BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

2

October 2017

0

COMMENTS

Viata – mod de intrebuintare

Written by , Posted in Diverse

Timisoara incepe sa se obisniasca cu rolul asta de Capitala Europeana a Culturii 2021. Si usor, usor isi misca pasii spre treaba asta. In mai am fost la Gala Uniter si am vazut oameni foarte interesati de tot ceea ce inseamna fenomeniul teatral in Romania, acum a venit randul unui eveniment extraordinar: Art Encounters 2017.

Am plecat la Timisoara cu o tona de intrebari legate de eveniment, de spatiile in care o sa se desfasoare, de cum vad oamenii editia de anul asta, de cum o sa primeasca Timisoara acest eveniment. Imi place Timisoara, nu imi place ce s-a intamplat pana acum in Timisoara dar cred ca oamenii care vin cu bune intentii in orasul asta minunat pot schimba lucrurile in bine. Am aterizat vineri seara si am intrat direct in treaba.

IMG_7259IMG_7230IMG_7255IMG_7225

Art Encounters 2017. Viata – mod de intrebuintare

Cea de-a doua ediție Art Encounters are loc anul acesta în perioada 30 septembrie – 5 noiembrie 2017, la Timișoara și Arad / Art Encounters 2017 se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Concentrându-se pe arta românească, dar și pe o selecție extinsă de artiști internaționali, bienala va fi punctul de întâlnire cu publicul larg al artelor vizuale, timp de 5 săptămâni, în 13 spații expoziționale concomitent din Timișoara și Arad. Art Encounters 2017 reunește peste 300 de lucrări în expozițiile principale și cuprinde o serie de evenimente colaterale.

IMG_7179 IMG_7181 IMG_7182

Curatorii ediției sunt Ami Barak și Diana Marincu, care își propun să caute și să inventarieze porțiuni din realitatea cotidiană, urmărind modurile în care artiștii contemporani se confruntă cu realitatea zilnică, devenită din ce în ce mai instabilă. Precum în romanul lui George Perec, La vie mode d’emploi [Viața – mod de întrebuințare], expoziția centrală va prezenta fragmente, personaje și situații, povești de o zi și de o viață.

Printre cei 150 de artiști prezenți la Art Encounters 2017 se regăsesc: Anca Benera & Arnold Estefan, Irina Botea Bucan, Pavel Brăila, Camille Henrot, Mary Reid Kelley, David Maljković, Olivia Mihălțianu, Roman Ondak, Miklós Onucsan, Anri Sala, Mircea Suciu, Mona Vătămanu & Florin Tudor. Pentru toate detaliile, vă invităm pe  www.artencounters.ro. Alături de artiști români, vor expune artiști internaționali de renume. Ediția din acest an se remarcă și printr-un număr ridicat de artiști tineri.

Din 3 și până în 31 octombrie, timp de patru săptămâni, orașul se va transforma într-o veritabilă galerie ce va reuni diferite locații pentru a experimenta arta contemporană. Evenimentul este inedit pentru Timișoara, atât prin componenta expozițională, continuând astfel o tradiție ce-și are rădăcinile la începutul anilor ’90, cât și prin cea educațională, prin care se va facilita înțelegerea artei contemporane de către publicul larg”, declară Ovidiu Șandor, inițiatorul proiectului.

IMG_7184 IMG_7188IMG_7190 IMG_7191 IMG_7194 IMG_7197

Art Encounters se desfășoara în mai multe spații din Timișoara și Arad, conectând cele două orașe, dar și cartiere sau comunități diferite pe traseul parcurs. Expoziția centrală, Viața – mod de întrebuințare, va avea loc în cinci spații: Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de artă Arad, Halele Timco, dar și două locuri noi pe harta bienalei: Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” – fostul depou RATT de pe bulevardul Take Ionescu – și Casa ISHO, aflată în proximitate. Un eveniment temporar va avea loc la Uzina de apă Urseni. Alături de aceste spații, expozițiile invitate, proiectele galeriilor partenere, proiecțiile și atelierele cu artiștii se vor desfășura la Casa Artelor, Cantina de la Colegiul Tehnic Ion Mincu, CALINA Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Jecza, Fundația Triade, Fabrica de Țigări, Bastionul Maria Theresia, Galeria Calpe, AMBASADA, Librăria La Două Bufnițe, Cinema Arta Arad.

Despre curatorii bienalei:

Ami Barak este curator independent; trăiește la Paris. Printre proiectele sale recente se numără: Performing History, Pavilionul României la cea de-a 54-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția (2011), I am also… Douglas Gordon, Muzeul de Artă Tel Aviv (2013), Off to a flying start, Nuit blanche Toronto (2013), Stuttering – Melik Ohanian Crac, Sete (2014), Taryn Simon, Rear views, star forming nebula and foreign propaganda bureau, Jeu de Paume Paris (2015), Le Salon de Montrouge, (2016 si 2017), Julião Sarmento The Real thing, Fundația Gulbenkian Paris (2016), Peter Kogler, Next ING Art Center Bruxelles (2016). Este curator invitat al Bienalei dedicate imaginii contemporane, Momenta Montreal, ediția 2017.

Ami Barak a fost președinte al IKT – Asociația Internațională a Curatorilor de Artă Contemporană între 2003 si 2005.

IMG_7189 (1)

Diana Marincu este curator și critic de artă; trăiește la Cluj și București. Cele mai recente expoziții ale sale includ: M (Teodor Graur și Cristian Rusu), Plan B Cluj (2016); proiectul curatorial în șase capitole Punctul alb și cubul negru (împreună cu Anca Verona Mihuleț), Muzeul Național de Artă Contemporană din București (2015–2017); Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate, unul dintre cele două proiecte naționale reprezentând România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de artă de la Veneția, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia (2015).

IMG_7240

Despre organizator:

Fundaţia Art Encounters este o instituţie culturală independentă, înfiinţată în 2015. Proiectele fundaţiei au în prim-plan susţinerea artei contemporane din România și consolidarea scenei de artă la nivel naţional și internaţional. Printre obiectivele sale se numără: promovarea producţiei artistice contemporane, încurajarea diverselor practici artistice participative, dezvoltarea de noi forme de expresie artistică, organizarea de expoziţii, derularea de programe educaționale, publicarea de cărţi și albume de artă contemporană.

Art Encounters 2017 se află la confluența dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană, aducând laolaltă expoziții, evenimente de tip performance și proiecții de film, dezbateri și conferințe.

IMG_7241

Alături de aceste formate de expunere, în acest an, bienala marchează un moment în care scena artei independente din România va fi reprezentată în cadrul evenimentului prin participarea unor organizații sau spații independente cu un rol esențial în construirea modelelor de lucru relevante pentru contextul artistic local.

Art Encounters este un eveniment de referință, atât pentru cele două orașe implicate în organizarea lui, cât și pentru toți iubitorii de artă contemporană din România. Bienala din acest an va continua în mod firesc programele educaționale de succes ale ediției anterioare și va completa gama de cursuri adresate școlarilor și liceenilor printr-un proiect de dezvoltare a publicului adult și un program dedicat jurnalismului cultural.

IMG_7237 IMG_7238 IMG_7239IMG_7198 IMG_7199

Ce mi-a placut cel mai tare la Art Encounters 2017. Viata – mod de intrebuintare

Pusha Petrov observă intimitatea oamenilor concentrându-se pe detaliile vieții cotidiene care explică atitudini specifice și păstrează singularitatea fiecăruia. Prin fotografiile obiectelor sau ale spațiilor locuite pe care le concepe, artista etalează simbolic mediul oamenilor de rând, oferind lecturi sociologice și estetice ale stilurilor de viață.

Prin seria Marsupium à main / Marsupiu de mână, ea dezvăluie o parte din secretele ascunse în gențile femeilor. Poșetele pe jumătate deschise, așezate pe jos, de obicei pe o suprafață albă, sunt fotografiate de sus permițându-le spectatorilor să arunce o privire înăuntrul acestor obiecte misterioase. Rezultatul este o reprezentare erotică a organelor genitale feminine care comunică diferite atitudini ale personalității acestora, lăsând multe alte aspecte pe seama imaginației privitorilor.

IMG_7217 IMG_7219

István Csákány (n. 1978) creează obiecte sculpturale și instalații de mari dimensiuni. E preocupat de sfârșiturile modernității, de monumentalitate, de memoria colectivă, de muncă, atât cea industrială, cât și cea a artistului. Creează adesea scenarii complexe, stranii, diorame în care obiectele găsite și propriile sale lucrări capătă noi identități în cadrul unor viziuni șocante despre prezent. A studiat la Academia de Artă din Budapesta.

IMG_7244

Lea Rasovszky (n. 1986) a absolvit în 2008 Universitatea de Arte din București, secția Foto-Video, iar în 2010 masteratul aceluiași departament. Proiectele sale problematizează clișeele de gândire și valorile societății actuale, față de care se plasează permanent critic. Totul este filtrat printr-un stil de desen ironic și brut, deseori combinat cu instalații imersive care implică privitorul pentru completarea contextului.

Lea Rasovszky este interesată de subiectele aflate la marginea „culturii”, în nișele descrise de kitsch, desene animate, manele, culturism și alte povești sau „periferii psihologice”, nu doar sociale. Lucrările ei sunt, de cele mai multe ori, portrete în mișcare ale unor oameni, situații și emoții pe care le tratează cu un umor suav, dulce-amar. Soft War este o lucrare nouă care apropie în mod paradoxal frica războiului de gustul gumei Turbo, agresivitatea tancului de moliciunea unei jucării de pluș și tensiunea conflictului de floarea de cireș. Aceste contradicții generează un tanc militar roz și moale, prezent aici pentru a ne aminti cât de disproporționată este violența umană zilnică și cât de ușor se poate activa, dar și dezactiva.

IMG_7222

Balamuc/ loc de joacă ş-altele este o platformă de cercetare grafică a artiştilor Livia Coloji, Ana Kun şi Răzvan Cornici,  un spaţiu populat cu idei, fiinţe şi desene fabuloase. Un laborator de experiment şi comunicare desenată, de la ilustraţia clasică la comics, facebook, performance sau home hospitality. Balamuc a început în 2013 ca atelier al artiştilor Livia Coloji, Răzvan Cornici şi Ana Kun. Deşi este în principal un loc de lucru, din când în când Balamuc susţine ateliere de fanzine şi alte activităţi legate de ilustraţie şi artă lowbrow Norma/un desen pe zi, scoate radical din Pi este un proiect în derulare al celor 3 artiști, început în 1 ianuarie 2014, şi constă în postarea zilnică a unui desen pe pagina de facebook a atelierului.

Piața Libertății, Strada 9 Mai 1, etajul 2, ap.6

IMG_7176IMG_7248 IMG_7250 IMG_7251IMG_7257

Vreau sa le multumesc oamenilor de acolo care m-au plimbat dintr-un loc in altul, au fost dispusi sa isi faca programul dupa mine si m-au facut sa ma simt ca la mine acasa. Vreau sa ii multumesc domnului Ovidiu Sandor pentru prezentarea lucrarilor de la Muzeul de Arta Timisoara, vreau sa le multumesc unor oameni care au fost senzationali si cu care m-am simtit foarte bine Andreea, Alisa, Dana si Silviu sunteti niste oameni extraordinari. Plus baietii de la Street Food – Cristi, Alina, FOA, Daniel 🙂

P.S. Dupa ce vedeti tot ce era de vazut la Art Encounters 2017 si vi se face foame…sa mergeti la omul meu Stefan la Restaurant Caruso Timisoara. Am mancat sambata seara impreuna cu Codin un bouillabaisse ca in Boulogne-sur-Mer. Asa ca de acum inainte de fiecare data cand vin la Timisoara o sa trec pe acolo 🙂

IMG_7246IMG_7169 IMG_7235IMG_7227


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.