BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

27

October 2016

0

COMMENTS

Tot ce se intampla se reduce la noi doi.

Written by , Posted in Film

In 2010 am vazut Incendies si mi-a placut extrem de tare, in 2013 face Prisoners, in 2015 am vazut Sicario si am ramas impresionat, acum abia astept sa vad un nou film facut de omul asta.

Unul dintre cele mai așteptate thrillere SF ale anului, “Arrival” / “Primul contact”, se va lansa la cinema vineri, 11 noiembrie 2016 – simultan în România și SUA. Producția a atras deja atenția pe plan internațional, deopotrivă în rândul criticilor și al cinefililor, după ce în septembrie a obținut o nominalizare pentru marele premiu, Leul de Aur, la Festivalul de Film de la Veneția. Cu un scenariu inedit și o distribuție multi-premiată, “Arrival” se anunță a fi una dintre cele mai atractive lansări din toamna aceasta.

Douăsprezece nave misterioase aterizează în locuri diferite de pe glob, stârnind panică. Înainte doar imaginați sau contestați, extratereștrii sunt acum aici, dar nimeni nu știe de ce au venit și ce planuri au. Lumea întreagă lansează imediat supoziții, iar marile puteri amenință să atace „invadatorii”. În acest context, Dr. Louise Banks (Amy Adams), specialistă în lingvistică, este angajată de Guvernul SUA să descifreze limbajul “intrușilor” pentru a le afla intențiile. Modul în care aceștia comunică este însă diferit de orice cunoaște omenirea, astfel încât Banks și colegul fizician Ian Donnelly (Jeremy Renner) se folosesc deopotrivă de cifre, litere, sunete și mimă în incercarea de a relaționa cu doi reprezentanți ai oaspeților nepoftiți. Miza: soarta planetei. Scopul: de a afla cât mai curând ce îi frământă pe toți: Ce caută extratereştrii pe Terra?

Amy Adams as Louise Banks in ARRIVAL by Paramount Pictures

Amy Adams as Louise Banks in ARRIVAL by Paramount Pictures

Jeremy Renner as Ian Donnelly in ARRIVAL by Paramount Pictures

Jeremy Renner as Ian Donnelly in ARRIVAL by Paramount Pictures

Director Denis Villeneuve in ARRIVAL by Paramount Pictures

Director Denis Villeneuve in ARRIVAL by Paramount Pictures

Au venit să cotropească sau doar să cunoască omenirea? Sunt periculoși sau pașnici? Cu o abordare neconvențională și eforturi istovitoare, echipa decodează, treptat, piese din uriașul puzzle pe care îl reprezintă limbajul civilizației extraterestre. Între timp însă, liderii lumii se întrec în ultimatumuri, iar tensiunea generală riscă să degenereze într-un război inter-planetar.

Scenariul surprinde prin abordarea proaspătă, oferind o reprezentare nemaiîntâlnită a ideii de extraterestru, atât în ceea ce privește înfățișarea, cât și exprimarea. Dincolo de contextul SF și efectele vizuale impresionante (nava extraterestră și “pasagerii” sosiți din altă galaxie), pelicula pune în prim plan comunicarea, rolul și semnificatia acesteia, oferind publicului o revelație fonetică și vizuală, dar și un motiv de reflecție: dacă limba vorbită ne influențează modul de a percepe lumea, oare crearea unui nou limbaj, care să ne permită să comunicăm cu extratereștrii, ne-ar ajuta să ne înțelegem mai bine pe noi înșine?

Louise Banks (Amy Adams) and Ian Donnelly (Jeremy Renner) in ARRIVAL

Louise Banks (Amy Adams) and Ian Donnelly (Jeremy Renner) in ARRIVAL

soyl_d040_11065_rgb-1

Descoperirea noii forme de civilizație și relația care se construiește între extratereștrii “invadatori” și savanții – soli ridică o serie de întrebări despre adevăruri relative, despre puterea intuiției și curajul de înfrunta necunoscutul, despre orgolii abrupte și convingeri dureroase – toate învăluite într-o atmosferă de emoție, dramă și mister, care ține spectatorii captivi până în ultima secundă, pentru un deznodământ neașteptat. Mai multe aflăm din “Arrival” / “Primul contact”, din 11 noiembrie 2016, la cinema.

Protagonista Amy Adams are deja în palmares două Globuri de Aur, cinci nominalizări la Oscar și cinci la premiile BAFTA, pentru rolurile din “Junebug”, “Doubt”, “The Fighter”, “The Master” și “American Hustle”. În acesta din urmă a făcut echipă cu același Jeremy Renner, la rândul său distins cu două nominalizări la Oscar, una la BAFTA și una la Globurile de Aur, pentru rolurile dinThe Hurt Locker” și “The Town”. Din distribuția “Arrival” îl mai recunoaștem, în rolul colonelului Weber, pe Forest Whitaker (câștigător al unui Oscar, un Glob de Aur și un trofeu BAFTA pentru interpretarea dictatorului ugandez Idi Amin, în “The Last King of Scotland).

Poster CC.indd

Regia filmului îi aparține lui Denis Villeneuve, cunoscut pentru producțiile “Sicario(2015), “Prisoners(2013), “Incendies” (2010), acesta din urmă aducându-i și o nominalizare la premiile BAFTA. Scenariul este realizat de Eric Heisserer, pe baza nuvelei Story of Your Life, scrisă de Ted Chiang în 2000.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.