BLOGU LU' OTRAVĂ

Sunday

10

October 2021

0

COMMENTS

Cum poti transforma un oras din Romania intr-o destinatie relevanta pentru arta stradala de pretutindeni

Written by , Posted in Travel

ZIDART – Street Art Festival a ajuns la finalul a 4 săptămâni de regenerare urbană, culturală și socială a orașului Bacău. Într-o ediție plină de premiere, festivalul a facilitat anul acesta și participarea a 3 artiști internaționali, extinzând muzeul de artă stradală a orașului în cartierele cu acces limitat la cultură, Orizont și URA. Au avut loc de asemenea o serie de evenimente dedicate publicului larg, având obiectivele de a stimula participarea comunității la viața culturală a orașului și de a iniția un dialog pe tema Pillars of Humanity. Prin tema acestei ediții ne-am propus să descoperim, alături de artiști și de comunitate, ce reprezintă stâlpii umanității și care sunt valorile și idealurile care pot asigura dezvoltarea unei societăți armonioase și prospere. 

Prima ediție internațională.

De-a lungul celor 5 ediții desfășurate până în prezent, ZIDART a devenit un brand local vizibil și pe plan internațional. Ediția acestui an, Pillars of Humanity, a găzduit implementarea a 2 picturi murale efectuate de artiștii internaționali Alaniz (Argentina) și grupul NSN997(Spania), transformând Bacăul într-o destinație relevantă pentru arta stradală de pretutindeni.

Facilitarea accesului la artă și cultură

Pentru că ZIDART este dedicat întregii comunități, ne-am propus ca anul acesta să facilităm accesul la artă în cartierele îndepărtate de centrul orașului, care nu au găzduit niciodată instituții sau activități culturale. A fost o încercare reușită de a stârni interesul unei comunități, adesea trecută cu vederea, față de interacțiunea cu arta. În marea lor majoritate, membrii acestor comunități au dat dovadă de interes, curiozitate și ospitalitate față de artiști și lucrările lor.

Muzeul de artă stradală ZIDART Bacău

Muzeul de artă stradală ZIDART Bacău găzduiește în prezent 52 de picturi murale care acoperă o suprafață totală de aproximativ 4000 mp. 10 dintre acestea au fost implementate cu prilejul ediției din acest an, având tema Pillars of Humanity:

Meri the Zu – “I take the shape of any vessel but the essence stays intact”
Wanda Hutira – “How to show up even if there’s no one applauding”
Andrei Felea – “Unity”
Robert OBERT – “Our Cell / Celula noastră”
Alaniz – “Legalize empathy”
Siv Ink – “Nuanțe de Viu-Nemuritor”
NSN997 – “Rămânem oameni”
Alin Mihai – “Segmente ale unui întreg”
Claudiu Peța – “Meditația”
Wanda Hutira – “Cuib”

Participarea comunității la viața culturală a orașului

O altă premieră a acestei ediții au fost evenimentele dedicate comunității. În cadrul ZIDART – Pillars of Humanity au avut loc:

ZIDART Opening – Eveniment care a găzduit o serie de activități potrivite atât pentru cei mari cât și pentru cei mici, precum un workshop de pictură pentru copii, o expoziție de artă și o serie de concerte rock și hip-hop. Obiectivul acestora a fost să apropie publicul de cultură și să creeze legături și momente semnificative între oameni prin intermediul artei.

ZIDART TALKS – O dezbatere cu scopul de a înțelege de ce arta urbană și patrimoniul local sunt importante pentru consolidarea identității unei comunități. Prima ediție ZIDART TALKS a fost moderată de Adrian Jicu și i-a avut ca invitați pe Maia Morgenstern, Constantin Necula, Iulian Bucur, Monica Tudorache, Wanda Hutira și Robert OBERT.

ZIDART IMPRO SHOW – Un show de improvizație pus în scenă de către liceeni. Trupele de teatru amator băcăuane Nobody’s, Transparency și In the Spot au captat atenția și au intrat în dialog cu publicul într-un spectacol bazat pe spontaneitate și creativitate.

ZIDART CYPHER – Un spectacol muzical în care publicul a făcut cunoștință cu o parte dintre artiștii și entuziaștii hip-hop-ului băcăuan printr-o desfășurare de rime iscusite, beat-uri alese și momente distractive.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.