BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

17

April 2014

0

COMMENTS

Despre problemele adolescentei in patru anotimpuri si patru melodii.

Written by , Posted in Film

Ieri am vazut Dans la maison si mi-a placut foarte tare. Ideea este geniala si am stat pana la final sa vad cum se termina. Asta pentru ca in ultima vreme am vazut foarte multe filme ale caror final era previzibil. La filmul asta nu a fost deloc asa. Pentru ca este vorba de Ozon…azi vorbim despre alt film al sau pe care abia astept sa il vad.

Jeune & Jolie / Tanara si frumoasa, in regia lui François Ozon (Dans la maison, Potiche, Swimming Pool, 8 Femmes), spune povestea lui Isabelle, o adolescenta pariziana in varsta de 17 ani, de familie buna, care se prostitueaza din pura placere. Selectat in Competitia oficiala, Cannes 2013, Jeune & Jolie este distribuit in Romania de Independenta Film si va avea premiera in 25 aprilie.

Jeune & Jolie

In film o veti putea recunoaste pe Charlotte Rampling (Melancholia, Swimming Pool, The Duchess, Asfalt Tango, Never Let Me Go), pe Johan Leysen (Trenul vietii, de Radu Mihaileanu) in timp ce personajul principal, Isabelle, este interpretat de tanara actrita debutanta Marine Vacth.

Jeune & Jolie reprezinta portretul unei tinere de 17 ani in patru anotimpuri si patru melodii. De la trezirea sexualitatii, la prima ei experienta. De la explorarea dragostei, pana la cautarea identitatii.

François Ozon, regizorul “specializat” in sexualitatea adolescentina

Jeune & Jolie, in acceptiunea lui François Ozon, este despre experienta transformarii corpului unui copil ajuns la varsta de 17 ani. “Adolescenta este cel mai adesea idealizata in cinema”, spune regizorul. “Pentru mine unul, etapa aceasta a fost o perioada de tranzitie complicata si nu prea sunt nostalgic cand vine vorba despre adolescenta mea.”

François Ozon recunoaste ca nu a dorit sa descrie adolescenta numai ca un capitol emotionant din viata cuiva, ci mai ales ca unul hormonal. “In aceasta perioada, corpul nostru trece prin intense schimbari fiziologice si, cu toate astea, tot ce simtim e un fel de amorteala. Asa ca, pentru a simti ceva, ne fortam corpul sau, de multe ori, chiar incercam sa ne testam limitele fizice.” Pentru Ozon, tema prostituarii nu face decat sa incerce sa evidentieze acest lucru, sa ilustreze problemele de identitate si sexualitate pe care adolescenta le ridica. Sexualitate care inca nu este conectata la emotie.

“Isabelle nu practica prostitutia pentru ca nu ar avea din ce trai sau din ce-si plati scoala. Ci pentru ca simte o dorinta viscerala de a face asta. Putea foarte bine sa devina anorexica sau sa ia calea dependentei de droguri, atata vreme cat asta ar fi fost ceva secret, clandestin, interzis”, mai spune regizorul.

Jeune&Jolie.afis

Marine Vacth, primul rol principal intr-un lungmetraj

Actrita Marine Vacth are 24 de ani, iar Isabelle din Jeune & Jolie este primul ei rol principal intr-un lungmetraj. In schimb, nu este prima oara cand interpreteaza un personaj numit asa. Intamplator sau nu, in 2012 Marine Vacht a jucat in filmul Ce que le jour doita là nuit, o poveste din Algeria anilor ‘30, un personaj numit identic: Isabelle.

Marine Vacht a fost sfatuita de regizorul François Ozon sa-si lase parul mai lung si sa se mai ingrase cateva kilograme.

“Isabelle nu este obsedata de cum arata si nici de tendintele din moda”, spune Marine Vacht despre personajul ei. “Ea devine fermecatoare si sexy abia din momentul in care incepe sa lucreze ca prostituata. Nu este neaparat o femeie frumoasa a zilelor noastre. Este pur si simplu o femeie frumoasa. O frumusete atemporala. François nu a intentionat ca filmul sa fie un studiu sociologic asupra trend-ului ultimilor ani, cel privind studenti practicand prostitutia pentru a-si castiga existenta.”

Deasemenea, povestea se desfasoara de-a lungul unui an scolar. Fiecarui anotimp din cele enumerate mai sus este ilustrat cu o melodie interpretata de actrita si cantareata franceza Françoise Hardy. Cele patru piese sunt: “L’amour d’un garçon”, “À quoi ça sert”, “Pemière rencontre”, “Je suis moi”.Jeune & Jolie este a treia colaborare dintre regizorul François Ozon si cantareata franceza, dupa Water Drops on Burning Rocks / Gouttes d’eau sur pierres brûlantes (2000) si 8 femmes (2002). “Imi place cum surprinde Françoise Hardy esenta iubirilor adolescentine”, spune regizorul.

Françoise Madeleine Hardy s-a nascut in ianuarie 1944, la Paris. De-a lungul timpului, a cantat cu Johnny Hallyday, a vandut peste un milion de discuri cu “Tous les garçons et les filles”, a castigat un Disc de aur si a contribuit la succesul curentului de muzica Yé-yé in Franta. In 1994 a colaborat cu trupa britanica Blur si in 2000 cu Iggy Pop. Françoise Hardy a avut o aparitie cameo in filmul lui Jean-Luc Godard, Masculin, féminin (1966) si a jucat in filmul Grand Prix (1966), regia John Frankenheimer, cu Yves Montand si Toshiro Mifune.


No Comments

  1. EU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.