BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

29

January 2015

0

COMMENTS

Cand faci totul pentru VIATA!

Written by , Posted in Diverse

“L-ati vazut?” este prima intrebarea pe care o auzim in momentul in care vorbim cu doctorul Claudiu Matei despre cazul lui Daniel. Un pui de om de 5 luni care a primit o sansa la viata. Cine este cel care decide ce sa faca cu viata unui om…sa incerce sa il salveze…sau sa apese butonul OFF, sa te speli pe maini si sa mergi mai departe? Doctorul Matei a decis sa mearga pe prima varinata si a facut un lucru senzational: a dat o sansa la VIATA.

“Zielele trecute am operat un copil in varsta de 5 luni cu o malfomatie cerebrala grava, provenind dintr-o familie defavorizata si aflat in ingrijirea colegilor de la Centrul de Copii Speranta. La nivelul craniului si creierului prezenta un encefalocel. Encefalocelul este malformatia disrafica a sistemului nervos central reprezentat de lipsa de inchidere a tubului neural la nivel cranio-cerebral, care punea in pericol, nu doar dezvoltarea psiho-somatica a micutului pacient, ci si viata acestuia. Copilasul in cauza a fost nascut prematur, cu un sindrom plurimalformativ reprezentat de multiple defecte congenitale la nivelul membrelor, la nivel facial si al creierului. Initial, cazul a fost etichetat ca un sindrom incompatibil cu viata, dar, impreuna cu colegii neonatologi, neurologi, pediatrii si cu ajutorul lui Dumnezeu am luptat sa mentinem copilasul in viata pana la o greutate, care sa ne permita o interventie chirurgicala.

Situatia materiala dificila a familiei, care nu isi permitea astfel de tratamente, a fost rezolvata de spitalul nostru si colectivul dedicat al sectiilor de Neurochirugie si Anestezie si Terapie Intensiva, care au realizat aceasta operatie pro bono.

Neurochirurgie, Clinica Polisano

Impreuna cu colegii mei, dr. Nistor Sofia, medic specialist neurochirurg, si dr. Chilofrischi Mihai, medic specialist anestezie si terapie intensiva am decis sa intervenim si sa salvam viata micutului pacient. A inceput o lupta dificila, solicitanta si deosebit de stresanta, in care toti membrii echipei operatorii si-au pus in slujba micului pacient intrega pricepere si experienta. O interventie chirurgicala la varste atat de fragede este o adevarata epopee, la care trebuie in mod deosebit cunatificat fiecare strop de sange pierdut, iar modificarile bruste ale presiunii intracraniene pot fi fatale. Interventia a constat in excizia malformatiei si refacerea invelisurilor sistemului nervos. Operatia a durat in jur de 4 ore, a fost un succes, malformatia fiind inlaturata, iar copilasul fiind salvat. Insa, lupta cu viata a micutului pacient continua, pentru ca vor urma inca 2 sau 3 operatii, la fel de dificile, prin care se va incerca sa se restabileasca normalitatea.

In momentul de fata, situatia este stabila, starea generala a micutului s-a imbunatatit semnificativ, iar noi… avem satisfactia ca am facut ”TOTUL PENTRU VIATA”!

Chinezu a scris foarte misto despre intalnirea noastra cu Daniel. Mai multe despre Spitalul Polisano din Sibiu gasiti AICI si AICI.

Clinica PolisanoNeurochirurgie (2)Neurochirurgie (4)Neurochirurgie (5)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.