BLOGU LU' OTRAVĂ

Tuesday

17

September 2013

3

COMMENTS

music is the answer: un loc magic in centrul Bucurestiului

Written by , Posted in Bucurestiul meu, Diverse

Unora le place jazz-ul. Despre ei discutam astazi. Despre muzica aia magica aparuta la inceputul secolului XX in America. Am crescut in casa cu viniluri cu Benny Goodman, Armstrong, Charlie Parker, Thelonious Monk, Duke Ellington, Ella Fitzgerald.

Tatal meu era topit dupa jazz si povestea cum a reusit sa vada pe viu orchestra lui Duke Ellington la Bucuresti. In 1994 tata a cumparat 3 bilete la marele Ray Charles…si impreuna cu el sic un un var de-al meu ne-am urcat in tren si am plecat la Brasov.

“Viaţa e, în mare, ca o muzică de jazz: cel mai bine iese când improvizezi.” George Gershwin

Concertul a fost in cadrul festivalului Cerbul de Aur si m-a impresionat teribil. Stiu ca asta era vorba tatalui meu: “Hai sa mergem acum pentru ca nu stie nimeni daca mai apucam in viata asta sa il vedem pe omul asta.” Si fix asa a fost. Apoi am descoperit cluburile de jazz din Bucuresti.

Jazz 55

Imi aduc aminte de concertele de la Laptaria lui Enache cu Johnny Raducanu si Teodora Enache. Totul parca era din alt film. Mult feeling si multa pasiune. Era o muzica care iti mergea fix acolo unde trebuie: la inima, la suflet.

          “Jazz is people’s music, a collectivity.” Steve Lacy

Prin 2000 tata canta la un club de Jazz de pe langa Sala Radio, pe General Berthelot. Imi aduc aminte si acum atmosfera de acolo. Era plin de actori, muzicieni, oameni care simt si care vibreaza. Oamenii mei dragi, oamenii alaturi de care am copilarit si de la care am invatat cam tot ce stiu acum. Apoi au urmat concertele Mariei Raducanu de care ma bucur si acum. Are ceva din magia Aurei Urziceanu, buna prietena a tatalui meu. Un muzician desavarsit care a cantat alaturi de Ella Fitzgerald sau Duke Ellington.

Jazz 55

Si uite asa ajung si la locul pe care vreau s ail prezint astazi. Pe strada Franceza, cea mai frumoasa de pe centrul vechi, a aparut un loc facut cu mult  bun gust. Se vede ca oamenii au pus pasiune in treaba asta si nu sunt genul care vor sa investeasca azi un leu si maine sa castige 10.

Intr-un centru vechi plin de locuri care nu iti spun nimic..incep sa rasara si locuri pentru oamenii pentru care conteaza si calitatea. Jazz 55 este unul dintre ele.

Jazz 55

L-am descoperit acum 2-3 saptamani si am fost de cateva ori. L-am recomandat prientenilor si acum il recomand si oamenilor care citesc acest blog. Este un spatiu facut din pasiune, din dorinta de a arata ca se pot face lucruri de calitate.

Jazz 55

Exista un om care a vrut sa faca un spatiu pentru suflet si atunci a actionat asa cum se face: adica a luat in echipa lui oameni care se price psi impreuna au realizat locul asta care imi place foarte mult. Cosmin si Mihaela Tolbes s-a ocupat de design si au facut o treaba excelenta. Este modelul care imi place la nebunie.

Vrem sa facem un loc ok…atunci lucram cu oameni care se pricep. In cazul acesta un architect care ar putea sa faca lucruri misto dintr-un loc la fel ca oricare altul in Centrul Vechi. Pe Cosmin si Mihaela ii gasiti pe www.sparkdesign.ro.

Jazz 55

Despre atmosfera de la Jazz 55 nu prea am ce sa vorbesc. Exista mai jos un clip care spune de 10 ori mai bine decat mine ce se intampla acolo Recitalul este de la deschidere unde au cantat Aylin and The Lucky Charms si baietii de la Stand-up comedy.

Meniul este in forma de vinil, pe pereti sunt tto felul de instrumente muzicale, scaunele au cate un 5 pe spate, luminile sunt senzationale, chelneritele sunt foarte cool imbricate, nota de plata este adusa in melon…tigarile de foi pe care le poti cumpara…sucurile BIO (eu am incercat Carrota – un fresh din mar, potocala si morcov) si nu in ultimul rand Fresh Ice Tea. Eu am incercat vinul casei – adus din Vrancea de la un producator local.

Jazz 55

E tare ca se merge pe detalii, se tine cont de fiecare lucru…si e mega vizibil faptul ca se merge pe ideea ca muzica face 50% din starea pe care o ai. Pentru mine fix asa este.

Jazz 55

In aceasta toamna, pentru ca terasa o sa se inchida, la Jazz 55 te poti bucura de concerte de pian, contrabass si saxofon.

Jazz 55


3 Comments

  1. nemultumita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.