BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

8

February 2018

0

COMMENTS

“Viata trebuie traita intr-un mod cu totul si cu totul special si asta o putem face doar recunoscand defectele, fricile si temerile pe care le avem.” Interviu cu Ivana Chubbuck

Written by , Posted in Film

Pasionati de film, oameni care au visat toata viata la o cariera in actorie sau oameni care pur si simplu vor sa aiba succes in cariera ta de business. Pentru ei este postarea de astazi. Pentru oamenii astia am o veste foarte buna. Ivana Chubbuck, creatoarea tehnicii inovative si larg raspandite “Chubbuck Technique”, parintele unor nume grele de la Hollywood precum Halle Berry,  James Franco, Brad Pitt, Jake Gyllenhaal, Terence Howard,  Charlize Theron, Jon Voight, Jim Carrey, Eva Mendes, Jessica Biel, Beyonce, Gerard Butler isi deschide usile noii scoli de actorie in luna martie.

Cartea ei, “The Power of the Actor”, a fost tradusă în peste douăzeci de țări și a avut numeroase apariții în publicații internaționale precum The New York Times, People, USA Today, Vogue, GQ, Vanity Fair, The London Times, The London Guardian, Sydney Sunday Telegraph, Russian Hollywood Reporter, European L’Officiel, New York Post, Parade and German’s Die Welt, Zeit, din țări ca Marea Britanie, Canada, Italia, Germania, Australia, Japonia, Franța, Israel, Danemarca, Olanda, Mexico, Chile, Turcia, Polonia, Philippines, Rusia, Grecia și Spania.

“M-am dus, în sfârșit, la un curs de actorie din Los Angeles și am întâlnit această profesoară minunată, Ivana Chubbuck. Ivana m-a învățat cum să-mi iau  emoțiile și tot ce s-a întâmplat în viața mea și să folosesc pentru a fi un actor eficient. Mizele trebuie să fie ridicate – așa că a fost un loc interesant pentru mine să rămân demnă deși am trecut prin multe încercări.” – Charlize Theron

“Ivana Chubbuck este cel mai bun profesor  al secolului douăzeci și unu. Cunoașterea ei profundă despre fiinta umană cât și capacitatea de a transmite priceperea ei studenților săi sunt remarcabile. Metodele inovatoare de predare ale Ivanei completează și rivalizează cu cele ale marilor profesori de actorie din trecut. Filozofia ei transcende ceea ce cunoșteam odinioară despre artă și forțează actorii să descopere modalități autentice de a aduce complexitate pe ecran cât și pe scenă. Sub tutela lui Ivana, cursul carierei mele cât și profunzimea muncii depuse s-au schimbat dramatic. ” – Halle Berry

Ceea ce faci este cu adevărat fascinant și cu toții am vrea să știm cum ai reușit să pregătești unele dintre cele mai mari nume din lumea actoriei? Cum ai devenit profesor de actorie pentru toate aceste nume mari?

Întâi de toate, foarte mulți dintre cei cu care am lucrat și sunt nume mari în acest moment, erau necunoscuți la început, erau oameni care locuiau în propriile mașini sau împărțeau un apartament de o cameră cu alți șapte actori aflați în situația lor; aveau chiar două sau trei joburi. Brad Pitt, de exemplu, avea trei joburi îngrozitoare pentru a-și permite orele de actorie și viata de zi cu zi. De exemplu, a îmbrăcat acel costum de ‘pui’ ca promoter în fața unui restaurant tematic; în plus vindea țigări sau alte articole. Prin urmare, foarte multe nume care acum sunt faimose nu aveau nimic și cu toate astea au fost dispuse să renunțe la un stil de viață confortabil și și-au dorit să exploreze măreția în absolut tot ceea ce făceau, să învețe enorm pentru ceea ce și-au dorit.

Niciunul dintre cei cu care am lucrat nu și-a dorit să ajungă faimos, pentru că oamenii care își doresc faimă nu vor ajunge niciodată faimoși. Practic, trebuie să fii mândru de munca pe care o faci și aici intervin studiile. Trebuie să studiezi foarte mult pentru a fi măreț și fiecare dintre noi trebuie să știe că succesul vine ca o confirmare a muncii bine făcute. Cu cât studiezi și muncești mai mult, cu atât mai de succes vei deveni. Fac munca asta de 36 de ani și nu m-am gândit vreodată la bani și faimă și am ajutat atâția actori să ajungă celebri începând de la zero, la modul cel mai serios. Dar au fost oameni care au muncit foarte mult și au fost foarte tenace și concentrați pe ceea ce și-au dorit să facă. E intr-adevăr minunat sa vezi cum ajung oamenii de la nimic sa aibă totul. Educația și studiul continuu sunt cheia succesului pentru fiecare dintre noi. 

Care consideri ca este principala sarcina a unui începător în ale actoriei?

Aș spune că fiecare dintre noi trebuie să înceapă dintr-un punct, într-un anume loc. Sfatul meu este să nu considerați că sunteți începători, ci să considerați că este chiar prima zi din restul vieții voastre. Am întâlnit foarte mulți oameni care poate nu erau foarte talentați, dar aveau disciplina muncii și erau dispuși să-și asume riscuri în alegerile pe care le-au făcut. Aceștia devin fără îndoială de succes, în comparație cu cei care mizează doar pe talentul lor înnăscut, care nu studiază și care nu-și asumă riscuri. Cei mai mulți oameni faimoși pe care i-am văzut și i-am întâlnit sunt aceia care lucrează foarte mult și își asumă riscuri în toate deciziile pe care le iau și care, în plus, își asumă alegeri curajoase odată ce traversează frontierele actului artistic.

În afară de talent, ce alte calități ar putea recomanda pe cineva pentru a deveni un actor de succes?

Așa cum spuneam și la întrebarea precedentă, talentul nu este o componentă decisivă în parcursul unui actor. Este vorba de foarte, foarte multă muncă – despre etica muncii – și asta înseamnă mult studiu. Le spun mereu celor cu care lucrez că pentru fiecare scenă pe care o au de pregătit la studioul meu din Los Angeles au nevoie de 6 până la 8 ore pe săptămână, iar Charlize Theron, de exemplu, nu numai că lucra 3-4 ore pe zi dar avea și filmări la alte proiecte și muncea la alte joburi pe care le avea în pararel.

Alături de Halle Berry, pentru rolul din Monster’s Ball, am lucrat 2-3 ore pe zi, timp de trei săptămâni și după cum știți, a câștigat Oscarul. Așa cum spuneam este vorba de foarte multă muncă, de foarte multe ore de studiu să ajungi până în punctul în care să descoperi cine ești cu adevărat. Cei mai buni actori sunt întotdeauna oamenii care se cunosc pe ei înșiși și care sunt oameni curajoși. Toți actorii cu care am lucrat și încă lucrez sunt persoane curajoase care cred foarte mult în ceea ce fac și sunt foarte implicate în această industrie a filmului – o industrie în care de foarte multe ori ești refuzat și în care este foarte greu să reușești. Studiul intens te face să nu crezi în rezultate mediocre, ci să oferi tot ce ai mai bun din tine.

Profilul participantului la aceste cursuri trebuie sa fie cel al unuia de actor sau tehnica  Chubbuck se pretează tuturor celor care caută succes în carieră?

Tehnica mea este bazată pe felul în care personajul din fiecare scenariu își folosește propria durere, traumă, nesiguranțele pe care le are în viață, cât și fricile drept combustibil pentru a atinge oricare din obiectivele pe care le are în viața reală sau pe scenă. În concluzie, înseamnă că noi ne folosim toată această durere, ori frică, sau nesiguranța ca abilități pentru a ne autodepăși și câștiga tot ce ne dorim din scena. Este chiar un mod foarte bun de a folosi metoda și în viața reală, nu doar în rolul unor personaje. Chiar și viața trebuie trăită într-un mod cu totul și cu totul special și asta o putem face doar recunoscând defectele, fricile și temerile pe care le avem. În plus, mereu trebuie să ne autodepășim pentru a avea succes în carieră și în orice domeniul in care dorim să excelăm. Chiar și în dragoste! Oamenii dinamici, care își folosesc toate aceste temeri pentru a le depăși și a crește sunt cei care vor avea succes și se vor baza pe dinamică în orice călătorie a vieții.

Unii oameni cred că după anii din școala de teatru ai terminat de studiat, în timp ce la Hollywood este doar începutul. De cât de mult efort ai nevoie pentru a deveni un actor de succes?

Cu riscul de a mă repeta – dar mereu am să spun același lucru – studiu, studiu, studiu si foarte multă muncă… acestea sunt secretele pe baza carora oricare dintre noi poate avea parte de success. Tehnica mea s-a dovedit a fi de mare succes pentru actorii de pretutindeni, de altfel, actori nominalizați și căștigători de Oscar, Emmy, Tony, sau premii în țara lor în lumea filmului sau a teatrului. Am școli în toată lumea și vă spun cu toată dragostea că abia aștept să-i întâlnesc pe noii mei prieteni din România. Sunt sigură că mulți dintre voi veti prospera în domeniile voastre de activitate nu numai în România, ci peste tot in lume. Abia astept să lucrez cu participanții la curs în România și să contribui la a-i ajuta să atingă succesul în absolut oricare ar fi proiectul lor.

Ce anume îți întreține pasiunea pentru ceea ce faci?

Lucrez cu mari actori, producători și scenariști pentru fiecare proiect și fiecare personaj. Ador faptul că întâlnesc atâția oameni atât de diferiți și lucrez cu ei din momentul în care primesc scenariul și până la descoperirea și cunoașterea personajului. Întotdeauna lucrurile se schimbă, totul e atât de diferit, oamenii sunt unici, speciali. Oamenii cu care lucrez sunt o resursă inepuizabilă pentru mine, mă ajută să mă descopăr și îmi dau forță să-i fac să-și rezolve de fapt problemele pe care le au în scenariu, dar și în viața reală. Nu ai cum sa nu fii recunoscător atunci când tu esti persoana care le dă putere și curaj să meargă mai departe pe scenă în recunoașterea personajului sau în viața de zi cu zi.

David Lipper, partenerul tău de peste douăzeci de ani, vine la București pentru a preda tehnica Chubbuck. Chiar acum, filmeaza cu Nicole Kidman pentru ultimul ei film de la Hollywood. Ne puteți spune mai multe detalii despre el pentru toți cei care vor participa la cursurile de actorie?

Întâi de toate, el a mai fost in România și foarte mulți dintre studenții lui au avut parte de succes ca actori și au primit foarte multe roluri chiar în filme făcute aici, în Hollywood – în filme sau seriale mari, de succes. David a dovedit nu doar că e un profesor foarte bun care înțelege și predă această metodă, dar și faptul că persoanele care iau fost studenți au obținut roluri importante în filmele americane. Ar trebui să vă simțiți norocoși că-l aveți pe David în România, cu atât mai mult cu cât vă poate împărtăși din experiențele lui ca actor. Este un om deosebit care vă va ajuta să înțelegeți și să descoperiți “Chubbuck Technique”, cu atât mai mult cu cât această tehnică lucrează foarte mult cu partea psihologică a fiecăruia dintre noi, cât și cu ființa noastră umană pe care trebuie să o transpunem în personajul din fiecare scenariu. David Lipper știe foarte bine cum să lucreze cu oamenii și faptul că a jucat în filme alaturi de actori precum Nicole Kidman ar trebui să vă facă să vă simțiți norocoși că aveți o astfel de oportunitate.

Există vreo diferență între Ivana ca profesoara și Ivana ca persoană?

Pot spune despre mine că sunt o persoană autentică. Bună, rea sau indiferentă sunt o femeie autentică și cu picioarele bine infipte în pământ. Sunt autentică și cu studenții și actorii cu care lucrez, dar și în viața de zi cu zi. Cred foarte mult că defectele și imperfecțiunile mă fac ceea ce sunt azi, iar oamenii cu care intru în contact simt asta și le crește stima de sine și renuntă într-un fel la a mai avea atitudinea de victimă. De fapt despre asta este vorba: a renunța la a mai fi o victimă. Dacă aș deveni o altă persoană atunci când predau și lucrez cu actorii mei, în mod cert mi-aș pierde autenticitatea și nu aș mai crede cu aceeași tărie în ceea ce fac. Mi-a plăcut mereu să văd lucrurile asa cum sunt ele de fapt și să învăț cum sa folosesc ceea ce am învățat pentru a evolua și a deveni un om mai bun.

Spuneți mereu că atunci când elevii învață și dvs. învățați în același timp. Ne puteți da detalii la ce anume vă referiți?

Fiecare scenariu și fiecare conversație sunt unice atunci când am de-a face cu studenții mei, producători sau scenariști, sportivi sau cântăreți care își doresc o carieră în actorie sau succes în domeniile în care își desfășoară activitatea. Încerc împreună cu studenții mei să găsim o corelație între experiențele personale ale fiecăruia cu povestea personajului din scenariu. E o călătorie în care personajele au o istorie, chiar o revelație – trebuie să înțelegi comportamentul personajului și să nu-l judeci sub nicio formă. Este foarte important să nu judecăm arta și să încercăm să întelegem personajul pe care îl interpretăm. Mă mir de cât de mult cresc și învăț cu fiecare seminar pe care îl susțin peste tot în lume. Spun mereu că dacă un profesor se oprește din învățat atunci ar trebui să se oprească din a preda studenților. Cred cu tărie că aceasta e rețeta dezvoltării, explorării și creșterii fiecăruia dintre noi, iar eu asta încerc să fac la cursurile și pregătirile cu actorii mei. Sunt convinsă că drumul meu înseamnă să contribui cu ceva în mediul în care ma desfășor prin intermediul artei.

Pentru toți cei interesați de participarea în cadrul acestui program, mai jos sunt detaliile de contact ale organizatorilor – Magnolia Acting Studio: alin@magnoliastudio.ro  telefon 0745.53.19.33 www.facebook.com/magnoliaactingstudio.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.