darămite un copil, n-ar trebui să treacă printr-o asemenea tragedie cum e cancerul. Am văzut copii bolnavi de cancer în spital și v-aș ruga să vă imaginați o suferință fără echivalent în lume. Vă imaginați un copil de câțiva ani, cu corpul garnisit de ace, cu trupul bandajat în urma unor operații teribile, vă imaginați cum arată chipurile lor palide, apatice, dar îngrozitor de înțelepte. La doar 5 ani au înțelepciunea unui om de 20 de ani, care își încurajează mamele copleșite de tragedie.

 

Prin acest spital putem să le asigurăm condiții decente de tratament și vindecare, ceea ce nu se întâmplă în prezent în România. Cu acești 4 euro/lună dați prin SMS (la 8864 cu mesajul SPITAL) se poate asigura vindecarea unui copil care trece prin acest coșmar. Mesajul meu pentru generațiile viitoare este următorul: Spitalul acesta s-a făcut grație celor care au avut în ei destulă omenie pentru a se apleca asupra celei mai teribile suferințe, suferința unui copil.Gabriel Liiceanu

Pentru a continua strângerea de fonduri necesare acestui proiect de proporții, Asociația Dăruiește Viață, alături de Ogilvy România, a lansat campania „Viața copiilor bolnavi de cancer atârnă de un fir de păr”, căreia i s-au alăturat unele dintre cele mai importante personalități publice din România, de la artiști, jurnaliști, oameni de televiziune și filozofi români. Apelul campaniei este către toți aceia care au disponibilitatea, prin donații pe termen lung, de a pune umărul la schimbarea acestei realități crunte, prin propriul lor exemplu de implicare.

În perioada 28 septembrie – 16 octombrie 2018, s-au strâns 280.000 euro de la donatori persoane fizice, prin donații online pe Bursa de Fericire și prin SMS la 8864 cu mesajul SPITAL (4 euro/lună). Campania continuă!

Până la 31 decembrie, companiile cu cifră de afaceri de peste 1 milion de euro pot alege să redirecționeze 20% din impozitul pe profit către Dăruiește Viață, completând contractul de sponsorizare online pe Bursa de Fericire – platforma de strângere de fonduri a Asociației Dăruiește Viață.

Stadiul proiectului poate fi urmărit constant pe pagina de facebook și pe site-ul Dăruiește Viață.


3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.