BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

27

July 2016

0

COMMENTS

“Curajul este inceputul biruintei.”

Written by , Posted in Diverse

“Intr-un fel mi-am acceptat destinul.” E cazul multor oameni pe care boala in prinde si le taie elenul. Le omoara speranta, le inchide lumina, ii lasa in bezna si in frig. E si cazul lui Adrian Frigioiu unul dintre oamenii pe care boala a incercat sa il puna la pamant.

“Mi-am acceptat soarta si am zis ca e firesc sa urmez calea medicala care era de urmat. Tratamentul pe interferon. Tratament care m-a ajutat in putin a masura.” E cazul multor oameni care sufera de hepatita C – cea mai frecventa cauza a cancerului de ficat si una dintre cele mai importante cauze ale ciroziei – 20% din cazuri ajung la ciroza in 15 ani de la infectarea cu virusul C. 70% din pacientii infectati cu hepatita C dezvolta o boala cronica de ficat. Povestea lui Andrian continua intr-un fel care din pacate ne este foarte cunoscut.

“Am trait cu speranta ca cineva in lumea asta o sa descopere medicametul care o sa ingenuncheze aceasta boala.” Si in aceste cazuri mintea limpede si gandirea pozitiva…mereu cu gandul ca speranta chiar moare ultima…sunt extrem de importante in cazul oamenilor incercati de boala. Doar o minte sanatoasa poate sa duca la tratarea unui corp. In primul lot aprobat de casa nationala, Adrian a inceput tratamentul. “Din decembrie pana in martie a fost perioada in care am facut tratamentul si a fost cum trebuie. Fata de tratamentul clasic cu interferon a fost aproape insesizabil. Foarte, foarte mici impedimente la inceput…usoare stari de disconfort..dar insesizabile.”

Poveste lui Adrian este o poveste cu final fericit. Cu final fericit pot sa fie povestile tuturor celor 600.000 de romani care sufera da hepatita C. Traim in 2016 si hepatita C este vindecabila. 4.200 de pacienti cu Hepatita C, din totalul celor 600.000, la nivel national, au avut, pana acum, sansa la vindecare prin acest program, aproximativ 1.800 dintre acestia finalizand deja tratamentul fara interferon (cu actiune antivirală directă). 98% dintre acestia au fost declarati vindecati la finalul tratamentului, terapia fara interferon confirmand astfel rezultatele din studii clinice care aratau o rata de vindecare de peste 95%. Toti oamenii care sufera de hepatita C merita o sansa. Hai sa o oferim noi. Toti cei care suntem implicati in treaba asta. O Romanie mai sanatoasa fizic este o Romanie mai sanatoasa la cap. O Romanie de care avem mare nevoie noi, copilasii nostri, parintii si bunicii nostri.

Potrivit contractului semnat in septembrie 2015 de autoritati si potrivit protocolului terapeutic, in acest moment pot beneficia de acest tratament doar pacientii cu ciroza (F4) compensata (scor Child-Pugh A) si F3 cu contraindicatie la interferon. Conform statisticilor,  Romania se afla pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numarului total de cazuri de hepatita C. Rata generala de depistare a hepatitei C este foarte scazută in Romania, iar majoritatea pacientilor sunt depistati in contextul unor analize sau la internarea in spital pentru alte afectiuni. Deoarece multi pacienti nu prezinta simptome, ajung la medic atunci cand sunt in stadii avansate. Hai sa facem ceva IMPREUNA, hai sa scapam de momentul ala in care DOAR SISTEMUL e de vina, hai sa miscam TOTI caruta asta la care suntem inhamati, hai sa ATRAGEM atentie tuturor ca prea putini pacienti au acces la acest tratament si ca TREBUIE sa astepte pana ajung in ULTIMUL stadiu al bolii adica la CIROZA.

Stim ca mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana si vrem ca povestea cu happy end a lui Adrian sa schimbe ceva. Un pic. Sa citeasca cat mai multi oameni textul asta si sa facem ce putem pentru a SCHIMBA lucrurile in bine. Hai sa scapam de povestile triste ale bolnavilor romani si sa vorbim despre invingatori. Sa vorbim despre Adrian si despre toti cei 4200 de pacienti care au primit sansa ca povestea lor sa primeasca o noua sansa. Au primit sansa sa isi faca destinul sa le zambeasca. Au primit sansa sa se bucure de copilasii lor, de familiile lor, de cei dragi. Adrian avea nevoie sa isi vada nepotii mari, sa ii plimbe pe faleza Cazinoului din Constanta.

Hai sa le dam tuturor o sansa sa zambeasca. “Despre Curaj si Biruinta” asta isi doreste. Sa prezinte povestile de succes ale oamenilor carora viata le-a zambit si sa creasca accesul pacientilor la tratamentele inovative pentru Hepatita C. IMPREUNA putem atrage atentia factorilor de decizie asupra numarului mic de romani care au intrat in programul de tratament fara interferon. Cititi si dati mai departe. Sa ajunga unde trebuie sa sa avem alte povesti ca ale lui Adrian.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.