BLOGU LU' OTRAVĂ

Monday

2

March 2015

2

COMMENTS

10 cei mai buni dansatori ai secolului XX

Written by , Posted in Teatru

“Nu fac dragoste sarutand, fac dragoste dansand” Fred Astaire. Am fost mereu fascinat de eleganta lui Nureyev si de naturaletea lui Baryshnikov. Ii admir pe amandoi si astazi postarea este despre dans. Listverse a realizat un top al celor mai mari dansatori ai secolului XX. Criteriile dupa care a fost facut acest top sunt  faima, popularitate si influenta la nivel global.

10. Vaslav Nijinsky

Viata lui Vaslav Nijinsky a fost una dupa care se poate face un film: a avut spectacole alaturi de a fost Anna Pavlova si Tamara Karsavina, s-a retras de pe scena la doar 29 de ani si si-a petrecut ultimii ani de viata in spitale de psihiatrie si aziluri. A fost cunoscut  datorita capacitatii de a sfida gravitatea cu sariturile sale senzationale si de abilitatea de a dansa pe varfurile picioarelor. Lucru destul de rar intalnit la barbati.

Vaslav Nijinsky

9. Martha Graham

“Martha Graham is considered to be the mother of modern dance.” Martha Graham a fost cea care a creat un “limbaj al miscarii”, bazat pe capacitatea de expresie a corpului uman si a fost  prima dansatoare care a sustinut spectacole la Casa Alba.

Martha Graham

8. Josephine Baker

Josephine Baker a avut spectacole la Folies Bergere in 1926 si a cucerit Franta prin talentul sau. A fost denumita “Black Venus” (“Venus cea neagră”) iar Pablo Picasso a spus ca este “Nefertiti din zilele noastre” in timp ce Ernest Hemingway a spus ca Josephine Baker era “cea mai senzationala femeie pe care a vazut-o cineva vreodata”.

Josephine Baker

7. Gene Kelly

“Daca Fred Astaire este Cary Grant al dansului, atunci eu sunt Marlon Brando.” spunea Gene Kelly intr-un interviu. Numeroasele sale inovatii au transformat semnificativ industria filmului musical, iar Gene Kelly insusi este creditat ca fiind acela care a reusit sa prezinte baletul în forme comerciale acceptabile pentru toate audientele.

Gene Kelly

6. Sylvie Guillem

La 48 de ani, Sylvie Guillem continua sa sfideze legile baletului si pe cele ale gravitatii. Guillem a facut mereu alegeri indraznete, fiind in acelasi timp capabila sa sustina un spectacol la Opera din Paris, cat si sa participe la un spectacol inovator precum “In The Middle Somewhat Elevated”, de Forsythe. La fel ca si Maria Callas in domeniul operei, Guillem a redefinit imaginea populara a unei balerine. Sylvie Guillem a fost si la Bucuresti pe 22 octombrie 2010 in cadrul “Intalnirilor JTI”.

sylvie-guillem

5. Michael Jackson

Este omul care a influentat incredibil de tare tot ceea ce inseamna ideea de show complet din toate punctele de vedere. Este omul care a facut din fiecare videoclip un film in sine iar miscarile lui sunt in continuare preluate.  Justin Bieber, Usher sau Justin Timberlake, au recunoscut ca au fost influentate puternic de stilul de dans al lui Michael Jackson. “Jackson’s chief inspirations were James Brown, Marcel Marceau, Gene Kelly, and—perhaps surprisingly to many people—various classical ballet dancers. “ Persoanele cu care lucra ii dadusera porecla “Buretele”, care se referea la abilitatea sa de a-si insusi cu usurinta idei si tehnici noi.

Modelele lui Michael Jackson erau James Brown, Marcel Marceau, Gene Kelly si mai multi balerini. Un lucru mai putin cunoscut este acela ca Michael Jackson incercase anterior sa execute o serie de miscari in stilul piruetelor lui Baryshnikov sau Fred Astaire, ceea ce s-a soldat cu un esec. Hotararea sa de a se dedica unui singur stil de dans i-a adus insa popularitatea pe care o dorea si astazi este unul dintre simbolurile lumii alaturi de Elvis sau The Beatles.

Michael Jackson

4. Joaquin Cortes

Joaquin Cortes este cel mai tanar dansator din acest clasament iar personalitati precum Elle Macpherson, Madonna si Jennifer Lopez au declarta ca il adora, in timp ce Naomi Campbell si Mira Sorvino sunt printre femeile carora tanarul dansator le-a frant inima. Printre fanii sai de sex masculin se numara Tarantino, Armani, Bertolucci, Al Pacino, Antonio Banderas si Sting. Pe Joaquin Cortes il puteti vedea live la Bucuresti in acest an. Mai multe detalii AICI.

Joaquin Cortes

3. Fred Astaire si Ginger Rogers

Sa ii vezi dansand impreuna pe Fred Astaire si Ginger Rogers era una dintre experientele cele mai emotionante. Se spunea ca Fred Astaire o ajuta pe Ginger Rogers in ceea ce priveste tehnica dansului, in timp ce sex appeal-ul lui Ginger Rogers se transmitea si asupra lui Fred Astaire. “Cu cat urci mai sus, cu atat ti se permite sa faci mai multe greseli. Cand ajungi in varf, daca faci destul de multe greseli, sunt considerate stilul tau”, spunea Fred Astaire intr-un interviu.

Fred Astaire, Ginger Rogers

2. Mikhail Baryshnikov

“Ma simt foarte incomod, in legătura cu o multime de aspecte ale vietii din Rusia si ale poporului rus.” Mikhail Baryshnikov este unul dintre cei mai mari balerini din toate timpurile, multi critici considerandu-l drept cel mai important. Nascut in Letonia, a studiat baletul la Scoala Vaganova din St. Petersburg, inainte sa intre in Baletul Kirov, in 1967. A jucat un rol cheie in integrarea baletului in cultura populara in perioada anilor ’70 si ’80. Mikhail Baryshnikov este probabil cel mai influent dansator al timpurilor noastre. “In memoria corpului meu îmi imaginez toate gesturile, toate miscarile pe care le vad in jur. Bratele mele, gambele, picioarele sunt ca o banca de date. Cand dansez extrag ca dintr-un computer toate gesturile memorizate in cursul anilor si le transform in arta.”  Mikhail Baryshnikov.

Mikhail Baryshnikov

1. Rudolf Nureyev

“Un pas de deux este un dialog de iubire. Cum poate exista conversatie in cazul in care unul dintre parteneri este prost?” spunea Rudolf Nureyev. In timp ce Barisnikov a cucerit inimile criticilor si ale dansatorilor, Rudolf Nureyev a reusit sa fie iubit de milioane de oameni obisnuiti din intreaga lume. Nascut in Rusia, a devenit membru al Baletului Kirov la varsta de 20 de ani. In 1961, cand viata sa din afara scenei a devenit subiect al investigatiei autoritatilor din Rusia, a cautat azil politic in Paris si apoi a plecat in turnee cu Grand Ballet du Marquis de Cuevas. Nici un alt dansator barbat nu a avut o mai mare influenta asupra istoriei, a stilului si a perceptiei publice cu privire la balet. In anii ’70 a intrat in industria filmului. Multi critici au spus ca Nureyev nu era atat de bun ca Barisnikov, insa acesta a reusit sa ii incante pe oamenii obisnuiti datorita carismei sale si stilului sau de dans plin de emotie.  “Romeo si Julieta” cu Rudolf Nureyev si Margot Fonteyn – a ramas una dintre cele mai puternice si emotionante interpretari din istoria baletului. “Fiecare pas trebuie sa fie stropit cu sangele tau”, spunea Rudolf Nureyev care a murit in 1993, fiind infestat cu HIV.

Rudolf Nureyev


2 Comments

  1. Curren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.