BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

16

April 2021

10

COMMENTS

“Educatia unui popor se judeca dupa tinuta de pe strada. Vazand grosolania pe strada esti sigur ca o vei gasi si in casa.”

Written by , Posted in Diverse

Va mai amintiti de “nu ai mancat salam cu soia?” Orice om spalat care a invatat pe afara si vine in Romania sa ajute sa devenim o tara civilizata este tratat fix ca acum 30 de ani. Papionul lui Ratiu? Si acum e motiv de glume. Suntem inca la stadiul de “nu ne vindem tara” si ne guduram cand punem steagul tricolor pe masina de 1 decembrie.

Evolutie? Nici nu poate sa fie vorba de asa ceva. Lipsa educatiei. Asta e. Needucatul are reactii simple. Reactioneaza violent la nou si discrediteaza pe toata lumea. Nu ii explici lui ce sa faca. Ca el e liber. El traieste in democratie. Suntem o tara plina de vulpite si ne place asa. Fix astia suntem. Si toti suntem complici la asta. Chiar cred ca nu mai prind in viata o Romanie civilizata. Una cu oameni muncitori asa cum au fost parintii mei. Oameni care nu au furat si nu au mintit. Ce se intampla zilele astea ma oripileaza. Sunt obosit. Am obosit. Cred ca speranta a murit. Definitiv.

Si mai e ceva care ma inspaimanta: romanul se bucura mai tare de esecul celui de langa decat de succesul personal. Nu inteleg satisfactia asta atat de marunta. Tot de la educatie vine. Culegem ce am sadit. Adica nimic. Toti avem o vina. Absolut toti. Pentru ca ne place..ne place balacareala. Suntem campioni mondiali la dat cu parerea, la dat opinii pe care nu le cere nimeni. Si cand nu dam sfaturi ne plangem. Ne plangem de orice.

“Nu! Ca nu vrem, ne place așa, ne hrănim cu circ, injurii, conspirații, talk show-uri interminabile in care arătam cu degetul și acuzam, ca la final când am tras linie singura satisfacție e ca x l-a înjurat pe y, dar n-am construit nimic, n-am rezolvat nicio problema din miile de probleme care ne înconjoară. Niciunul nu e bun de nimic și singura cale de ieșire e un miracol, ca nimeni nu înțelege ca alții muncesc de secole sa clădească un sistem, nimeni n-a făcut nimic intr o zi. Nici măcar doctor nu ajungi intr o luna, ajungi după ani de studii și munca și sacrificii. Cine sa înțeleagă asta? Cineva care n-a luat un examen de BAC, sau care considera scoala pierdere de timp. Nu e posibil.” Am primit mesajul asta pe Facebook de la Anca si mare dreptate are.

La noi ala care zbiara are dreptate. Ala care jigneste, ala care e agresiv. Nu conteaza ca minte. Conteaza ca o zice tare si ca altii se bucura. Hagi e de rahat, Brancusi era un bou, Halep e pamant de flori. Totul ne pute, totul ne deranjeaza. Doar noi suntem cei mai buni si laturile in care ne scaldam. Strainii ne fura, vecinul a agonisit pentru ca a furat, a fost securist, X-uleasca are masina aia smechera pentru ca s-a culcat cu Y pentru ea. Tot ce nu e al nostru e de rahat. Adevarul? Doar la noi. Orice baiat care abia stie sa utilizeze telefonul pe care il are stie despre conspiratiile lumii. Suntem din ce in ce mai rai, mai porniti unii pe altii. Ne bucura doar raul pe care il facem celor din jur.

„Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor”, spunea în vara anului trecut Umberto Eco.

„Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”, a afirmat Eco care i-a invitat pe jurnaliști „să filtreze cu o echipă de specialiști informațiile de pe internet, pentru că nimeni nu este în stare să priceapă astăzi dacă un site este credibil sau nu”. Cititi asta ca merita.

“Rețelele sociale și pandemia au creat furtuna perfectă: ele au dat posibilitatea unei noi „conjurații a imbecililor” să se exprime. Orice analfabet care scrie totul cu majuscule și „miau” ca pisica îți cere diploma de facultate pentru care ai muncit din greu, orice absolvent de școala vieții ia de guler un profesionist cu studii pe bune, orice prost are tăria opiniunilor sale când îi explică unui cercetător cum se fac vaccinurile, orice bizar cu coif de staniol pe cap știe savant cum e cu cipurile și 5geurile. Această gașcă veselă și iresponsabilă exista și înainte, dar la margine. Acum marginalii ocupă centrul, grație expunerii mediatice excesive, grație televiziunii și Facebook-ului, grație democratizării opiniei, devin mainstream și, prin urmare, aberațiile pe care le emit devin certificate ca adevăruri. Gurile de canal care au deversat lături peste medicul Moldovan s-ar fi închis, în vremuri normale, cu propriul lor capac. Dar astea nu sunt vremuri normale: prea puține capace de canal, prea multe guri deschise.” Florin Negruţiu

Bun si bancul primit de la Madalin:

Dracu face inspectie in iad. La toate cazanele erau 4 draci de paza, regulamentar.

La unul erau 6. Intreaba de ce, i se spune ca acolo sunt nemtii si aia isi fac masini si se catapulteaza asa ca e nevoie de paza mai multa.La altul erau 8: Francezi. Libertate, egalitate, fraternintate, o pun de o revolutie imediat, trebuie si mai multa paza.

La altul 10: Americanii isi aleg un leader si ala ii conduce in lupta, nu se lasa, nu se predau, trebuie paza multa.La urmatorul zero. Nimic. Nimeni de paza. Scaraoschi urla ca-i da afara pe toti. Calmi, dracii ii raspund ca acolo sunt romanii. Nu e nevoie de paza, daca se ridica unul, il trag ceilalti inapoi.

“Educatia unui popor se judeca dupa tinuta de pe strada. Vazand grosolania pe strada esti sigur ca o vei gasi si in casa.” Edmondo De Amicis


10 Comments

  1. Anca
    • Cristi B.
  2. Alina
  3. Nick
  4. Alexander Hartmann
  5. Nichifor Emilia
  6. Marcela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.