BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

6

December 2018

0

COMMENTS

Despre cei care au mai mare nevoie ca nimeni altcineva de solidaritate si empatie!

Written by , Posted in Diverse

In febra zilelor cu ore ocupate, timp din ce in ce mai puțin și goana nebuna după tot felul de lucruri care contează mai mult sau mai puțin devenim din ce in ce mai lipsiti de toleranta, din ce in ce mai puțin atenți la cei din jurul nostru și complet absenți la lucrurile care sunt cu adevărat importante.

Ne lipsesc solidaritatea și empatia, ne lipsește sufletul ăla deschis si cald, ne lipsesc cuvintele care pot vindeca oamenii, ne lipsește dorința de a face bine. Ne dorim ca toate lucrurile din jurul nostru sa meargă bine, dar de multe ori uitam ca o rotita in acest sistem al lucrurilor care merg bine suntem chiar noi.

În 2018, peste 15.000 de români trăiesc cu infecție HIV, iar în prima jumătate a anului 2018 au fost înregistrate 275 de noi cazuri de infectare. La nivel global, boala atinge viețile a aproape 37 de milioane de oameni. Integrarea socială a pacienților HIV/SIDA este o componentă esențială a tratării cu succes a bolii. Iar acest lucru începe cu informarea corectă asupra sindromului, și o abordare cu empatie a celor afectați de el. Despre asta vorbim intr-un moment in care, mai mult ca niciodată, e necesar sa fim mai buni, mai umani, mai deschiși la nevoile celor apropiați. Discriminarea și respingerea celor care au mai mare nevoie de noi in momentele lor grele nu poate decât sa accentuaze răul deja existent. Iar constientizarea acestor probleme chiar ar îmbunătăți lucrurile. Îmi doresc ca toți cei din jur sa facă un efort și sa uite de respingere și discriminare.

Campania “Nu-ti feri privirea” încearcă sa atragă atenția asupra stigmatizării sociale cu care se confruntă pacienții cu HIV, să sublinieze nevoia de solidaritate și empatie cu cei care luptă cu această epidemie globală, pentru care tratamentele devin din ce în ce mai eficiente, dar ostracizarea este principala piedică în calea tratării cu succes a bolii. Titlul campaniei funcționează și ca un simbol pentru șansele de infectare aproape nule în cazul interacțiunii naturale dintre un pacient și cei din jurul său – șansele de transmitere sunt la fel de scăzute ca prin simplul contact vizual. Nu ne costa nimic sa încercam sa fim mai buni, mai toleranți, mai îngăduitori cu cei din jur. Mai deschiși la a întinde o mâna de ajutor.

Prin postarea de astăzi fac un apel – celor care au citit acest articol – la empatie și solidaritate. Lucruri de care avem mai mare nevoie ca niciodată pentru ca vorba lui Deliric am ajuns sa vorbim cu oricine pe glob dar sa nu mai salutam vecinii de bloc…

Cu ce mi-aș dori să rămâneți din campania „Nu-ți feri privirea”: să percepeți dimensiunea stigmatizării sociale cu care se confruntă pacienții cu HIV, să le înțelegeți nevoia de solidaritate și empatie cu cei care luptă în această epidemie globală, în care tratamentele devin din ce în ce mai eficiente, dar ostracizarea este principala piedică în calea tratării cu succes a bolii.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.