BLOGU LU' OTRAVĂ

Friday

8

September 2017

2

COMMENTS

Ferentari, mon amour

Written by , Posted in Film

In 2015 citeam un interviu cu autorul acestei carti in Dilema veche si spunea omul asta o treaba care mi-a placut foarte tare: “Oamenii au nevoie nu doar să fie distraţi, vor să fie informaţi, să ştie că ceea ce citesc sau văd (în cazul cinematografiei) nu e doar posibil, în sensul lui Aristotel, ci că s-a întîmplat realmente. Faptul de a se fi întîmplat dă greutate.” Acum cartea lui Adrian Schiop are parte de o versiune cinematografica de care sunt tare curios.

“Soldații. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, va fi lansat în cinematografele românești pe 2 februarie 2018.

Filmul spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, care, după ce a fost părăsit de iubita lui, se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul.

soldati

Pelicula, o adaptare liberă după romanul cu acelaşi titlu scris de Adrian Schiop şi publicat la editura Polirom în 2013, îi are în rolurile principale pe Adrian Schiop şi Vasile Pavel DigudaiSoldatii. Poveste din Ferentari a fost distins cu Premiul revistei Observator cultural si cu Premiul “Cea mai buna carte a anului” acordat in cadrul Galei Industriei de Carte din Romania, editia 2014. Cartea o puteti cumpara de aici.

“In 2004 dupa ce mi-am scos cartea (prima carte, “Pe bune, pe invers” – n.r.). De fapt prima data am venit la un amic in 2001, m-a plimbat prin oras, m-a dus pe terasa La motoare si mi-a placut viata din Bucuresti fata de Cluj, unde lumea era mai linistita si pe alta viteza. Aici parea ca tot timpul se gasesc lucruri de facut, nu te plictiseai. Am stat trei zile, ca musafir, si nu am avut timp sa vad si lucrurile mai nasoale. Lumea de pe strada de aici e altfel decat in Cluj.” Adrian Schiop pentru dela0.ro

Scenariul este semnat de Ivana Mladenovic şi Adrian Schiop, imaginea – de Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, costumele – de Maria Pitea, de scenografie a fost responsabil Adrian Cristea, iar de machiaj – Maria Andreescu. Producători sunt Ada Solomon, Jelena Mitrovic (Serbia), Cassandre Warnauts şi Jean Yves Roubin (Belgia).

“Ferentariul brut ii pune in offside pe toti aia care practica safariul sociologic hipstaresc. Martorul creat de Adrian Schiop se infige bine in lumea semighetoizata bucuresteana; in ciuda aparentelor, tipul devine periculos, vinde speranta, le suceste mintea oamenilor, cum ii reproseaza un tip la o bomba din cartier. «Borcanul constiintei» are pus la murat si un realism onest, din ala vechi si bun: naratorul lui Schiop e obsedat pina la autoflagelare de expunerea faptelor, de demascarea lui «asa e, si nu altfel». Sint motivele pentru care cred ca Soldatii e o carte perfecta, o carte care poate scoate din motaiala estetizanta cititorul roman contemporan.” Costi Rogozanu.

Pelicula va avea premiera mondială pe 10 septembrie și va beneficia de cinci proiecții în secțiunea „Discovery” a celei de-a 42-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Toronto, care va avea loc în perioada 7 – 17 septembrie 2017.

soldati1

Premiera de gală va avea loc în prezența regizoarei Ivana Mladenovic, actorului și scenaristului Adrian Schiop, dar și a producătoarei Ada Solomon. “Soldații. Poveste din Ferentari” a fost selectat și în competiția oficială a Festivalului de Film de la San Sebastián 2017, care va avea loc între 22 și 30 septembrie.

Soldiers POSTER


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.