BLOGU LU' OTRAVĂ

Tuesday

11

October 2016

0

COMMENTS

5 filme pe care vreau neaparat sa le vad la Les Films de Cannes à Bucarest 2016

Written by , Posted in Film

Este cel mai important festival de film care are loc in Bucuresti si ma leaga amintiri frumoase si filme bune de acest “Les Films de Cannes à Bucarest.” De la intalnirea cu Gaspar Noe si al sau Enter the Void pana la Nanni Moretti si Habemus Papam, “Reality” al lui Matteo Garrone, “Mommy” sau “Inside Llewyn Davis“. O sa aleg 5 filme pe care vreau neaparat sa le vad anul acesta.

I, Daniel Blake – Palme d’Or, Cannes 2016 – Regia: Ken Loach

Pentru prima dată în viața lui, Daniel Blake, un tâmplar de 59 de ani, e constrâns de împrejurări să apeleze la ajutorul social, din cauza unor probleme cardiace. Dar chiar dacă medicul îi interzice să lucreze, este obligat să-și caute de lucru, sub amenințarea unor sancțiuni. De-a lungul drumurilor sale regulate la „job center”, Daniel se intersectează cu Rachel, mamă singură a doi copii, constrânsă să accepte o locuință la 450 de km depărtare de orașul ei natal, pentru a nu fi plasată într-una adăpost social.

Prinși amândoi în ițele aberațiilor administrative din sistemul britanic de astăzi, Daniel și Rachel vor încerca să se descurce împreună.

Juste la fin du monde/ It’s Only the End of the World –Marele Premiu, Cannes 2016 – Regia: Xavier Dolan

După 12 ani de absență, un scriitor se întoarce în orașul natal, plănuind să-și anunțe familia cu privire la moartea sa iminentă. Lucrurile nu decurg așa cum plănuiește – o serie de conflicte vechi ies la iveală, alimentate de singurătate și îndoieli, în timp ce toate încercările de empatizare sunt sabotate de incapacitatea oamenilor de a asculta și de a iubi.

Rester Vertical – În competiție, Cannes 2016 – Alain Guiraudie

Leo pornește în căutarea lupului în sudul Franței. În timpul unei călătorii de explorare, este sedus de Marie, o păstoriță cu spirit liber. Nouă luni mai târziu, ea dă naștere copilului lor. Suferind de depresie post-natală și neavând încredere în Leo, care vine și pleacă fără să anunțe vreodată, Marie îi abandonează pe amândoi. Leo se trezește singur, cu un copil în brațe. E complicat dar, în adâncul lui, îi place. După o serie de întâlniri bizare și neașteptate, zbătându-se să găsească inspirație pentru următorul său film, Leo va face orice pentru a rămâne în picioare.

Fire at Sea – Ursul de Aur, Berlin 2016 – Gianfranco Rosi

Samuele are 12 ani și trăiește pe o insulă în mijlocul mării Mediterane. Merge la școală și adoră să tragă și să vâneze cu praștia. Îi plac jocurile pe pământ, deși totul în jurul lui vorbește despre mare și despre bărbați, femei și copii care încearcă să o traverseze ca să ajungă pe insula sa. Pentru că nu este o insulă ca oricare alta. Este insula numită Lampedusa și a devenit o frontieră simbolică a Europei, traversată în ultimii 20 de ani de milioane de emigranți în căutarea libertății.

Personal Shopper – Premiul pentru regie (Ex-aequo), Cannes 2016 – Olivier ASSAYAS

Maureen, o tânără americană la Paris, se ocupă de garderoba unei celebrități. Nu e o ocupație care să-i placă, dar n-a găsit nimic mai bun care s-o ajute să-și plătească sejurul și să aștepte un semn de la spiritul lui Lewis, fratele ei geamăn, dispărut de curând. Viața ei stă pe loc. Însă începe să primească pe telefon mesaje anonime ciudate…

P.S.

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins în iulie anul acesta la Paris, la vârsta de 76 de ani,  va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest(14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival. Mai multe detalii gasiti AICI.

Ziua de Aur și filme noi de Nae Caranfil, Radu Jude și Adrian Sitaru la Les Films de Cannes à Bucarest. Detalii AICI.

Gimme Danger – cel mai nou film semnat Jim JARMUSCH este in festival. Mai multe detalii AICI.

Les Films de Cannes à Bucarest revine între 14 și 23 octombrie 2016, pentru al șaptelea an, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes în peste 100 de proiecții.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.