BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

28

May 2014

2

COMMENTS

Wałęsa

Written by , Posted in Film

Saptamana asta pe blog vorbim despre Polonia. Dupa interviul cu Dorota Maslowska, autoarea romanului “Alba ca Zapada și rosu bolsevic”, astazi vorbim despre film. Un film…polonez. Logic. Va astept joi seara la cinema Studio.

Doamna Danuta Wałęsa, sotia fostului lider al Solidaritatii Lech Wałęsa, va deschide joi seara, de la ora 20, la Cinema Studio, avanpremiera de gala in Romania a filmului biografic Wałęsa, in regia lui Andrzej Wajda.

Wałęsa (titlul original Wałęsa: Man of Hope) reface traseul celebrului activist polonez, ulterior laureat al premiului Nobel pentru pace si presedinte al Poloniei, incepand cu postura de electrician pe santierul naval din Gdańsk in anii protestelor impotriva regimului comunist si pana la infiintarea primei miscari sindicale independente din Europa de Est, Solidaritatea (“Solidarność”).

Walesa 04_web

Ca de obicei, in spatele unui barbat puternic se dovedeste a fi o femeie si mai puternica. In cazul lui Wałęsa este vorba de sotia sa. Fulminanta cariera politica a lui Lech Wałęsa se intrepatrunde, in filmul lui Andrzej Wajda, cu viata de familie. Relatia cu sotia sa, Danuta (interpretata de Agnieszka Grochowska), casa plina de copii, precum si problemele zilnice de familie sunt pentru viitorul presedinte al Poloniei la fel de importante ca si politica.

Walesa 01_web

Danuta Wałęsa este autoarea cartii autobiografice “Visuri si taine”, bestseller in 2011 la categoria “literatura faptului real”. Doamna Wałęsa va fi prezenta in aceasta perioada la Targul de carte Bookfest 2014, acolo unde editura Curtea Veche Publishing va lansa volumul autobiografic Visuri si taine. La Bookfest, domnul Emil Hurezeanu va intra intr-un dialog cu autoarea, alaturi de Piotr Adamowicz, jurnalistul care a elaborat cartea doamnei Wałęsa, el insusi fost activist al miscarii Solidaritatea din Gdańsk-ul anilor ‘80.

“O serie de membri ai sindicatului, consilieri, politicieni, jurnalisti si fel si fel de oameni intrau si ieseau din apartamentul nostru de dimineata si pana noaptea tarziu”, scrie Danuta Wałęsa in cartea sa. “Era un haos total, nu casa de oameni. Iar eu eram mama, invatatoare, bucatareasa, femeie de serviciu, asistenta medicala… nu mai aveam timp de nimic altceva”. Autoarea cartii povesteste despre cum a luat sotul ei, Lech Wałęsa majoritatea deciziilor importante, inclusiv candidatura la presedintie in 1999, fara a tine seama si de dorintele ei. La momentul scrierii volumului, anii 2010-2011, Danuta Wałęsa declara ca ea si Lech Wałęsa duc deja vieti separate.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a editii a Salonului International de Carte va fi Polonia. Pentru Bookfest 2014, Institutul Polonez a pregatit o serie de evenimente care promoveaza literatura poloneza, sub sloganul “Quo vadis Polonia? Spre urmatorul Nobel”.

Walesa 03_web

Danuta Wałęsa intrerupe tacerea!

S-a nascut pe 25 februarie 1949, iar numele de dinainte de casatorie era Mirosława Danuta Gołoś. A lucrat intr-o florarie din satul Mazovia, Polonia. Numele de Danuta (in loc de Mirosława) l-a folosit abia dupa ce s-a casatorit cu Lech Wałęsa, a fost dorinta lui.

Avea nouasprezece ani cand a plecat din satul natal din Mazovia, pentru a veni la Gdańsk. Doi ani mai tarziu, a devenit sotia lui Lech Wałęsa.A nascut opt copii a caror fotografie apare si pe coperta cartii autobiografice “Visuri si taine”.

Walesa_afis

In perioada in care sotul ei a fost, in repetate randuri, trimis in arest pentru atitudinea de opozant, in perioada evenimentelor din august 1980, dupa infiintarea Sindicatului Liber „Solidaritatea“, in perioada Legii Martiale, cand Lech Wałęsa a fost internat — in toate aceste momente de cumpana, a avut grija sa protejeze ceea ce era, pentru ea, valoarea suprema: familia.

In anul 1983 a mers la Oslo pentru a ridica premiul Nobel pentru pace in numele sotului ei. Lui Lech Wałęsa i-a fost teama ca, daca va iesi din tara, autoritatile nu-i vor mai permite sa se intoarca.

In anul 1990, in Seimul Poloniei libere (cea mai inalta institutie a puterii legislative din Polonia – n. red), a stat alaturi de sotul ei, cand acesta a depus juramantul de presedinte.

Niciodata nu i-a placut sa i se spuna Prima Doamna. Evita interviurile. De glorie nu a avut nevoie.

Acum, Danuta Wałęsa intrerupe tacerea. Pe parcursul celor 550 de pagini ale cartii Visuri si taine (in original: Marzenia i tajemnice)

coperta Visuri si secrete_web

Avanpremiera filmului Wałęsa in Romania este organizata impreuna cu Institutul Polonez din Bucuresti.


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.