BLOGU LU' OTRAVĂ

Wednesday

13

December 2017

0

COMMENTS

Grija pentru cei dragi e cel mai frumos cadou

Written by , Posted in Diverse

Decembrie e luna in care dintr-o data devenim mai buni, mai calzi, mai ingaduitori, mai toleranti, mai atenti la cei din jurul nostru. Nu zic ca e rau sa se intample asta insa putem sa ne facem obisnuinta din asta pe tot parcursul anului. In luna in care toata lumea alearga dupa cadouri pentru cei dragi este extrem de important sa nu uitam ca lucrul de care au cu adevarat nevoie cei dragi este ca noi sa fim bine.

Nu vreau sa va intristez. Nu asta este scopul acestei postari. Vreau doar sa va fac sa va ganditi de doua ori cand vine vorba de sanatatea noastra si a celor din jurul nostru. Mai mult de 72.000 de pacienti sunt diagnosticaţi în acest moment cu boala Parkinson, aceasta fiind cea de-a doua afecţiune neurologică progresivă ca frecvenţă si mai grav este ca prevalenţa bolii Parkinson creşte odata cu varsta. Astfel, dacă la vârsta de 65 de ani prevalenţa este de circa 1%, la 85 de ani aceasta ajunge până la 3,5%. Boala Parkinson este o afecţiune progresivă, care începe cu mulţi ani înaintea debutului clinic şi care are o evoluţie continuă.

Boala se manifesta cu până la 10 ani înainte de apariţia simptomelor motorii, iar la început simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire. Viteza de progresie a bolii este variabilă de la pacient la pacient. Tremorul este cel mai cunoscut simptom al Bolii Parkinson, dar această afecţiune înseamnă mult mai mult: rigiditatea mişcărilor, instabilitatea posturală, tulburări de vorbire şi chiar tulburări cognitive.

Cele mai frecvente simptome sunt:

Motorii: rigiditate musculară, tremor de repaus, lentoare în efectuarea tuturor mișcărilor, pierderea echilibrului și a coordonarii mișcărilor, mersul șovăitor, atitudinea „înghețată”

Non-motorii: oboseală, tulburări de somn, durere, dificultați la înghițire, exces de salivație, tulburări urinare, confuzie, depresie, anxietate, transpirații excesive. Simptomele variază de la caz la caz și apar gradual. Nu toți pacienții prezintă aceleași simptome.

Vestea bună este că, dacă urmează recomadările medicului neurolog, pacienţii pot avea o viaţă activă, mulţi ani după stabilirea diagnosticului, iar tratamentele disponibile permit controlul bolii chiar și în stadiile avansate ale acesteia. Important este sa ne informam cat mai bine pentru aceasta boala pentru ca un om informat este protejat. Va incurajez – alaturi de cei 3 ambasadori ai campaniei ”Grija pentru cei dragi e cel mai frumos cadou”Vlad Zamfirescu, Ioana Calotă si Răzvan Bănică – sa intrati pe www.boalaparkinson.ro pentru a afla mai multe despre boală și simptome și să va programati la medicul neurolog sau sa va programati părinții, dacă au recunoscut o parte dintre simptomele descrise pe site – având în vedere că simptomele acestei boli pot fi ușor confundate la început cu procesul natural de îmbătrânire. Pentru ca avand grija de cei dragi de langa noi avem grija si de noi. Va recomand sa urmati sfaturile si tratamentele prescrise de medicul neurolog pentru ca toti pacienții pot avea o viață activă mult timp după stabilirea diagnosticului.

Foto: Siluk


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.