BLOGU LU' OTRAVĂ

Tuesday

5

November 2013

1

COMMENTS

6 filme pe care merita sa le vedeti

Written by , Posted in Film

Les Films de Cannes à Bucarest 2013 s-a incheiat vineri. Nu imi plac cifrele insa ma gandeam ca de data asta fac o exceptie si vorbim despre ele. Conteaza enorm de mult. Pentru ca pana la urma si despre asta este vorba.

Peste 60 de filme au rulat intre 25 si 31 octombrie la CinemaPRO, Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu, 11.000 de spectatori au fost prezenti la aceasta editie, 18 lungmetraje aduse in premiera de la Cannes, inclusiv cele care au luat Palme d’Or, Amat Escalante (Heli), Abdellatif Kechiche (Adèle: Capitolele 1 & 2), Sandrine Bonnaire, care si-a prezentat cel mai recent film, “J’enrage de son absence”, Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, producatoarea Sylvie Pialat, criticul de film Nick James, redactor-sef al Sight & Sound, actorul Christophe Paou, protagonistul din “L’Inconnu du lac”, care a discutat cu publicul despre temele delicate din filmul distins cu premiul pentru regie Un Certain Regard. Am ramas dupa aceasta editie a festivalului cu 6 filme care mi-au placut foarte mult si pe care le recomand cu caldura.

A Touch of Sin

Premiul pentru scenariu, Cannes 2013
Regia: Jia Zhangke

O drama despre violenta in China contemporana, inspirata de tragedii reale. Un miner se revolta impotriva coruptiei liderilor satului in care locuieste. Un muncitor intors acasa de Anul Nou descopera ce poate face un pistol. O receptionista frumoasa a unui salon de spa ia o decizie dramatica atunci cand un client bogat incearcă sa abuzeze de ea. Un tanar muncitor in fabrica schimba locurile de munca, incercand in zadar sa-si faca viata suportabilă. Patru personaje si tot atatea povesti despre viata. Asa cum e ea.

Inside Llewyn Davis

Grand Prix, Cannes 2013
Regia: Ethan Coen, Joel Coen

Inside Llewyn Davis este o incursiune in lumea muzicii folk din New York-ul anilor 60. Excelent scris, jucat și regizat, filmul distins cu Marele Premiu la Cannes este, povestea unui cantaret de folk ratat. O femeie gravida, o gramada de datorii si multe incercari ratate pe plan professional.

Adèle: Capitolele 1 & 2

Palme d’Or, Cannes 2013
Regia: Abdellatif Kechiche

La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2/ Blue is the Warmest Colour (Palme d’Or și Premiul FIPRESCI)  este inspirit de romanul grafic Le Bleu est une couleur chaude, de Julie Maroh. Filmul le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) si Emma (Léa Seydoux), doua adolescente care descopera împreună iubirea, dorința si suferinta.

Le passé

Premiul de interpretare feminină, Cannes 2013
Regia: Asghar Farhadi

Este o dramă de familie care i-a adus actritei din The Artist, Bérénice Bejo, un premiu de interpretare la Cannes. Le passé/ The Past a castigat si Premiul Juriului Ecumenic la Cannes și va reprezenta Iranul la Premiile Oscar 2014. La patru ani de la despartire, un barbat vine de la Teheran la Paris, la cererea sotiei sale franceze, pentru a incepe formalitatile de divort. In timpul scurtei sale sederi, acesta descopera ca intre sotia lui si fiica lor exista o relatie tensionata. Eforturile lui de a diminua acest conflict duc la dezvaluirea unui secret din trecut.

L’inconnu du lac

Regia: Alain Guiraudie

Acest thriller erotic este plasat undeva in sudul Franței, intr-un loc in care comunitatile de homosexuali se intalnesc in fiecare vara, un loc ascuns pe malul unui lac, un loc al barbatilor. Franck se indragosteste de Michel, un barbat frumos, puternic si periculos. Franck o stie, insa vrea sa traiasca aceasta pasiune.

Heli

Premiul pentru regie, Cannes 2013
Regia: Amat Escalante

Heli, un film cu o imagine impresionanta si cu scene de violenta extrema, a socat audienta de la Cannes. Mexicul de azi, o tara a contrastelor si paradoxurilor, e ca un camp de lupta pe care cad victime familii întregi – circa 70.000 de oameni prinsi in razboaiele duse de mafia drogurilor au murit in ultimii 7 ani. Estella are 12 ani și locuieste cu tatal, cu fratele ei, Heli, cu sotia acestuia si cu copilul lor. Nici prezentul si nici viitorul nu par sa le rezerve mare lucru. Un tanar cadet de 17 ani se hotaraste s-o ia de sotie si sa fuga impreună, insa are nevoie de bani. Drogurile confiscate de superiorii sai din politie si oficial distruse i-ar putea aduce bani buni, asa ca tanarul decide sa le fure. Consecintele vor fi dramatice.

Din 8 noiembrie, thriller-ul mexican, HELI, se lanseaza in cinematografele de la noi! Este un film pe care trebuie sa il vedeti. Pentru mai multe detalii like: www.facebook.com/Heli.Filmul.

Cinci artisti romani au creat afise pentru cinci dintre filmele de Cannes: Dumitru Gorzo, Roman Tolici, Mircea Suciu, Ciprian Mureșan, Suzana Dan

Foto: Doria Dragusin – Nikon


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.