BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

26

September 2014

0

COMMENTS

Despre fisura care apare in viata oricui.

Written by , Posted in Film

Dans la cour / In curte, cea mai recenta comedie in regia lui Pierre Salvadori (Hors de prix, Apres vous, De vrais mensonges), cu Catherine Deneuve (Belle de Jour, al lui Luis Bunuel, Dancer in the Dark, regizat de Lars von Trier, Repulsion, de Roman Polanski) si Gustave Kervern (Aaltra, Mammuth) va avea premiera in Romania vinerea aceasta, 26 septembrie, distribuit de Independenta Film.

Filmul surprinde un fragment din vietile complicate ale locatarilor unei cladiri vechi de locuinte din Paris, in frunte cu noul angajat pe post de om de serviciu, un fost muzician in varsta de 40 de ani. Dans la cour / In curte a fost proiectat anul acesta la Festivalul International de Film de la Berlin (6 – 16 februarie 2014), in afara competitiei.

Dans la cour
In curte, o comedie in regia lui Salvadori, mai neagra decat de obicei

Regizorul Pierre Salvadori povesteste ca, initial, filmul trebuia sa fie mult mai negru. “La inceput nu era nici un element comic in film. Dar eu sunt mereu tentat sa introduc in poveste detalii comice, mai vioaie.” Toate filmele lui Salvadori au un element comun. Les Apprentis spunea povestea unor someri, amandoi mai mult sau mai putin pierduti si deprimati. Comme elle respire era despre o fata ratacita, cu un handicap mental. Les marchands de sable se referea la un cuplu incestuos prins in traficul de heroina. Apres vousspunea povestea unui barbat care incearca sa se sinucida si a altuia mistuit de vinovatia de a-l fi salvat. Iar Hors de prix era despre o prostituata si un barbat indragostit de ea.

“Personajele mele au fost tot timpul nervoase, agitate, tulburate, in orice caz chinuite. Iar povestile pe care le-am spus au fost mai mereu mai degraba triste. Insa comedia ascunde, imbraca cumva acest lucru”, spune in continuare Pierre Salvadori.

Dans la cour

Despre actorii principali, Catherine Deneuve si Gustave Kervern

“Dintotdeauna mi-am dorit sa fac un film cu Catherine Deneuve”, marturiseste regizorul. “Am scris filmul acesta pentru ea. Mi-am zis ca nimeni nu si-ar putea-o imagina pe Catherine luand-o razna. Te gandesti la ea ca la o tipa pe care te poti baza, o tipa care stie sa traiasca… Unii actori tind sa devina personajele pe care le joaca, asa ca m-am gandit ca o Mathilde jucata de Catherine ar fi cu atat mai surprinzatoare.”

Pe Gustave Kevern, regizorul Pierre Salvadori isi aminteste ca l-a intalnit la o petrecere, fara sa-l cunoasca personal. “Era un tip foarte haios. Se pupa cu toata lumea. Era clar ca are o inclinatie pentru comedie si ca abilitatea lui de a juca uimirea si neintelegerea va fi o contrapondere comica la nebunia personajului Mathildei.”

Dans la cour

Dans la cour / In curte – sinopsis

Povestea acestei comedii are loc in curtea unei case din Paris. Ajungem sa-i cunoastem pe chiriasii cladirii prin intermediul noului portar- om de serviciu, Antoine (interpretat de Gustave Kervern). Printre acestia se numara un hot de biciclete care este in acelasi timp si dealer de droguri, sau un chirias maniac cu ordinea si curatenia, genul obsesiv-compulsiv. La ultimul etaj locuieste Mathilde (rol jucat de Catherine Deneuve), proaspat pensionata, care acum incearca sa-si gaseasca linistea alaturi de sotul ei. Antoine insusi s-a retras din activitatea muzicala de curand, printr-un gest extrem: a abandonat scena chiar in mijlocul unui concert, fara sa scoata un singur cuvant. In peretii cladirii apare la un moment dat o fisura despre care se crede ca va afecta integritatea intregii cladiri. Aceasta fisura este folosita de regizor pe post de metafora: punctul slab, fisura care apare in viata oricui.

Dans la cour_afis web

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.