Viitorul apartine celor creativi
Written by Otrava, Posted in Diverse, Travel
Anul trecut am fost intr-un loc de poveste si scriam despre experienta de la Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Balta intr-o postare pe blog. Anul acesta am revenit in acest loc si acum o sa va povestesc despre un eveniment care are loc aici si care a ajuns la a 4-a editie. Evenimentul se numeste Jidvei Mixology & Bartenders Camp și a pornit din dorinta de a deschide lumea vinului catre un public mai tanar, dar si din ideea de a apropia barmanii de produsele romanesti, autohtone. Jidvei Mixology & Bartenders Camp este primul eveniment de acest gen si de o asemenea amploare organizat de un producator de vin de la noi.
Mai exact cei mai buni si mai talentati barmani si mixologi din Romania petrec impreuna timp de 5 zile pe domeniul Jidvei si descopera universul vinurilor Jidvei la Castelul Bethlen-Haller, in cadrul
vizitelor in podgorie si la crame, participa la masterclassuri si se intrec în probe care le pun in valoare experienta si creativitatea. Am facut parte din juriu pentru a doua oara consecutiv si m-am bucurat
impreuna cu acesti tineri pasionati de o experienta unica. Mi se pare unul dintre cele mai frumoase lucruri pe lumea asta…sa iti descoperi o pasiune si sa vrei sa ajungi din ce in ce mai bun in domeniul tau..iar cineva sa inteleaga asta si sa te ajute sa iti indeplinesti visul. Despre vise indeplinite vorbim acum, despre acumulari, despre experinte si despre intalniri marcante. De asta au avut parte barmanii si mixologii care au participat la Jidvei Mixology & Bartenders Camp.




In prima zi, tinerii mixologi au descoperit povestea brand-ului Jidvei în cadrul vizitelor in cramele Tăuni si Jidvei, dar si magia Castelului Bethlen-Haller. Ferma si gradinile Castelului le-au oferit sansa de a gusta ingrediente proaspete pe care mai tarziu le-au integrat cum au putut mai bine in retele cocktail-urilor din cadrul celor doua probe ale camp-ului. Tot in prima zi s-au bucurat de o savuroasa degustare de vinuri alaturi de dl. Ioan Buia. Experinenta mi se pare complexa tocmai pentru ca nu este doar un concurs de mixologie. Participantii au la dispozitie gradina bio si ferma Castelului si astfel au sansa de a lucra cu ingrediente proaspete, autentice, pe care pe culeg si le prepara chiar ei. Pe langa gradina bio participantii au putut sa se ajute si de bunatatile din Găbănașul Castelului (compoturi, dulceturi, siropuri) care au facut si ele parte din retetarul probei de mixologie.



Si ce a fost la finala e de poveste. Un concurs care a durat peste 5 ore in care mixologii au dat din ei tot ce aveau mai bun. Emotionati, unii mai timizi, altii cu glumele la ei si foarte spontani au facut un
adevarat spectacol. Am gustat peste 20 de cocktail-uri care mai de care mai interesante. Am dat note, m-am bucurat de fiecare preparat in parte, am avut parte de o seara pe cinste. Am stat apoi cu fiecare in parte la o vorba, curios fiind de unde le vine pasiunea si cum o duc mai departe.
Inainte sa plec acasa am facut impreuna cu unul dintre participatii la concurs un cocktail senzational. Pe care o sa il gasiti in curand pe Cocktails by Jidvei, o platforma unica in Romania, care prezinta toate
cocktailurile create la Camp, dar si pentru alte proiecte Jidvei de barmani talentati, precum si povestea acestora. Pentru ca dincolo de gusturi si ingrediente, povestea oamenilor este cea mai frumoasa si mai importanta. Eu am facut cateva acasa cateva cockail-uri de anul trecut de la Jidvei Mixology & Bartenders Camp. Si va recomand si voua acelasi lucru. Plus cocktail-ul meu care se numeste “Au înnebunit salcâmii” 🙂




Vedetele de anul acesta au fost Verjus Jidvei – un ingredient des intalnit in gastronomia frantuzeasca, precum si in cea orientala, fiind obtinut prin presarea strugurilor necopti, care nu au acumulat inca zaharuri naturale. Verjus Jidvei este un suc acrisor si aromat care poate inlocui otetul si sucul de lamaie in prepararea alimentelor si al bauturilor. Jidvei este primul producator de Verjus din Romania. Mi-a placut atat de tare incat am plecat cu o sticla acasa. Pe langa Verjus Jidvei a mai fost in centru atentiei spumantele Scintti si vinurile din gama Iluziv Jidvei.
Spumantele Scintti reprezintă o imbinare a tehnologiei inovatoare cu autenticitatea, deoarece se produc din struguri culesi manual, care exprima din plin potentialul soiului si al terroir-ului. Aceste spumante sunt produse dupa Metoda Charmat, aceeasi metoda dupa care se produce celebrul prosecco in Italia. Cand vine vorba despre vinurile din gama Iluziv ne gandim la tineri, mereu fresh.




Iluziv este gamă de vinuri imaginată special pentru cei tineri, și care îmbină un look contemporan și fresh cu respectul caracteristic companiei Jidvei pentru arta vinului. Unicitatea gamei Iluziv consta atat in alegerea indrazneata a soiurilor, cat si in etichetarea termosensibila, oferind o calatorie totala într-un univers îi care ceeea ce primesti este intodeauna mai mult si mai bogat decat ceea ce vezi. Toata lumea e deja obisnuita cu eticheta Iluziv Jidvei de la Nostalgia 🙂 Eticheta care isi schimba culoarea cand sticla atinge temperatura oprima de servire a vinului…iar numele Iluziv se citeste foarte usor.
Ma bucur enorm pentru aceasta experinta, pentru ca m-am revazut cu Paul Sfirlea, cu baietii de anul trecut de la concurs, cu oamenii de la Jidvei, pentru ca am povestit, am ras mult si ne-am simtit asa cum ma asimt mereu cand ajung la Castelul Bethlen-Haller …ca acasa.