BLOGU LU' OTRAVĂ

Thursday

21

January 2016

0

COMMENTS

“Neprevazutul este unul dintre ingredientele esentiale ale libertatii. Fara nadejde, libertatea induce panica.” Interviu cu Brad Florescu

Written by , Posted in Travel

Este scriitor de calatorii, detine “probabil cel mai influent proiect românesc de travel independent”, a plecat in Thailanda pentru ca “isi dorea sa faca ceva mai util si mai adevarat” si asta a si facut. La “Romania mea” stam de vorba cu Brad Florescu (www.tedoo.ro)

Mi-a placut descrierea asta din textul “Sfintii pescari”: “Oriunde s-ar afla, ochii lor decolorați de soare privesc întotdeauna spre tărâmul celălalt. Când se află pe țărm caută marea; din larg, mijesc către conturul uscatului. Casa e întotdeauna dincolo.” Am cunoscut niste pescari si chiar la asta ma gandeam – sunt genul de oameni care gandesc inainte – “daca eram in celelalt loc oare nu pescuiam mai mult?” Nu ti se pare o munca in care exista mult hazard? Nu ti se pare o munca care e plina de “ce o vrea Dumnezeu”?

Ba da, asta am susținut și în articolul la care faci referire. E o muncă plină de neprevăzut, iar neprevăzutul poate migra conceptual fie către panică (“aoleo, ce-o să mă fac?”) fie către nădejde (“nu m-o lăsa Dumnezeu”). Acest neprevăzut este unul dintre ingredientele esențiale ale libertății. Fără nădejde, libertatea induce panică.

Jacques-Yves Cousteau spunea ca “Marea, după ce aruncă vraja ei, reţine una dintre ele în plasa ei de minuni pentru totdeauna”.Pentru tine ce reprezinta marea?

O taină.

Mi-a placut treaba cu cele 3 surse de rost care exista pe lumea asta: familia (batranii), pamantul si credinta. Mai ai furia din momentul in care ai scris textul ala?

Da. Dar o canalizez în direcții mai puțin explicite.

Brad-Florescu-Tedoo-10-239-825x550

Cum ai ajuns sa colaborezi cu Autoritatea pentru Turism a Thailandei? Si ce a insemnat pentru tine aceasta colaborare?

Spre rușinea mea, nu mai țin minte cine m-a pus în legătură cu Bogdan Gligor, șeful biroului T.A.T. pentru Balcani. Eu mă mutasem deja în Thailanda de câteva luni, scriam despre țara mea adoptivă, am intrat în contact cu Bogdan și, discutând, ne-am dat seama că avem multe de făcut împreună. Colaborarea a însemnat – și continuă să însemne – o acoperire jurnalistică a locurilor mai puțin cunoscute din Thailanda, fie că e vorba despre insule pustii sau resort-uri de 5 stele plus. Ce mă bucură cel mai mult este faptul că proiectele noastre au dat rezultate, iar românii au venit în număr tot mai mare să se bucure de destinații despre care multă lume nu știe.

Il aminteste pe Dumnezeu destul de des in postarile tale. Esti un tip credincios?

Sunt un om liber. N-am încotro.

Brad Florescu Photography (1 of 1)Chumphon-2-47

“Turistului îi plac comoditatea, peisajele fotogenice și jocul de-a mura în gură.” Tu ce fel de turist esti? Tie ce iti place si ce vrei sa vezi cand mergi intr-un loc nou?

Crede-mă, n-am mai avut o vacanță propriu-zisă de 6 ani. Prin natura meseriei îmi este imposibil, fiindcă orice loc pe care-l vizitez este un subiect despre care voi scrie la un moment dat. Când umblu muncesc foarte mult, uneori și 16 ore pe zi, iar dacă încerc să mă relaxez nițel nu am cum, fiindcă însăși relaxarea respectivă devine parte din povestea la care lucrez. Pentru sănătatea dumneavoastră, nu vă faceți blog de călătorii!

Am citit episodul din Europe Exotica in care ai povesti de experienta in Santa Lucia. “Santa Lucia ocupă primul loc în lume la numărul de laureați Nobel per capita: unul la fiecare 85.000 de locuitori, în total doi. Derek Walcott pentru literatură și Sir Arthur Lewis pentru economie.”  Ce te-a impresionat cel mai tare in acel loc si care a fost cel mai aproape de sufletul tau loc din Europe Exotica?

Mi-a luat o lună să-mi decantez trăirile și ideile despre Santa Lucia, deci crede-mă că nu pot adăuga nimic la ce am scris în episodul respectiv. Și îmi e greu să aleg una dintre cele 7 insule și să spun „aici mi-a plăcut cel mai mult”. Ar fi și nedrept și neadevărat. Mai bine citiți “Europe Exotica (7). Comoara din Santa Lucia”.

Guadeloupe-7839

Am citit un interviu in care spuneai de cartile copilariei si adolescentei si ai amintit de Fridolin si Pendulul lui Foucault. Care este ultima carte cititita care ti-a placut foarte mult?

Am încetat să citesc cărți pentru plăcere. Citesc în căutarea adevărului, adică a libertății. Bine, hai, ca să răspund: “Manual of Psychomagic” a lui Alejandro Jodorowsky.

Nu vreau sa zic aia cu “avem munte, avem mare, suntem o tara bla, bla,bla”..insa avem o problema grava in a face turism. Ce crezi ca ne lipseste sa ne batem de la egal la egal cu Grecia sau Turcia?

Cred că ne lipsește dorința de a ne bate cu grecii și cu turcii. Românii nu au cultura competiției și, pe de o parte, mi se pare un lucru bun.

Martinica Europe Exotica-2785Martinica Europe Exotica-6472

Am citit o treaba foarte misto intr-un interviu dat de tine cu ceva vreme in urma “Încerc să aduc o perspectivă. Să îi fac pe oameni curioși și liberi. Cunoaștere, libertate, compasiune, înțelegerea celorlalți sunt principiile scrisului meu. Scopul acestui blog e să creez o cultură românească a libertății.” Care sunt satisfatiile pe care le ai de pe urma articolelor de pe blog?

Sunt două feluri de satisfacție. Unu: când îmi scrie cineva că s-a luat după mine și a fost bine în vacanță. Doi: când recitesc un text de acum 4 ani și încă îmi place.

Sea Nomads Thailand (1 of 1)-2Sea Nomads Thailand-1-65


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.