BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

19

February 2015

4

COMMENTS

“Toata puterea vine de la Dumnezeu.”

Written by , Posted in Diverse

Este unul dintre cele mai bune filme ale anului 2014. Unii au reusit sa il vada in toamna anului trecut la Les Films de Cannes a Bucarest. Am o veste buna pentru cei care nu au apucat sa vada filmul asta minunat.

Leviathan, in regia lui Andrei Zviaghintev, unul dintre cele mai puternice filme lansate in ultimul an, premiat cu Globul de Aur si nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film, intra din 13 martie in cinematografele din Romania, distribuit de Voodoo Films.

Leviathan_quotes_bloguluotrava

Intrat in cursa pentru o statueta Oscar si distins cu Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain, Leviathan a starnit admiratie printre critici si controverse in Rusia, unde a fost perceput de unii oficiali ai regimului lui Vladimir Putin drept un film “anti-rusesc”. In cinematografele rusesti nu a rulat in forma originala, din cauza legii care interzice injuraturile in spatiul public. Totodata, Ministrul Culturii, Vladimir Medinsky, a propus conceperea unor reguli care sa impiedice proiectia filmelor ce „defaimeaza cultura nationala”.

Leviathan_quotes_bloguluotrava

Biserica Ortodoxa Rusa a reactionat si ea, prin purtatorul ei de cuvant, citat de AFP: “E evident ca e gandit special ca sa serveasca audienta din Vest, sau mai degraba elita din Vest, din moment ce reia deliberat mituri populare despre Rusia”, a spus arhiepiscopul Vsevolod Chaplin, recunoscand ca nu a vazut filmul.

Leviathan_quotes_bloguluotrava

Leviathan a fost descris drept “capodopera” de “The Guardian” si de alte mari publicatii ale lumii, iar recunoasterea lui a inceput la Festivalul de la Cannes, anul trecut, cand a castigat Premiul pentru scenariu. Andrei Zviaghintev si Oleg Neghin semneaza scenariul inspirat de intamplari reale din Rusia. Personajul principal este un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orasel situat in Peninsula Kola, in nord-vestul Rusiei, care il infrunta cu toate puterile sale pe primarul (Roman Madianov) care a pus ochii pe terenul sau.

Leviathan_quotes_bloguluotrava

Filmul a avut premiera in Romania la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, in octombrie, si va fi proiectat din 13 martie la Grand Cinema Digiplex Baneasa, Elvira Popescu, Cinema Studio, Union, Muzeul Taranului Roman, Movieplex Bucuresti, Hollywood Multiplex, Cinema Victoria din Cluj, Cityplex Constanta, Cityplex Brasov.

Leviathan_quotes_bloguluotrava

Andrei Zviaghintev (50 de ani) este unul dintre cei mai apreciati regizori contemporani rusi. In 2003, a castigat Leul de Aur la Venetia, cu filmul The Return. Au urmat The Banishment, care a concurat pentru Palme d’Or in 2007, si Elena, distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard in 2011. Nancy Condee, autoarea cartii “The Imperial Trace: Recent Russian Cinema” si specialista in politicile culturale rusesti si sovietice la Universitatea din Pittsburgh, il descrie pe Andrei Zviaghintev ca fiind un regizor “foarte activ si preocupat de problemele spirituale intr-un cadru biblic, alegoric. Este in mod evident un credincios adevarat, dar nu in sensul institutional”, iar filmele sale sunt pline de “sageti indreptate catre cer, care te ridica sus, departe de realitatea decazuta”.

Leviathan_quotes_bloguluotrava

 


4 Comments

  1. Cristian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.